Lövöldöztek Dániában egy Mohamed-karikatúra miatt

Teljes készültségben Dánia

Origo

Helle Thorning Schmidt miniszterelnök a merénylet helyszínén nyilatkozik az újságíróknak

Egy ember meghalt és több rendőr megsebesült, amikor lövöldözés történt Koppenhágában egy kávézónál, ahol a vallásszabadságról és az istenkáromlásról tartottak előadásokat. A rendezvényen ott volt az a svéd művész, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. 

Az eset egy kávézónál történt, ahol az istenkáromlásról és a vallásszabadságról tartottak előadásokat. Az ablakon lőttek be, bejutni nem tudtak, mert a rendőrök visszalőttek. Az eseményen ott volt és felszólalt a francia nagykövet is. Az esemény szervezője Lars Vilks volt, aki korábban kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát.

Vérdíjat tűztek a fejére

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Korábbi cikkünket a témában itt olvashatja.

Istenkáromlás és véleményszabadság

A 2007 óta szigorúan örzött Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. Nem sérült meg a francia nagykövet, Francois Zimeray sem. Ezt a Twitter-oldalán is megerősítette röviddel a támadás után. Mint írta, nem esett baja.

A francia nagykövet az AFP-nek azt mondta, hogy “Kívülről lőttek ránk. Ugyanaz volt a szándékuk, mint a Charlie Hebdo elleni támadásnál, csak most nem tudtak bejutni.”.

A támadás pillanataira visszaemlékezve azt mondta, hogy “mindenki a földre vetette magát. Sikerült a belső szobába menekülnünk. Nagyon veszélyes helyzet volt, sokáig ott kellett lennünk.”

Terrorcselekmény volt

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök később bejelentette, hogy a lövöldözés előre kitervelt, politikai-ideológiai indíttatású terrorcselekmény volt. A finn és a francia külügyminiszter részvétét fejezte ki, és támogatásukról biztosították Dániát a terrorizmus elleni harcban.

40 vagy 200 lövés volt

A lövéseket kora délután a bejáratnál adták le, és a tettesek rögtön elmenekültek. A rendőrség azonnal hozzákezdett felkutatásukhoz. A rendezvénynek helyt adó kávézót és környéket lezárták. A helyi rendőrség közlése szerint az áldozat egy negyven éves férfi. A tetteseket nagy erőkkel keresik.

A dán rendőrség közlése szerint a támadók fekete ruhát viseltek, dánul beszéltek és egy Volkswagen Polóval menekültek el a helyszínről. Az egyik elkövetőről az alábbi fotót tette közzé a rendőrség. Egy térfigyelő kamera rögzítette a férfit, pár száz méterre a tragikus helyszíntől.

A rendőrök egy 25-30 éves, 185 centi magas, sportos testalkatú, sötét hajú, viszonylag világos bőrű, arab kinézetű férfit keresnek, aki sötét ruházatot viselt. Az arcát egy sárga, narancssárga vagy vörös színű gerilla sállal takarta el. A másik támadóról egyelőre nincs leírás – értesült a Telegraph.

A szemtanúk szerint egy fekete géppuska volt a támadóknál, aminek 90-100 centiméter hosszú csöve volt.

Fotó: AFP-fotó / Claus Bjorn Larsen

Forrás: Origo

3 hozzászólás “Lövöldöztek Dániában egy Mohamed-karikatúra miatt” bejegyzésre

  1. lelkiismeret, értelem, hová lettél? szerint:

    Már a békésnek tartott Dániában is, elkezdődött a pszichikai felkészítés? Az emberek, alszanak.

  2. Tarjányi László szerint:

    Ötven év múlva ismét belőnek a kávéház ablakán, hogy az ott élcelődő, Holokauszt-karikatúrákat készítő muszlimokat megsemmisítsék. Az éber sharia-rendőrségnek viszont sikerül majd elfognia a két zsidó terroristát! A tett élénk felháborodást vált majd ki Európa muszlim többségében, amihez persze rögtön csatlakoznak a politikaikorrekt kisebbségek is. 😉

  3. felix szerint:

    Látom, nem múlik a rohamod.
    Hívd az orvosodat!

Itt lehet hozzászólni !