Kiürül az MSZP székháza

MNO

Kiürül az MSZP székháza

Habár az MSZP pártigazgatója szerint nem költöztek még ki a Jókai utcai székházukból, szocialista forrásaink szerint már csak kevesen dolgoznak az épületben. Informátoraink közül többen is kifogásolták, hogy a párt szervezetei gyakorlatilag semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, hogy mi lesz az ingatlan sorsa, Tóbiás József pártelnök, illetve az általa kinevezett pártigazgató ugyanis érdemben nem egyeztetett elképzeléseiről.

Egyre kevesebben dolgoznak már az MSZP Jókai utcai székházában, miután Tóbiás József elnökké választása után néhány hónappal kiderült: a párt a spórolás jegyében eladná vagy bérbe adná az épületet. Szocialista forrásaink szerint gyakran látni, hogy a költözésre készülő dolgozók holmijai bedobozolva állnak a folyosókon. A legtöbben a Képviselői Irodaházban folytatják majd a munkát, a párt már a sajtótájékoztatóit is inkább oda szervezi. Volt, aki szerint a takarékosság jegyében még a liftet is leállítják bizonyos időközönként.

Katona Tamás, az MSZP pártigazgatója eközben lapunk megkeresésére állította: nem költöztek  még ki a székházból. A pártigazgató egyébként a munkáltatója a központ dolgozóinak, és ő felel a székház működtetéséért is. Kérdésünkre, hogy van-e még irodája a Jókai utcai épületben és ott dolgozik-e, elsőként azt a választ kaptunk, hogy beszélgetésünk idején éppen az utcán van. Később kiderült, dolgozik a székházban is, ahogyan máshol is, de részleteket nem említett. Katona Tamás azzal is igyekezett alátámasztani állítását, hogy az MSZP országos elnöksége továbbra is a székházban ülésezik, és a választmányt is oda hívják össze. Pedig korábban a Népszavának még azzal indokolta a – hivatalosan először éppen általa bejelentett – változást, hogy a rendezvényeket máshol kell tartani, a Jókai utcában erre amúgy sem volt hely.

Korábban felvetődött, hogy a párt a Villányi úti konferencia-központba költözik – amely a rendszerváltás előtt a Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem székhelye volt –, ám ezt később hivatalosan Tóbiás József cáfolta. A pártigazgató kérdésünkre beszélt arról is, hogy a székház eladása vagy bérbeadása közül az előbbit preferálnák. Azt elárulta, hogy volt már érdeklődő, de megfogalmazása szerint csak azt lehet érdeminek tekinteni, aki végül meg is veszi az épületet. Részletekről azonban nem akart nyilatkozni arra hivatkozva, hogy a kérdés még nem aktuális.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy egyelőre nem jelentkezett senki, akit komolyan tudnának venni akár vevőként, akár bérlőként. Több szocialista forrásunk egyébként azt is kifogásolta, hogy a székház értékesítése hivatalos fórumokon nem lett egyeztetve. Azt mondták, hogy a választmány, a párttanács vagy éppen a kongresszus sem adott jóváhagyást az eladásra vagy a bérbeadásra, holott egy ilyen súlyú kérdésben illő lett volna összegyűjteni a véleményeket. Többen felvetették azt is, hogy ezzel az MSZP a bázisát veszti el, pedig egy olyan pártnak, amelyik éppen a baloldali vezető szerep visszaszerzésére törekszik, igenis szüksége lenne bázisra. Ráadásul azt is kritizálták egyesek, hogy nem tudnak konkrétumokat a költözésről és a jövőbeli elképzelésekről.

A Magyar Nemzet már korábban beszámolt arról, hogy a Kunhalmi Ágnes fővárosi elnök által vezetett budapesti MSZP önállóan, külön utakon folytatja. Hamarosan, várhatóan február első felében átköltöznek a II. kerületi Fazekas utcai pártirodájukba, és ott folytatják a munkát. Az egyelőre kérdéses, hogy végleg ott maradnak-e, szocialista forrásaink szerint ugyanis arra várnak, hogy rendeződjön az országos központ helyzete.

A szocialista pártról köztudott, hogy súlyos anyagi gondokkal küszködik. Az MSZP több mint kétmilliárd forint adósságot kénytelen törleszteni, a hiteleket főként Gyurcsány Ferenc pártelnöksége idején, még 2010-ben vették fel. A Jókai utcai székház működtetése havi 12-13 millió forintba kerül, tehát az évi 140-160 milliós kiadás felemésztheti az MSZP-nek járó éves költségvetési támogatás akár harmadát is.

Forrás: MNO

Egy hozzászólás “Kiürül az MSZP székháza” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    Mi lesz a sorsa?!
    Majd az MDF!Fidesz székházhoz hasonlóan benyelik az árát! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !