Csepeli kettős gyilkosság: az Oktatási Hivatal nem vizsgálódik

Deme Gábor szabadlábra helyezését kezdeményezte a védője

Népszabadság, Magyar Hírlap

Védője a csepeli kettős gyilkosság ügyében gyanúsított Deme Gábor szabadlábra helyezését indítványozza, a Fővárosi Főügyészség azonban a letartóztatás meghosszabbítását kéri. Az Oktatási Hivatal nem indít vizsgálatot az iskolában.

A cselekmény tárgyi súlyán kívül semmi nem indokolja a Csepel-sziget Általános és Szakképző iskolában januárt 7-én történt kettős gyilkosság gyanúsítottjának, Deme Gábornak a további fogva tartását – véli ügyvédje. Ruttner György hétfőn írásban kérte a Fővárosi Főügyészségtől és a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól Deme szabadlábra helyezését. Ruttner azt állítja: védence esetében nem áll fenn a szökés, az elrejtőzés veszélye, hiszen továbbra is együtt kíván működni a nyomozó hatósággal.

Ruttner szerint ezt az is bizonyítja, hogy Deme több alkalommal is részletes vallomást tett. Január 15-i nyilatkozata, miszerint a BRFK munkatársainak a kérdéseire a továbbiakban nem kíván válaszolni, nem jelenti azt, hogy megtagadta az együttműködést. Az ügyész kérdéseire bármikor válaszol, csak a rendőrökére nem.

Ruttner szerint az első számú gyanúsított Kun Tamás hallgatása nem lehet oka és indoka védence fogva tartásának. Ráadásul szerinte mára bebizonyosodott, hogy nem ketten követték el a gyilkosságot, az egyedül Kun “műve” volt, ő lőtte le az iskola igazgatóját és helyettesét.

– Semmiféle bizonyíték nem került elő az elmúlt egy hónapban, ami arra utalt volna, hogy Deme bűnsegédként, vagy akár csak felbujtóként is érintett lenne az ügyben – állítja Ruttner, akinek az a véleménye, hogy védencével szemben legfeljebb a bűnpártolás gyanúja vetődhet fel. Hiszen valóban elvitte az iskolai biztonsági kamerák felvételeit tároló szervert, amit otthonában szédszedett, majd kukákba dobott. Ruttner szerint a nyomozásnak tisztáznia kell, hogy mindezt Deme szándékosan tette-e, vagy – és szerinte ez történt – Kun fenyegetésének hatására.

A rendőrség szerint semmi nem indokolja a korábbi gyanúsítás megváltoztatását. És a jelek szerint ez a véleménye a Fővárosi Főügyészségnek is. Mint azt Skoda Gabriella szóvivő lapunk kérdésére elmondta: a főügyészség mindkét gyanúsított előzetes fogva tartásának meghosszabbítására tett indítványt.

Ide tartozik, hogy egyelőre nem kezdeményez vizsgálatot a kettős gyilkosságról elhíresült csepeli iskolában az Oktatási Hivatal (OH). Bakonyi László, a hivatal elnöke lapunknak azt mondta: nem tartják indokoltnak eljárás megindítását a rendőrségi vizsgálattal párhuzamosan. Bakonyi László szerint természetesen hivatalból is kezdeményezhetnek vizsgálatot, ha az oktatással összefüggő szakmai szabálytalanságokra derülne fény. Ilyen ok lehetne például a normatív létszámmal kapcsolatos valótlan adatszolgáltatás.

A kettős gyilkosság egyik lehetséges okaként fölmerült a sikkasztás, amelyet az eddigi gyanú szerint az iskola volt gazdasági igazgatóhelyettese, Deme Gábor követett el. Arra a kérdésünkre, hogy ahol a sikkasztás gyanúja felmerül, ott esetleg más, az OH hatáskörébe tartozó szabálytalanságok is előfordulhatnak, Bakonyi azt válaszolta: csak a gyanú kevés egy másik vizsgálat megindításához. Ha a rendőrségi nyomozás olyan információkat tárna fel, amelyek indokolnák a közbelépésüket, akkor megkezdenék az iskola ellenőrzését.

A Magyar Államkincstár (MÁK) erre az évre is megkötötte a támogatási szerződést az iskola fenntartójával – tudtuk meg. Soron kívül nem vizsgálják náluk a közpénzek felhasználását, ám a kincstár márciusra elkészülő éves ellenőrzési tervébe még bekerülhet a csepeli intézmény. Egy tavaly novemberben kezdett, még le nem zárult vizsgálatban a MÁK azt nézte át, miként költötte el a gyógypedagógiai normatívát az intézmény. Úgy tudjuk, kisebb összeg visszafizetésére köteleznék az iskolát, ám annak még joga van véleményezni a szakmai anyagot.

Forrás: Népszabadság

Deme Gábor már szabadulna

Szabadulna előzetes letartóztatásából Deme Gábor, a csepeli MSZP elnökségének azóta kizárt tagja, akit a január 9-én, az egyik helybeli alapítványi iskolában elkövetett kettős gyilkosság után vett őrizetbe a rendőrség. Az egyik áldozat Takács József iskolaigazgató, a csepeli MSZP helyettes frakcióvezetője, a másik pedig Papp László igazgatóhelyettes volt. A helyszínen talált bizonyítékok alapján mindkettejükkel Kun Tamás, az intézmény biztonsági őre végzett, miután Deme társaságában megjelent, hogy “tisztázzák” aznap reggel bejelentett elbocsátásukat.

A BRFK azt is vizsgálja, hogy lehetett-e a kettős gyilkosság indítéka az intézményvezető és Deme vitája, amely szerint az eltávolított gazdasági igazgató 5,5 millió forint iskolai pénzzel nem tudott elszámolni.

“Álláspontom szerint az előzetes letartóztatás elrendelése idején közölt gyanú, hogy Deme Gábor a bűncselekmény felbujtója lett volna, tisztázódott. Kérdés, hogy a bíróság hogyan ítéli meg a bűnpártolás gyanúját, és figyelembe veszi-e Deme vallomását, hogy kényszer hatása alatt tüntette el a gyilkosságról készült felvételeket tartalmazó szervert” – mondta Ruttner György.

“Az ügyvédi beadvánnyal egy időben a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség Deme Gábor és a gyilkosságok elkövetésével gyanúsított Kun Tamás előzetes letartóztatásának két hónappal történő meghosszabbítását indítványozta a nyomozási bírónak” – válaszolta érdeklődésünkre Skoda Gabriella, a vádhatóság szóvivője.

Stiller Magdolna, Kun Tamás ügyvédje lapunknak azt mondta, hogy egyelőre nem készül hasonló beadvánnyal, rendkívül zavart állapotban lévő védence pedig nem tud és nem is akar vallomást tenni. A Budai Központi Kerületi Bíróság várhatóan a napokban dönt az ügyészségi és az ügyvédi indítványokról.

Forrás: Magyar Hírlap

10 hozzászólás “Csepeli kettős gyilkosság: az Oktatási Hivatal nem vizsgálódik” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Az Oktatási hivatalnak nem fontos,
    Hogy az “új nemzedék” színvonalas tanítására szánt támogatását lenyúlták?
    Nem fontos,
    Hogy a megmaradt kevés támogatásból milyen színvonalú
    Oktatókat tudtak alkalmazni a csepeli alapítványi intézményekben?
    Lehet, hogy a mérce az elhíresült csepeli Montessori iskola magasságában
    van? Ahol, mint értesültünk róla igen magas arányban buktak meg érettségin, a tanulok.
    Biztosra veszem vizsgálódni fog az OH – is.
    -Gondolom

  2. Bubus szerint:

    Én megértem, hogy szabadulna. Miután a barátja kivégezte azokat, akik számon kérték és visszafokozták volna, és sikeresen eltüntette a bizonyítékokat tartalmazó szervert, bement a Tesco-ba, de nem tudott rendesen bevásárolni a sokk miatt. Most pótolná.

  3. büki szerint:

    Gondolom, visszahelyezik beosztásába, melytől indokolatlanul fosztották meg.

  4. már nem csepeli szerint:

    A kollégák is félnek…Ha kiengednék,vajon ki lenne a következő áldozat?!?!Nagyon bízom benne,hogy már soha többé nem engedik ki!!!Mindenkinek jobb ez így/beleértve malackát is/!!!

  5. Politikamentesen szerint:

    Az ügyvéd ténylegesen igyekszik manipulálni a közvéleményt azzal. hogy vétlennek állítja be Demét!
    Nem igaz, hogy védenc együttműködik a nyomozó hatósággal, ugyan is ebben az esetben a BRFK az. Mindenki emlékszik arra, hogy az ügyvéd jelentette be, a továbbiakban védence nem tesz vallomást a rendőröknek, nem válaszol a kérdéseikre. Milyen együttműködés ez? Ezen kívül nem került elő a szerver, az egyik bizonyíték! Tán csak nem azért szeretne szabadlábra kerülni, hogy ténylegesen megsemmisítse?
    Tuti, hogy nem fogják kiengedni, megkapja a 60 napot, majd a 120-at, s a végén talán az életfogytot!

  6. már nem csepeli szerint:

    Hogy jött hozzá ez a büdös bunkó,hogy egy életre tönkretegye az életünket ill.az abba vetett bizalmunkat?!?!?!

  7. már nem csepeli szerint:

    DÖGÖLJ DEME!!!!!!!!!!!!

  8. én szerint:

    Az nem fontos, hogy az oktatás terén rendben volt-e/van-e minden? Főként, hogy kiderült, semmi sincs rendben az iskolában.

  9. miska72 szerint:

    5 évtől kötélig tartó szabadságvesztést nekik!
    Mig kötéllel a sirba le nem engedik őket!

  10. Ottó szerint:

    Az ügyvéd meg elmegy a picsába az A/4-el!!!

Itt lehet hozzászólni !