Hamarosan lezuhan a magyar műhold

Hirado.hu

Hamarosan lezuhan a magyar műhold

A végéhez közeledik az első magyar fejlesztésű űrszonda, a Masat-1 küldetése, amely a vártnál is sikeresebb volt. Eközben a szintén hazai közreműködéssel készült Rosetta űrszonda tovább vizsgálja a Csurjumov-Geraszimenko üstököst, több képet is készített az égitestről, sőt, kimutatta olyan anyagok jelenlétét is, amelyek akár az élet előfeltételei is lehetnek.

Az újkori űrkutatásban való magyar részvétel első nagy sikere a Masat-1 űrszonda fellövése és teljesített missziója. Az alig 10 centiméter élhosszúságú, kocka alakú műszer kifejlesztését a Műszaki Egyetem hallgatói kezdeményezték, a megvalósításban több tanszék, oktatók és számos külső cég is részt vett.

A Masat célja az volt, hogy olyan rendszert integráljanak hozzá, amely képes túlélni a felbocsátással járó rázkódást, alkalmazkodik a szélsőséges környezethez, illetve legalább három hétig képes működni, és kommunikálni a földi vezérlőállomással.

A szonda ezen kívül, VGA-felbontású képeket is készített a Földről. Élettartamát eredetileg három hónapra tervezték, ehhez képest mintegy ezer napja működik – mondta korábban az M1 Ma reggel című műsorában Dudás Levente, a Masat földi állomásvezetője.

Az eszközt 2012. február 13-án helyezték föld körüli pályára, amely három év után már csökken, most 511 kilométeres magasságban van a kisműhold, és a prognózisok szerint január végén zuhan bele a légkörbe. A Masat-1 nem válik tehát űrszemétté, miután esése közben elég.

Részben szintén magyar érdem, hogy az űrkutatás történetében először sikeresen landolt űrszonda egy üstökösön. A Rosetta űrszonda leszállóegysége, a Philae a Csurjumov-Geraszimenko nevű égitesten huszonegy eszközzel vizsgálja az üstököst, a jeleket pedig a Földre sugározza. Az üstökösön mért adatokból nemcsak a naprendszer, hanem a földi élet kialakulásáról is új információkat tudhatnak meg a kutatók.

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár elmondta, négy magyar kutatóintézet vett részt a leszállóegység kifejlesztésében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tisztségviselője szerint egészen kivételes teljesítményről van szó, jórészt a magyar tudósoknak, kutatóknak volt köszönhető, hogy megtörtént ez a történelmi lépés.

A Rosetta missziója már az első napokban meghozta a remélt eredményeket, az eszköz a többi közt vizet és különböző szerves vegyületeket talált az üstökösön, amely a földönkívüli élet lehetőségével is kecsegtethet. A szonda a tervek szerint 2015 végéig tovább követi az üstököst a Nap körüli útján.

Forrás: Hirado.hu

7 hozzászólás “Hamarosan lezuhan a magyar műhold” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    Remélem Csepelt nem találja el egy nagyobb darabja! 😛

  2. nagyapó szerint:

    A Grün Rikárdó nevű zsici nem olvas, csak marhaságot ír! “A Masat-1 nem válik tehát űrszemétté, miután esése közben elég.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. Grün Rikárdó szerint:

    Öreg Űrfejű!
    “Hamarosan lezuhan a magyar műhold”
    Most kinek higgyek?! Neked vagy cikk címének?! 😛 😀

  4. nagyapó szerint:

    Nagyon egyszerű. El kell olvasni a cikket!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  5. fghfjhgkjhk szerint:

    “Eközben a szintén hazai közreműködéssel készült Rosetta űrszonda tovább vizsgálja a Csurjumov-Geraszimenko üstököst”

    Hogyan, mikor árnyékban lemerült az akkuja? Amikor majd éri a nap, esetleg majd akkor.
    Megint a félrevezetés?

  6. nagyapó szerint:

    Ezek a zütődöttek még ezt sem tudták?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  7. Grün Rikárdó szerint:

    “Kimerítheti a rágalmazás tényállását Goodfriend kijelentése.”
    .
    Zúg a magyar ügyvéd nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat!
    A súlytalanság állapotában minden megtörténhet! 😛 😀
    .
    http://mno.hu/belfold/kimeritheti-a-ragalmazas-tenyallasat-goodfriend-kijelentese-1267018

Itt lehet hozzászólni !