Faültetés, téli síkosság-mentesítés és hóeltakarítás – Decemberi munkák a kerületben

Csepel.hu

Faültetés, téli síkosság-mentesítés és hóeltakarítás - Decemberi munkák a kerületben

A lombhullással a természet jelzi: nyugalomba vonul. Ilyenkor a fák nyugalmi időszakát kell kihasználni, hogy a faültetési munkákat elvégezzék. A faültetés ideje őszi levélhullástól, tavaszi rügyfakadásig tart.

A Városgazda szakemberei ötszáz fa ültetését kezdték meg a kerületben: arra törekszenek, hogy egységes fasorokat alakítsanak ki, például a következő helyszíneken:

Szebeni utcában (Kassai u. – Komáromi u. közötti szakaszon), Katona József utca több pontján, Erdősor utcában (Szigligeti u. – Kossuth L. u. közötti szakaszon), a Puli sétányon, a sárkányos játszótér közelében. Az ültetés során a kőris, hárs és juharfákon felül újdonságként jelenik meg a páfrányfenyő, a keleti ostorfa és a teltvirágú díszalma. A facsemetéket közvetlenül a termelőktől szerezte be a Városgazda. Az első években a facsemeték – fejlődésük érdekében – fokozottabb odafigyelést igényelnek.

Felkészültek a télre a Városgazda munkatársai: szükség esetén takarítják és síkosság- mentesítik az ingatlanokhoz nem köthető önkormányzati tulajdonú közjárdákat, mint például a parkok körüli- és a parkokon átmenő szilárd és lapköves burkolatú járdák. A téli célgépek műszaki előkészítése megtörtént, a munkavégzéshez szükséges eszközök és a környezetbarát síkosság-mentesítő anyagok is rendelkezésre állnak. A korábbi évekhez hasonlóan a Csepeli Városgazda készenléti rendszert működtet, így szükség esetén a munkavégzés történhet munkaidőn kívül is, nagy létszámú csoportok és gépek közreműködésével.

Kerületünkben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. végzi közszolgáltatás keretein belül a gyalogátkelőhelyek környezetének, és az ingatlanhoz nem köthető közjárdák téli takarítását, valamint a szilárd felületű közutak síkosság-mentesítését és hóeltakarítását a meghatározott fontossági sorrendben.

Az ingatlan előtti járda, a járda és az úttest közötti (kiépített, vagy kiépítetlen) terület gondozásáról, így téli időszakban annak síkosság-mentesítéséről, hóeltakarításáról az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének, használójának kell gondoskodni. Társasházak esetében a körbejárhatóságot kell biztosítani.

48/1994. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet a főváros köztisztaságáról:

„3. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni:

a) az ingatlan – beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is – és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosság mentesítéséről.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !