Újra lesz gyermektraumatológia és gyermeksebészet Csepelen

Csepel.hu

testuleti_dec 008

Ingyenes strandolás a nyugdíjasoknak, befagyasztották a lakásbérleti díjakat

December 16-án, kedden a polgármesteri programnak megfelelően arról döntöttek a csepeli képviselők, hogy ismét lesz gyermektraumatológia a kerületben. A csepeli nyugdíjasok januártól ingyen strandolhatnak, a szociális lakások bérleti díjai pedig továbbra sem emelkednek, és a 2012-es szinten maradnak. A lakások megvételéhez további kedvezményeket biztosít az önkormányzat.

A munkavállalók kerületi vállalkozások üzlethelyiségeinek díját szintén a polgármesteri program alapján radikálisan csökkenti az önkormányzat – ami mellett az üzlethelyiségek bérletijog-megváltási díjának eltörléséről is döntöttek a képviselők.

Fókuszban a polgármesteri program és a fejlesztések

A szülők panaszai szerint sokat romlott a gyermekek orvosi ellátása azóta, hogy az MSZP-s önkormányzat megszüntette a csepeli gyermektraumatológiát.  Borbély Lénárd polgármester javaslatára ezért 2015. január 1-jétől a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat újraindítja ezt az ellátást. Az új traumatológiai szakrendelés heti 30 órában, minden hétköznap délután lesz elérhető.

A Fidesz-KDNP és a polgármesteri program kiemelt pontja volt az idősek támogatása. Ezt szolgálja, hogy a képviselők döntése alapján a saját jogú öregségi nyugdíjban részesülő csepeli nyugdíjasok január 1-jétől a szezonon kívül időszakban minden nap 13 és 16 óra között, a nyári időszakban pedig hétfőn, kedden és szerdán ingyen vehetik igénybe a Csepeli Fürdő szolgáltatásait. Az ingyenes úszáshoz-fürdőzéshez nyugdíjas igazolvány és csepeli lakcímkártya szükséges.

Szintén a választási programhoz kötődik a nyugdíjasklubok ingyenes terembérlete. Ennek megfelelően a képviselők döntése alapján a Csepeli Városgazda Nonprofit Közhasznú Zrt. által üzemeltetett helyiségeket 2015. január 1-jétől a klubok ingyenesen vehetik igénybe évi 60-260 óra erejéig.

Az önkormányzati lakások bérleti díját is befagyasztotta a képviselő-testület. Bár a baloldali ellenzéki pártok vitatták a döntés értelmét, végül ők is megszavazták a javaslatot, így a lakásbérleti díjak maradnak a 2012. január 1-jén meghatározott értéken.

Az új munkahelyek többségét adó kis- és közepes vállalkozók terhei szintén tovább csökkennek. A csepeli városatyák ennek szellemében a bérleti jog megváltási díját eltörölték, az óvadék mértékét pedig hat haviról két havira csökkentették.

Sport, kultúra, támogatások

Borbély Lénárd kezdeményezésére az önkormányzat segíti a nehéz körülmények között élő csepeli gyermekek sportolását, és kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás-nevelésre. Ennek megfelelően a képviselő-testület megszavazta egy saját sportegyesület alapítását, melynek alaptevékenysége a sportszervezés valamint a sport-feltételek megteremtése. Az egyesület célja a rendszeres sportolás, versenyzés, a testedzés iránti igények felkeltése, tagjainak nevelése.

Csepel Önkormányzata a polgármester javaslatára támogatást szavazott meg Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány számára a XIX. Csángó Bál megrendezéséhez. Szintén hozzájárul az önkormányzat Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének hagyományos farsangi sváb báljához, valamint a Prokop Péter életét bemutató dokumentumfilm utómunkálataihoz.

A képviselő-testület elfogadta a polgármester azon javaslatát, hogy a csepeli rendőrkapitányság számára egy új Dacia Duster gépjárművet vásároljon az önkormányzat.

2015-ben továbbra is a csepeliek érdekében jelzőrendszeres házi segítségnyújtást vehet igénybe a lakosság, valamint idén is szerződést köt az önkormányzat az Ökumenikus Segélyszervezettel hajléktalanok nappali ellátására.

Mesés nyár a csepeli gyerekeknek

Az Erzsébet-program az elmúlt években a „Mesés nyár vár ránk!” pályázatban biztosított lehetőséget a hátrányos helyzetű gyermekek nyári táboztatására. Jövőre sem lesz ez másképp. A kerületben élő nehéz sorsú gyermekek részére a pályázaton történő részvétel egyedülálló lehetőség arra, hogy az iskolai nyári szünetben legalább egy hetet nyaralhassanak.

A képviselők szavazatának megfelelően 150 csepeli gyermek utazhat el nyaralni a csepeli önkormányzat pénzén – ezt mintegy kétmillió forintba kerül.

Hangsúlyt kapnak a fejlesztések

A Csepeli Városgazda idén is megnyerte a Csepeli Fürdő jövő évi üzemeltetésére kiírt pályázatot. Ez alapján a testület felhatalmazta Werner Péter vezérigazgatót a szerződés megkötésére és aláírására. Werner Péter ugyanakkor tanácsadóként folytatja a munkát: a Városgazda új vezérigazgatója a képviselők döntése alapján Pintér István lesz.

Az elmúlt négy évben legalább harminc milliárd forint értékben érkeztek Csepelre különböző fővárosi, kormány- és uniós fejlesztések. Így valósult meg a csatornázás, a csepeli gerincút első szakasza, a szociális városrehabilitációs projektek, de a Kis-Duna part közvilágításának kiépítése is. A kerület vezetésének és a kormánynak is komoly tervei vannak új fejlesztések indítására, ezért a képviselők arról is döntöttek, hogy a fejlesztésekkel külön szervezet foglalkozzon. A fejlesztési célok kiemelésére és az új vezetőkre vonatkozó javaslatokat a baloldali pártok nem támogatták.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Újra lesz gyermektraumatológia és gyermeksebészet Csepelen” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    Saját sportegyesület…Ez igen!Nincs belőle elég Csepelen? Csak negyvenegynehány.Talán azokat kellene rangjukhoz méltó módon támogatni! Csak labdarúgó egyesületből létezik három is, de nem, ez nem elég Borbély úrnak, neki kell egy saját! Gratúlálok ehhez a dilettáns, buta önfejűséget tükröző döntéshez! Teljesen felesleges újabb pénzkidobás

Itt lehet hozzászólni !