Egymást vádolják a politikai foglyok kínzói

Tévedésből kínoztak és vittek koncentrációs táborokba embereket az amerikaiak

Blikk

CIA kinzasok

Még a nem éppen demokratikus berendezkedéséről ismert Észak-Korea is azt kérte az ENSZ-től, hogy ítéljék el a CIA által alkalmazott kínzások miatt az Egyesült Államokat. A nyilvánosságra került iratokban szereplő leírások még anélkül is kegyetlenek, ha nem tudnánk, hogy az abban szereplő emberek közül sokat tévedésből hurcolt el a CIA.

A CIA kínzásairól szóló iratok keddi nyilvánosságra hozatala után az ENSZ által az emberi jogok súlyos megsértésével vádolt Észak-Korea is felháborodott. Felszólította szerdán a világszervezet Biztonsági Tanácsát (BT), hogy ítélje el az Egyesült Államokat a kínzások miatt. Phenjan szerint a szenátusi jelentés valóságos hitelességi teszt a BT számára.

A tárca szóvivője “a CIA által alkalmazott embertelen kínzást”, valamit “az utóbbi időben a fehér rendőrök által lelőtt fegyvertelen feketék eseteit” említette. “Ha a Biztonsági Tanács az emberi jogokat akarja megvitatni, az Egyesült Államok által elkövetett számos jogsértéssel kellene foglalkoznia” – írta a KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A Kim Dzsong Un diktátor vezette Észak-Korea kijelentése persze a „bagoly mondja verébnek” tipikus esete: Az ENSZ BT várhatóan december folyamán tárgyalja az emberi jogok észak-koreai helyzetét. Az emberi jogok észak-koreai megsértéséről folytatott hosszú vizsgálat után év elején szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a kommunista országban “a mai világban példa nélkül álló” túlkapások történnek. Phenjan válaszul újabb kísérleti atomrobbantást helyezett kilátásba.

Az amerikai kínzások

Mint ismert, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az általa elismertnél “sokkal kegyetlenebb” módszereket alkalmazott az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben, a “fokozott vallatások” során, ezekkel kapcsolatban rutinszerűen félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz a terrorelhárításban – állapítja meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága kedden ismertetett jelentésében.

A dokumentum szerint a CIA titkos börtöneiben George W. Bush elnöksége alatt legalább 119 személyt tartottak fogva, akik közül 39-et vetettek alá a vitatott vallatási módszereknek. A vallatásba legalább egy ember belehalt: a leláncolt fogoly kihűlt. Több más fogvatartottat a kimúlás határáig gyötörtek.
A foglyokat heteken át nem engedték aludni, pofozták, falhoz láncolták, meztelenül a mennyezetre lógatták fel, szűk helyekre zárták be őket.

Előfordultak azonban még brutálisabb eljárások is: alsó beöntéssel, jeges fürdővel, szexuális erőszakkal és halállal való fenyegetéssel, valamint több mint három személy esetében a vízbe fojtás imitálásával vallatták.
Ez utóbbi eljárást például Hálid Sejk Mohameddel szemben, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadások állítólagos kitervelője volt, és aki 2002-ben lefejezte Daniel Pearl amerikai újságírót, 183 alkalommal alkalmazták. A vallatás többeknek pszichikai károsodást okozott.

A módszerek egy részét az igazságügyi minisztérium jogászai – egyebek között a vízbefojtás imitálását is – jóváhagyták, másokat nem. A kínzás néha annyira kegyetlen volt, hogy alacsonyabb rangú CIA alkalmazottak kérték annak felfüggesztését, de főnökeik a kínzás folytatására utasították őket. Az ügynökség több tagja megkérdőjelezte a kegyetlen módszerek célravezetőségét és törvényességét, de a központ nem engedett.
A jelentésből kiderült, hogy a vallatási eljárás végrehajtóit 80 százalékban megbízási szerződéssel alkalmazták, az eljárásokat két külső pszichológus dolgozta ki (akiknek a cége 80 millió dollárt számlázott a kormánynak), hogy a CIA többnek is nyomát vesztette a 119 fogolyból, és hogy közülük többeket tévedésből fogtak el, zsarolási szándékkal vagy más rabok koholt vádjai alapján tartottak fogva.

A CIA állítólag az akkori elnököt is félrevezette a módszerekkel kapcsolatban.

Barack Obama elnök a dokumentum közzétételét követően azonnal elítélte “az amerikai értékekkel összeegyeztethetetlen” módszerek alkalmazását, amelyek szerinte nem szolgálták sem a szélesebb értelemben vett terrorelhárítási erőfeszítéseket, sem az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket. Obama közleményében leszögezte, hogy elnökként meg fogja akadályozni az eljáráshoz való visszatérést.

George Tenet, volt CIA-igazgató ismételten azt állította, hogy az eljárás több al-Kaida-vezető elfogásához vezetett, és “több ezer amerikai életét” mentette meg.

Itt láthatsz néhány korábbi felvételt a kínzásokról:

Forrás: MTI/Blikk

Egy hozzászólás “Egymást vádolják a politikai foglyok kínzói” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    A Gonosz Moszkvából Washingtonba költözött. Az USA megérdemli hogy elvessze gazdasági világelsőségét, amit ráadásul a két világháborúban győztesként szerzett. Senkinek sem kellene kereskednie vele, s akkor beledögölhetne a saját ipari termelésébe.

Itt lehet hozzászólni !