A csepeliek a Sétáló utcában találkoztak a Mikulással

Csepel.hu

A csepeliek a Sétáló utcában találkoztak a Mikulással

A csepeli önkormányzat Mikulás ünnepségén kicsik és nagyok együtt várták a piros köpenyes fehérszakállút. December 6-án a Sétáló utcában Szent Miklós püspök két segítőjével tűnt fel. Gyermekek és szülők hamar körülvették a jóságos püspököt, akivel többen is fényképezkedtek.

A Mikulás-napi műsorban tréfás manók szórakoztatták a kicsiket. Nagy meglepetést okozott a színpadon Pongrác, a tűznyelő és a labdával zsonglőrködő társa. Interaktív szereplésükbe az apróságokat is bevonták, majd a közönséggel együtt nagyszerű kedvcsinálóval várták a pódiumra a télapót. A közös éneklés hamar meghozta a várva várt reményt, a gyermekek nagy örömére a Hulla pelyhes fehér hó… ének dallamára megérkezett a Mikulás. Puttonyából édes finomság került elő, s a manókkal közösen osztotta szét a szaloncukrokat a gyereksokaságnak.

Ki volt Szent Miklós püspök?

Szent Miklós a keleti egyházak legtiszteltebb szentje a hagyomány szerint a 3. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag kereskedőcsaládban. Szüleit kiskorában elvesztette, egyik rokona nevelte, s ő ismertette meg a kereszténységgel. Megtérése után Miklós jótékony célokra szétosztogatta örökségét, a hívők pedig égi jelre megválasztották Müra püspökévé.

Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, s tettei miatt már életében szentnek tartották. 343. december 6-án halt meg püspöki székhelyén, sírja ezután zarándokhellyé vált.

Miklós kultusza nem sokkal halála után kezdődött, már a 6. században templomot emelt neki Konstantinápolyban I. Justinianus császár. Csodatettei között tartják számon, hogy vihar idején megmentette egy vízbe esett tengerész életét, ezért ő az utazók, a kereskedők, a zarándokok, a tengerészek és a révkalauzok védőszentje.

A nevéhez fűződő leghíresebb legenda szerint élt Mürában egy szegény ember, aki nem tudta férjhez adni három lányát, mert nem volt pénze hozományra. A dolog Miklós fülébe is eljutott, ám a püspök túl szerény volt ahhoz, hogy nyíltan segítsen. Az éjszaka leple alatt három erszényt dobott be az apának, így a lányok megmenekedtek attól, hogy örömlánynak adják őket. Miklós e tettéért a hajadonok és az aggszüzek védőszentje, s oltalmazója a házasságnak és az anyaságnak.

A Szent Miklós nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz, mint népszokás.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “A csepeliek a Sétáló utcában találkoztak a Mikulással” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Bocsássatok meg a profanizálásért!
    Szeretném azt a tíz év alatti gyereket látni, akinek a Mikulásról ez a kép ugrik be!
    Kíváncsian várom az ajándékot hozó Jézuska ábrázolását! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !