Jókedvre derítették a fogyatékos csepelieket a Radnótiban

Csepel.hu

Jókedvre derítették a fogyatékos csepelieket a Radnótiban

Hagyománnyá vált kerületünkben, hogy december 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján az Önkormányzat meghívja az itt élő fogyatékos lakosokat a Radnóti Miklós Művelődési Házba, ahol Csepel vezetői köszöntik őket és műsorral, ajándékokkal kedveskednek nekik. Borbély Lénárd polgármester elmondta, hogy egyik legfontosabb feladatának tartja a megváltozott munkaképességű csepeliek foglalkoztatásának további javítását. Szekeres Pál miniszteri biztos azt emelte ki, hogy mindenkinek – fogyatékos embertársainknak is-, az a célja, hogy teljes és boldog életet éljen.

A meghívott vendégek között volt Borbély Lénárd polgármester, Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, Kapocsi-Pécsi Anna, az ÉFOÉSZ szakmai igazgatója, Szuhai Erika önkormányzati képviselő, a szociális-, egészségügyi és fogyatékosügyi bizottság elnöke, és a kerület fogyatékosokkal, megváltozott munkaképességűekkel foglalkozó intézményeinek vezetői. Németh Szilárd országgyűlési képviselő az elhúzódó parlamenti ülés miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, de kérte, hogy tolmácsolják jókívánságait a résztvevőknek.

A megjelenteket terített asztalok várták, ahol először a köszöntőket és a verses, zenés műsort hallgathatták meg, majd következett az ünnepi vacsora. Elsőként a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola növendékei köszöntötték énekkel, karácsonyi dalokkal a vendégeket. A gyerekeket László Irénke tanárnő készítette fel, a gitárkíséretet Tóth Zoltán, az iskola igazgatója szolgáltatta. Az elöljárók beszédei között léptek fel a Nagy Imre Általános Iskola autista csoportjának kisdiákjai, akiknek a versek magtanulásában Varga Erika gyógypedagógus segített.

Borbély Lénárd köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a csepeli önkormányzat 2010 óta különös figyelmet fordít a fogyatékos kerületi lakosokra. Szuhai Erikát e terület tanácsnokává nevezték ki, majd ezévtől bizottsági szintre emelték a fogyatékosügyet. A szociális-, egészségügyi és fogyatékosügyi bizottság elnökének kiemelt feladatai közé tartozik a kerület fogyatékos-, és megváltozott munkaképességű lakosainak problémáival való foglalkozás. Az érintettek számíthatnak az önkormányzatra, a bizottságokra és valamennyi munkatársra. „A legfontosabb feladatok közé tartozik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. A Petőfi Sándor utcában található műhelyben már 35 főt alkalmazunk, akiknek a létszámát növelni kívánjuk. Szeretnénk bővíteni a helyet, hogy még több csepeli dolgozhasson ott, de ha szűknek bizonyul az épület, új helyet keresünk számukra. Külön dicséret illeti Papp Andrea vezetőt, aki nagy odafigyeléssel foglalkozik a munkatársakkal. Szeretnénk, ha jövőre, amikor vendégeinket, vagy látogatásaink alkalmával vendéglátóinkat Csepel borával köszöntjük, akkor a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató műhelyben készült bortartókban adhatnánk át az ajándékainkat.” – mondta a polgármester.

Szekeres Pál úgy vélte, hogy Csepelen a fogyatékosok napja nem egyetlen alkalomból áll az évben, hiszen máskor is figyelem övezi az életüket. Sok akadályt kell leküzdeniük, melyekben támaszra szorulnak. „Mindenkinek az a célja, hogy teljes, boldog életet éljen. Ehhez nyitottság szükséges mindenki részéről” – mondta a miniszteri biztos.

Borbély Lénárd külön köszöntötte a kerekesszékkel közlekedő Baji Bencét, a Nagy Imre Általános Iskola nyolcadik osztályos diákját, mint Csepel Büszkeségét. Bence kiemelkedő tanulmányi eredményeivel hívta fel magára a figyelmet. Az Erzsébet napi jótékonysági bálon befolyt összeg egy részéből a nehéz helyzetben lévő kisfiúnak és családjának szeretne segíteni a kerület önkormányzata.

Olvasóink biztosan emlékeznek rá, hogy 2013 júliusában a Csepeli Hírmondóban egy cikkben írtunk a születése óta súlyos izomsorvadásban szenvedő Baji Bencéről, aki kerekesszékben éli az életét, de már akkor kitűnt kiváló szellemi képességeivel. Idén az országos kémiai versenyen első helyezést ért el, korábban fizikából negyedik lett. A matematikában is jeleskedik, általában a természettudományok érdeklik. Mindenhová édesanyja, Hati Éva kíséri el, mert állandó segítségre szorul. „Amikor tavaly megjelent a cikk Bencéről, rengeteg támogatást kaptunk a jólelkű emberektől. Csepeli házunkban műanyag kupakokat gyűjtünk, amiket Tinnyére szállítunk, s kilogrammonként fizetnek értük. Az udvarunk tele van kupakokkal… Most ezek tárolását kell megoldanunk, ehhez próbálunk támogatót szerezni. Bence az Apáczai Csere János Gimnáziumban szeretne továbbtanulni, amire jó esélye van” – mondta Bence édesanyja.

Az eseményen a sok ismerős között feltűnt a mindig mosolygó, szép arcú Szőnyi Oxána, akit Csepel 2012-es arcának választottak.

Az önkormányzat jóvoltából az eseményen résztvevőket megajándékozták a világhírű magyar tudós, Teller Ede könyvével, emellett mindenkinek jutott csoki Mikulás a bőséges ünnepi  vacsora mellett.

A meglepetés pedig ezután következett. A népszerű Aradszky László énekes lépett a színpadra, majd a nézők között sétálva teremtett fergeteges hangulatot közismert slágereivel.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Jókedvre derítették a fogyatékos csepelieket a Radnótiban” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Jókedvre derítették a fogyatékos csepelieket a Radnótiban”

    .A fogyatékosokat a legkönnyebb jókedvre deríteni!
    Bolond Lacinak a kocsma előtt csak felmutatom a középső ujjamat és arra a napra el van intézve a vidámsága! 😛 😀

  2. nagyapó szerint:

    Hát tényleg. Hogy ide mennyi értelmi sérült fogyatékos eetás írogat? Még sorolni is sok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. grün szerint:

    Öreg Pöcs!
    “Hogy ide mennyi értelmi sérült fogyatékos eetás írogat?”
    Ráadásul milyen hejtelenül!

    Helösen:
    Ide mennyi értelmi sérült, (vessző) fogyatékos elvtárs (kolléga) írogat!
    Kérdőjel helyett felordító, mert csodálkozó módú mondat! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !