Civilek a politikai pályán

MNO

Civilek a politikai pályán

Civil: azt jelenti, polgár. Aztán még azt is: valaki, aki hangsúlyozottan nem tartozik politikai párthoz, sem semmiféle politikai mozgalomhoz. De manapság leginkább azt jelenti: valaki, aki nem akarja megnevezni a mögötte álló politikai erőt.

Civil mozgalmak? Már senki sem hisz abban, hogy nem politikai irányítás alatt működnek. Megint zavaros lett egy fogalom. A nyelvi és fogalmi pontatlanságok kialakulása mögött gyakran bújnak meg kifundált, előkészített politikai játszmák.

Nincs szerencséje a nemzeti oldalnak az amerikai nagykövetekkel. Nancy Goodman Brinker meglehetősen egyoldalúan csak a liberálisoktól tájékozódott hazánk ügyeit illetően, és egyfolytában az antiszemitizmus ellen küzdött. Eleni Tsakopoulos Kounalakis talán kevésbé demagóg módon, de azért követte őt a kitaposott úton. Colleen Bell csak nagykövetjelöltségig jutott: megelőzte szappanopera-produceri híre. Szerencsénkre még saját hazájában történt meghallgatásán sem érte el a szintet, amely egy nagykövettől elvárható. André Goodfriendnek nem kellett ilyen procedúrán átmennie, hiszen ő nem nagykövet, hanem csak ügyvivő. Egyik Goodman, a másik Goodfriend… Mennyi nagyhatalmi jóság már a nevekben is, sok ez már nekünk!

Goodfriend jó néhány dologban kvázi nagykövetként működik, bár felhatalmazása kisebb. Más területeken viszont nagyobb szabadságot élvez, mint egy kinevezett nagykövet. Az ügyvivői hatáskörbe, úgy látszik, sok minden belefér. Egy kormánybiztos is kisebb operatív területen mozog, mint egy szaktárca minisztere, de adott esetben nagyobb és célirányosabb a politikai felhatalmazása.

Ami Goodfriend attitűdjéből leginkább hiányzik, az a diplomáciai kontroll. Nem arról van tehát szó, hogy nincsen diplomáciai érzéke (valójában nem tudjuk), hanem hogy nem úgy viselkedik, mint egy diplomata. Egy ország nagykövete, ha feladatát komolyan veszi, valóban országának „követe”, és nem előretolt hadállása. Egy nagykövetet érdekelnek a hírek, hozza, viszi és beszerzi őket – de nem hírszerző. (Az ügyvivő az erre vonatkozó újságírói kérdést, miszerint a CIA alkalmazásában állt-e, mindenesetre cáfolta.) Egy nagykövet tisztában van azzal, hogy nem elég az adott ország valóságának egyetlen szeletét megismernie, és az sem árt, ha a legkülönbözőbb politikai erőktől is lelkiismeretesen tájékozódik, mert máskülönben nem lesz képes kiismerni magát az országban, amelyben hazája nagyköveteként él.

De André Goodfriendnek nem kell tájékozódnia, hiszen ő csak ügyvivő, bár meglehetősen ügyesen forgatja a szót. November 4-ei újságok, internetes lapok hírül adták kijelentését: „Amerika nem akarja megbuktatni Orbánt”. Nem tudom, van-e olyan ostoba jobboldali állampolgár hazánkban, aki ettől megkönnyebbül. Szerintem egy sincs. Ez a mondat ugyanis színtiszta fenyegetés. A retorika jól ismeri a tagadás jelmezébe vont állítások mérgező hatását. A kérdés ugyanis nem az, hogy Goodfriend szerint Amerika meg akarja-e buktatni az Orbán-kormányt vagy sem. A kérdés így szól: hogy jön ahhoz Mr. Goodfriend, hogy az Orbán-kormány megbuktatását latolgassa? Hát mégsem ügyvivő? Mégis előretolt hadállás?

Miközben Obama amerikai elnök egy New York-i rendezvényen Magyarországot a civil társadalmat korlátozó országok között említi, Goodfriend ügyvivő Budapesten folyamatosan szétlocsolja az olajat. Hátha sikerül Majdanná tenni a Kossuth teret. A nem éppen politikai makulátlanságáról híres Gyurcsány Ferenc eközben az Európai Bizottság elnökénél, Jean-Claude Junckernél kilincsel annak érdekében, hogy az unió léptessen életbe szankciókat hazánk ellen. Érdemes ezeket a mozaikokat összerakni, és akkor azért nagy-nagy kérdőjelek kerülnek a tüntetések „civil” jellegéhez.

André Goodfriend hetek óta a diszkrétet játssza, miközben szíves segédletével bizonyíték nélkül egy mocsokfelhőt sikerült hazánk köré varázsolnia. Amikor egy tévériporter megkérdezte tőle, honnan tud ezekről a korrupciókról, sokat sejtetőn azt válaszolta, hogy „vannak állampolgári bejelentések”. És mosolygott hozzá, hiszen az állampolgári bejelentés is civil tett, politikán kívüli. Ők pedig mindent szeretnek, ami civil. Talán még a civilizációt is. Csak hát elég nehéz elhinni, hogy egy magyar állampolgár ha korrupcióról értesül, egy velünk baráti viszonyban lévő, amúgy egyre kevésbé barátságosan viselkedő mamutállam alig ismert ügyvivőjéhez küldene bejelentést, és nem a hazai rendőrséghez fordulna. Még megérjük, hogy egy hatodik kerületi biciklilopás miatt a honi állampolgár a Henderson megyei seriffhivatalnak tesz bejelentést.

Október 18-ai lapszámunkban jelent meg először a hír arról, hogy Washington korrupcióval vádol magyar személyeket. André Goodfriend kevesebb mint tíz személyről beszélt. A sajtó a tízes számot kapta föl s kürtölte szét. Mire három nap múlva megérkezett a cáfolat, miszerint „nincs érintett kormánytag” (MN, október 21.), már föl sem tűnt az embereknek, hogy a „kevesebb mint tíz személy” az éppen hat. Mintha egy idős színésznő azt mondaná: „idősebb vagyok ötvennél”. Közben hetven. Hazudott? Nem hazudott. Így működik a manipulatív kommunikáció, amelynek lételeme a félinformáció és a dezinformáció. Emlékezzünk rá: október 16-án a Napi Gazdaság arról adott hírt, hogy több amerikai érdekeltségű intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. Még mindig nem tudjuk, vajon nem arról van-e szó, hogy ezek az amerikai érdekeltségű cégek jó érdekérvényesítő képességük révén elérték, hogy ne ők legyenek megvádolva, hanem inkább az a hivatal, amely vizsgálatot indított ellenük. Jellemző módon Goodfriend kezdetben a gyanú szelét a hatalom csúcsa felé terelte: „kormányzati tisztviselőkről és kormánytagokról” is beszélt, nevek említése nélkül. (Adóhivatalról akkor egy szó sem esett!) A ballib oldalnak ez jól jött, az Estihírlap.hu október 17-én föltette a kérdést: „Korrupció gyanúja miatt nem léphetnek be az USA-ba magyar kormánytagok?” Egy meglehetősen vad állítás kérdőjeles formában való közlése mögött gyakran a közölt tényben való bizonytalanság húzódik meg.

De a sár kérdőjellel is fröccsen. A kormánytagokon át az egész Orbán-kormányra. Goodfriend közreműködése nyomán november 8-ra bőven beérett a rágalom gyümölcse: mindössze három hét szorgalmas félinformációinak halmozásával sikerült elérni, hogy az ellenzék tüntetéseken tiltakozzon olyan korrupció ellen, amelyről semmit sem tud. A táblák azért a magasba lendültek: „Eddig tartott a blöff, Viktor!”, „Maffiózók!” (november 8-ai tüntetés). Mire kiderült, hogy nem kormánytagokról volt szó, a kitiltottaknak minimum a fele az adóhatóság vezetői közül került ki, addig az eredeti hírt – hogy tudniillik amerikai érdekeltségű cégeket vizsgált a NAV – már mindenki elfelejtette. November 10-én egy újabb „civil” tüntetésen már ilyen feliratokat olvastunk: „Orbán, takarodj!”, „Fidesz-maffia” és „Féregirtást!”. Utóbbi tábla stílusát Karl Lueger, 1895 és 1910 között Bécs hírhedten antiszemita polgármestere is megirigyelte volna.

Egy elasztikus hatáskörrel felruházott amerikai ügyvivő tehát keményen dolgozik azon, hogy Magyarországon kormányellenes indulatok lángoljanak fel. A kabinet dolga most az lenne, hogy sasszemélességgel mérje föl, milyen intézkedéseket hozzon, s melyeket halassza el, hogy az álcivil tüntetésekhez ne csatlakozhassanak olyan, valóban civil tüntetők – például az internetadó esetében –, akik naivan megteszik azt a szívességet a felforgatóknak, hogy valódi felfordulás következzék be.

Forrás: MNO

10 hozzászólás “Civilek a politikai pályán” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Mint a CÖF!

  2. bonifác szerint:

    Ebihal! Ne keverd össze a hazáját védő embereket az amerikai pénzen bérelt botrány-
    okozókkal, akik mindenáron hazai Majdan vérengzésekkel álmodnak. Hadd védjem a
    hazámat az amerikai tőkecápákkal szemben! Ne hidd, hogy Amerika a mi javunkat akarja.
    Csak a sajátját. És az nem ugyanaz.

  3. ebihal szerint:

    bonifác!
    Neked üldözési mániád van.

  4. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Állítólag” a Cseh kormányt hasonló módszerekkel buktatták meg az amik. Olyannal, amelyet most elkezdtek az Orbán kormány ellen is. Hogy mi ez? Nem új keletű: egy koncepciós korrupciós “csalit” bedobnak a világnak, a tömegnek, az érdekelt országot érintően, amely rejtelmes, bizonyítékok nélküli, és azt eszkalálja célirányosan. Amíg mindez évekig is eltarthat, addigra felőrlődik a társadalom, azaz elbizonytalanítják, átmossák az agyát, lelkét. Már már hihetővé teszik azt, ami talán nincs is oly mértékben valójában?
    Egyet azért nem lehet figyelmen kívül hagyni: mégpedig azt, amelyet a történelem oly sokszor visszaigazolt számunkra. Legyen bárki, bármilyen beállítottságú kormány, uralkodói éra, nekik mindig megadatott a dőzsölés tetőfoka, amely óriási vagyongyarapodásokat is magában hordozta, hordozza. A tömegek, az ún. “kis emberek” meg hát, hát, hát………..Csokonai Vitéz Mihály Estve című költeményét ajánlom szíves figyelmükbe, beható
    tanulmányozásra is.

  5. Gordon szerint:

    Goodfriend inkább arról meséljen, hogy az ő hazájában mivel segítik a bajba jutott ingatlanhiteleseket.
    (Két perc alatt árverezik el mindenüket, ha nem tudnak fizetni.)

  6. felix szerint:

    Hát igen. Van ahol mindenki a sajátjával veri a csalánt.

  7. grün szerint:

    Röfike!
    “(Két perc alatt árverezik el mindenüket, ha nem tudnak fizetni.)”
    .
    Nem is hülyítik őket évekig, hogy majd megoldják a problémájukat és addig kitakarítják a zországot! 😛 😀

  8. nagyapó szerint:

    A kijevi amerikai nagykövet közölte, hogy az USA 5 milliárd $- t, azaz ötmilliárd dollárt ( kb. 1250 milliárd Ft) fektetett az az ukrán civil szervezetekbe, hogy megpuccsolják a kormányt!!!!!!!
    Az “eredmény” látható
    Nálunk ezt több “civil” szervezet mellett az Ökotárs Alapítvány végzi.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  9. ebihal szerint:

    vén barom!
    Persze, mert az amerikai nagykövetek arról híresek, hogy egyenesen bevallják,
    ha lázítanak a törvényes rend ellen?! Még ha igaz is, de bevallani?
    Nem, nem az Ökotárs végzi! Épp elég elégedetlenséget szül az, amit ez a tetű
    kormány csinál!

  10. grün szerint:

    “A parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága pénteken meg akarta hallgatni a kitiltási botrány miatt Vida Ildikó NAV-elnököt, André Goodfriend amerikai ügyvivőt, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, és Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató egykori tulajdonosát, elnökét. Egyikük sem ment el az ülésre. De nem csak ők maradtak távol, a kormánypárti képviselők sem mentek el.”
    .
    Elővezettetni őket!
    Mókásan nézne ki a Mr.Jóbarát közös vezetőszíjon Sanyaró Vargával! 😛 😀
    .
    http://hvg.hu/itthon/20141114_Cirkusz_volt_ma_a_kepviseloi_irodahazban

Itt lehet hozzászólni !