Először rendet és biztonságot kell teremteni

Fidesz.hu, Mno.hu, Magyar Hírlap

 

Tarlós és Fónagy

Nem engednék privatizálni a közműveket

A többi között Budapest belvárosának tehermentesítése, a zöldterületek nagyságának növelése áll a Tarlós Istán által szombaton bemutatott Budapest-koncepcióban. A fővárosi Fidesz létrehozná a budapesti ombudsman intézményét is.

A fővárosi ellenzék Budapest-koncepcióját mutatta be szombaton Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakciószövetségének elnöke Budapesten. Tarlós István – aki elismerte, hogy korábban “nem minden alap nélkül” vádolták a fővárosi ellenzéket, hogy nincs Budapest-koncepciója – elmondta: a most bemutatott munka nem befejezett, kész program, hanem egy koncepció; a részletes városfejlesztési és városüzemeltetési programot 2009 végén, 2010 elején mutatják be. Ez már a jelenlegi fővárosi ellenzék választási programjának lesz tekinthető.

Az Egy élhetőbb és vonzóbb Budapest című koncepció szerint a mostani ellenzék 2015-re új közigazgatási rendszert alakítana ki, stabilizálná a gazdaságot, hatékony városi rendőrséget hozna létre és végrehajtaná a lakótelepek, az úgynevezett barnamezős területek és a világörökségi városrészek rehabilitációját. Ezenkívül tehermentesítenék a belvárost, növelnék a zöldfelületek nagyságát, s mindezek eredményeképpen erősítenék a budapestiek lokálpatriotizmusát. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője elmondta: a programot egy kisebb csapat alkotta meg, amelyben részt vett Illés Zoltán, a Fidesz VI. kerületi önkormányzati képviselője és Rogán Antal, Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere is. A hat hónap alatt megalkotott, 34 oldalas koncepció szerint az ellenzék 2015-ig többek közt 30 százalékkal növelné a közösségi közlekedést használók számát, valamint létrehozná a fővárosi ombudsman intézményét.

A város fenntartásának és fejlesztésének háromfázisú ütemterve alapján az első három évben az ellenzék stabilizálná a működést, elindítaná az “európai szintű rendteremtést” és kisebb forrásigényű fejlesztési programokat indítana. A második fázis három éve során megteremtené a szociális biztonságot, valamint nagyobb városfejlesztési programokat indítana. A harmadik, több mint 10 évre becsült fázisban nyugat-európai szinten fejlesztené a fővárost a jelenlegi városházi ellenzék.

A koncepció hét szakpolitikai területet sorol fel: a közigazgatást és közbiztonságot, a városüzemeltetést és a közszolgáltatásokat, az építészetet és a városépítést, az életminőséget és a környezetvédelmet, a kultúrát, a közösséget és a szociális vívmányokat, valamint – az országos politikával összhangban – az egészségügyet és az oktatást.

Tarlós István kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben 2010-ben ő lesz Budapest főpolgármestere, bevonná a főváros vezetésébe az MSZP-t is. Az SZDSZ-ről és az MDF-ről szólva azt mondta: “a kis pártok több zűrzavart okoznak, mint amennyi hasznot hoznak”.

Fónagy János, a Fidesz budapesti elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a koncepció elsősorban Budapestről szól, de törekvéseiben megfelel a Fidesz országos terveinek. Fónagy János is a lokálpatriotizmus fontosságát emelte ki: “Magyarország minden lakója számára legyen ünnepnap, élmény, ha eljön Budapestre”.

Bagdy Gábor, a fővárosi KDNP frakcióvezetője a koncepció érdemét elsősorban abban látja, hogy van. A kereszténydemokrata politikus az egységesebb és szolidárisabb Budapest fontosságát hangsúlyozta.

Letölthető dokumentum: Egy élhetőbb és vonzóbb Budapest koncepciója

Forrás: Fidesz.hu

Itt lehet hozzászólni !