Ismét tüntettek az internetadó ellen

Inforadio.hu

Internetadó - Tüntetés az internetadó bevezetése ellen Buda

A kormány által bevezetni tervezett internetadó ellen kezdődött újabb tüntetés Budapesten, az V. kerületi József nádor téren kedd este. A felszólalók a törvényjavaslat visszavonását követelték, majd a budai Clark Ádám térre indultak a tiltakozók, később egy csoport a Parlament elé ment.

Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója azt mondta: vasárnapi tüntetésükön már nagyon sokan megmutatták, hogy a “magyar nép nem kér” Orbán Viktor miniszterelnök internetadójából.

Várady Zsolt, az iwiw közösségi portál alapítója a teret teljesen megtöltő tömeg előtt azt mondta, azért a nulla kilométerkőhöz mennek, mert ezzel akarják megüzenni a kormánynak, hogy mennyi adót fizetnének az internethasználatért.

“Az internetadó egy jelképe a kormány önkényuralmának” – hangoztatta, majd hozzátette: “sokan vagyunk, és a céljaink tiszták, éppen ezért az internetadó bevezetését meg tudjuk akadályozni”.

Szólt arról is, hogy az adó korlátozná az internet és az információ szabadságát is. “Az ideális adó mértéke nem 5000 vagy 700 forint, hanem nulla” – hangsúlyozta. Várady Zsolt kijelentette: nem csak az internetadót kell “legyűrnünk”, el kell hinni, hogy képesek vagyunk befolyásolni az államot. A rossz kormányzást akarja megfizettetni a kabinet az internetadóval – mondta az egykori iWiW alapítója. 

Füzessy Károly diákaktivista felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak Budapesten, hanem más magyarországi nagyvárosokban, sőt Varsóban is tiltakoznak az internetadó ellen. Az aktivista nyílt vitára szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt az internetadóról. Ha nem sikerül meggyőzni, vagy nem jön létre a “nemzeti konzultáció”, akkor folytatják tiltakozást – tette hozzá. Szavai szerint nem fogják hagyni, hogy megszavazzák az adót rögzítő törvénytervezetet. Részleteket ezzel kapcsolatban ugyan nem közölt, de azt mondta, legkésőbb a szavazás napján újra találkoznak, és megakadályozzák, hogy “kivessék az igazságtalan és szükségtelen adót”.

A beszédeket követően a tömeg egy platós teherautó mögött megindult a József nádor térről, a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elől az Erzsébet tér, Astoria, Erzsébet híd, Lánchíd utca útvonalon a Clark Ádám térre.

Amikor a “Nem a netadóra” feliratú transzparenst a menet legelején vivő aktivisták az Erzsébet híd elejéhez értek, a tömeg vége a Dohány utca magasságában vonult. Az alagút Clark Ádám téri alagút tetejére egy nagy méretű európai uniós zászlót és egy molinót feszítettek ki, amelyre az volt írva: “Netezz bátran”.

A Clark Ádám téren a tüntetők csak lassan oszlottak szét. Körbevették a Hír Tv stábját – amelyet egy biztonsági cég munkatársai védtek -, és szidalmazták őket, de tettlegesség nem történt.

A szervezők a Clark Ádám téren bejelentették a tüntetés végét, de a tömeg egy része átvonult a Kossuth térre, és ott folytatta a tiltakozást. Azt követelték, hogy az európai uniós zászlót tűzzék ki az Országházra. Egy idő elteltével Kunhalmi Ágnes, Bangóné Borbély Ildikó és Heringes Anita, az MSZP országgyűlési képviselői két uniós zászlót lógattak ki a Parlament egyik ablakán. Az összegyűltek tapssal fogadták a zászlók megjelenését.

Az internetadó bevezetése ellen Budapest mellett több nagyvárosban is tüntettek kedd este. Debrecenben, a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál rendezett tüntetés szónokai a “közösségek elleni támadásnak” nevezték az internetadót, valamint “élhető országot és élhető közösségeket” sürgettek. Nyíregyházán és Szegeden a demonstrálók használt számítástechnikai eszközöket szórtak a helyi Fidesz-iroda elé. Tüntetés volt Miskolcon, Győrben és Pécsen is.

A demonstrációk valamennyi vidéki helyszínen békésen, rendbontás nélkül fejeződtek be.

A kormányzat előterjesztése szerint a távközlési szolgáltatók különadóját kiterjesztik az internetszolgáltatókra is. A Fidesz módosító indítványt adott be, eszerint az adó mértéke magánszemélyeknél havi 700, üzleti előfizetéseknél havi 5 ezer forint lesz. A vasárnapi, internetadó elleni tüntetésen hat embert vettek őrizetbe, közülük egyet szabadon engedtek, a többieket szerdán bíróság elé állítják. Garázdaság miatt kell felelniük.

Forrás: Inforadio.hu

22 hozzászólás “Ismét tüntettek az internetadó ellen” bejegyzésre

  1. hajaj szerint:

    Nem bírják kivárni a jövő nyári felvonulásukat, kell már egy kis izgalom, a sivár kis életükben.
    Élvezik az újabb és újabb balhéjuknak az előszelét. Nagyon szeretnének már ebben a térségben is egy “valamivel nagyobbat.”

  2. hajaj szerint:

    Adócsaló amerikai cégekről ír a Magyar Nemzet
    A Bunge mellett másik két külföldi óriásvállalat, a Glencore és a Cargill is részese annak a céghálónak, amit a magyar adóhatóság térképezett fel a hazai adócsalásokkal összefüggésben. A társaságok közül kettő egy több száz millió dolláros argentin adócsalási ügyben is érintett – írja a Magyar Nemzet.
    Már 2011-ben vizsgálatot indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a palackozott és ömlesztett étolajakat forgalmazó Bunge Zrt. jelzése alapján. Információink szerint az amerikai érdekeltségű – a cégadatok szerint Hollandiához kötődő – társaság kétszer is felhívta az adóhatóság figyelmét az esetleges magyarországi adócsalásokra – írja a Magyar Nemzet.
    Először 2011-ben – amikor már vizsgálat indult –, majd 2013-ban. A figyelmeztetések a Szlovákiából, Csehországból és Ausztriából Magyarországra behozott cukorral, kávéval és étolajjal álltak összefüggésben, ami után a gyanú szerint nem fizették be az adót. Az adóhatóság vizsgálatai során kiderült, nemcsak a Bunge, hanem két másik külföldi társaság – a Glencore és a Cargill – is részese annak a céghálónak, amelyet a büntetőügyben az adóhatóság feltérképezett.
    A lap szerint az ellenőrök egyébként leginkább azokra a társaságokra koncentráltak, amelyek szokatlanul alacsony alaptőkével elképesztően magas forgalmat bonyolítottak. Az eljárásban eddig nyolc személyt gyanúsítottak meg jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt. A gyanúsítottak közül négy személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, a többiek pedig házi őrizetben vagy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állnak. További négy személyt közokirat-hamisítással gyanúsítottak meg. A NAV eddig 50 vagyontárgyat foglalt le összesen 800 millió forint értékben, emellett folyamatban van 32 számítástechnikai eszköz adatainak vizsgálata. Ráadásul a hatóság nemzetközi jogsegély formájában megkereste a szlovák nyomozó hatóságot is.
    A három adóhatósági vizsgálat alatt álló külföldi óriáscég közül a Bunge a világ legnagyobb palackozott olajosmag-feldolgozója, 2013-ban csaknem 62 milliárd dolláros árbevételt ért el. A társaságról egyébként kiderült, hogy maga is adóbotrányba keveredett, amit három évvel ezelőtt indított az argentin adóhatóság.
    Az ügyben a világ négy meghatározó gabonakereskedő vállalata, az amerikai ADM, a New York-i székhelyű Bunge, az amerikai Cargill és a francia Dreyfus is érintett. Argentína a Bunge-tól 476 millió dollár adótartozást, a Cargilltől 252 milliót, a Dreyfustól 140 millió dollárt követelt. Mind a négy vállalat elutasította a vádakat. Ricardo Echegaray, az argentin adó- és vámhivatal vezetője 2011-ben azt nyilatkozta, hogy „ezek a vállalatok bűnözésbe fogtak” – írja a lap.

  3. grün szerint:

    hajaj!
    Nosza, itt a lehetőség!
    Tiltsuk ki mi is a zadócsaló amerikai cégek vezetőit!
    Fifty-fifty! 😛 😀

  4. nagyapó szerint:

    Csodálatosak ezek a “spontán” tüntetések. Sok helyen, egy időben, “spontán” megfelelő technikával, “spontán” meghívottakkal, “spontán” azonos jelszavakkal. Kijevben „Aki nem ugrál, az orosz, hejj, hejj!” ,Budapesten „Aki nem ugrál, adót fizet, hejj, hejj!” és mindez “spontán”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  5. Cs.pepe szerint:

    Ja spontán, mint a béke menet, gondolom azt is csodálatosnak tartja…….Hihetetlen mennyire egyoldalú maga, ha szerette pártja és kormánya ellen mernek tüntetni, az felháborító, de mellette az milyen jó! Hát közlöm magával, szerencsére még nem kell mindenkinek egyformán gondolkodnia, de ha magán múlna, így lenne, öreg komcsi nagyapó….

  6. felix szerint:

    Nem komcsi.
    Keresztényszociopata.

  7. Doki szerint:

    Hé, ti “büszke” internetadó-forradalmárok! Hol az anyátok p*csájában voltatok, akkor emikor bevezették a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat? Mit csináltatok, mikor magyar családokat tettek tönkre a devizahitellel? Hol voltatok a Bokros-csomog bevezetésekor, vagy amikor felemelték a kenyér-, a benzin- és a gáz árát? Otthon ültetek és töltöttétek le a premier filmeket! A létfenntartás le van szarva, csak az a fontos, hogy lophassátok a jogdíjas tartalmakat?

  8. ebihal szerint:

    Lehet, hogy valamelyikünk, meggondolatlanul, épp a te anyád p..csájában volt!

  9. Doki szerint:

    Bébi béka! Hogy van édesanyád? Ahogy hagytam tegnap este, széttett lábakkal? 😉

  10. ebihal szerint:

    Doki!
    Te mióta vagy hullagyalázó? Szerintem kezeltesd magad!

  11. nagyapó szerint:

    Cs.pepe! Ismétlés a tudás anyja!
    Csodálatosak ezek a “spontán” tüntetések. Sok helyen, egy időben, “spontán” megfelelő technikával, “spontán” meghívottakkal, “spontán” azonos jelszavakkal. Kijevben „Aki nem ugrál, az orosz, hejj, hejj!” ,Budapesten „Aki nem ugrál, adót fizet, hejj, hejj!” és mindez “spontán”.
    Érdemes tudni, hogy nincs internetadó, hanem a távközlési adó kiterjesztése történik, ami a SZOLGÁLTATÓKAT TERHELI. A többi a maffiabal hőzöngése.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  12. felix szerint:

    Szemétláda!
    Mi akadályozza meg a szolgáltatókat abban, hogy áthárítsák a megnövekedett terheket.
    A legtöbben csomagban kapják a netet. /tv, rádió, telefon net./
    Lehet úgy variálni, hogy te fizesd meg a költségeket.

  13. felix szerint:

    Majd olcsón felvásárolja a kormány a tönkretett szolgáltatókat és majd jön az államilag szabályzott tartalmú net.
    Erre megy ki a játék és ez ellen fogunk továbbra is tüntetni-

  14. Doki szerint:

    Ebihal!
    Sajnálom!

  15. csaba péter szerint:

    Egy biztos ez nem fizetett CÖF tüntetés sorozat ezt a korrupt szemét fidesz provokálta ki

  16. hamar szerint:

    felix, grün, ebihal is tüntettek!? Élenjárók a semmiben.

  17. felix szerint:

    hamar!
    Bezzeg te.

  18. Éva szerint:

    Ez a tüntetés is norvég pénzből volt!?

  19. felix szerint:

    Nem Évike.
    ennek a költségeit a helyszínen dobtuk össze.
    Az nem a békemenet amely az adófizetők pénzén rendel meg a kormány.

  20. Éva szerint:

    Összedobták!? Körbeküldték a malacperselyt vagy kirakták a nyitott széfet az MSZP székház elé (Zuschlag)?

  21. felix szerint:

    Körbe ment a persely.
    Gyenge vagy Évike.

Itt lehet hozzászólni !