Szükség van a csepeli iskolákban életmentő felkészítésre?

Csepel.info

Életet ment, aki tudja mit kell tenni – félrenyeléskor például ezt

A kerületi Fidesz-KDNP frakció az elmúlt év végén két alkalommal is javasolta, hogy a csepeli oktatási intézményekből minimum 1-1 főt készítsenek fel életmentő beavatkozásra , hiszen erre a tudásra sajnos bármikor szükség lehet.

Javaslatukat novemberben napirendre sem engedte a szocialista frakció, decemberben pedig elutasították, noha a megvalósítás jóval kevesebbe kerülne, mint az önkormányzat vagy a Csevak év végi reklámkiadványai.

Idei első új szavazásunk ehhez kötődik: Ön szerint szükség van az iskolákban olyan pedagógusokra, akik szükséghelyzetben életmentő beavatkozást is el tudnak végezni?

Németh Szilárd és Borbély Lénárd 2008. novemberében nyújtották be közös előterjesztésüket, melyben többek között következőt javasolták: „Javasoljuk, hogy minden olyan csepeli bölcsőde, óvoda és iskola egy-egy pedagógusát küldje el önkormányzatunk a tanfolyamra (a Vöröskereszt életmentésre felkészítő tanfolyamára – a szerk.), ahol még nincs ilyen továbbképzett szakember. Az ügy fontosságát, létjogosultságát reméljük, nem kell hangsúlyoznunk! Egymillió forint a szükséges fedezet”.

Mint ahogy az ellenzéki képviselők korábbi javaslatainak döntő többségét, ezt sem tartották érdemesnek az MSZP képviselői megtárgyalásra, ezért nem engedték a javaslatot napirendre venni. Az ügy fontosságára való tekintettel az előterjesztők az év végezetével, 2008. utolsó képviselő-testületi ülésén újból benyújtották javaslatukat, amelyet a döntéshozók meg is tárgyaltak – azonban az MSZP-s többség ismét elutasította azt.

Az oktatási bizottság szocialista elnöke, Zanati Béla például elutasításának okfejtésénél általa két fontosnak vélt indokot hangsúlyozott – értesült a Csepel.info. A politikus szerint az előterjesztés nem más, mint egy „politikai attak”, aminek célja a politikai haszonszerzés. Zanati Béla ez után matematikailag támasztotta alá, hogy a szóban forgó tanfolyam valakinek milyen jó üzlet – négyzetre emelve pedig még jobb.

A közel egy órás vita végén, többek között megalapozatlanságra való hivatkozással, a várost vezető frakció elutasította a nevelők felkészítésnek támogatását.

Az elmúlt évben több esetben – de kétségtelenül nem mindenhol – történt meg, hogy általános iskolákban, óvodákban, bölcsődékben életmentő beavatkozásra szorultak gyerekek. Ilyenkor valóban életet menthet egy olyan pedagógus, aki erre fel van készülve. Idei első új szavazásunk is ehhez kötődik: Ön szerint szükség van az iskolákban olyan pedagógusokra, akik szükséghelyzetben életmentő beavatkozást is el tudnak végezni?

Csepel.info

A témához kapcsolódó cikk:

Életet mentett a buszsofőr – nem tudunk elsősegély nyújtani

9 hozzászólás “Szükség van a csepeli iskolákban életmentő felkészítésre?” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Ööö, és ha a Csepel.info, meg a Csepel.hu lehozna egy cikket (júj, cikksorozatot) a témában, akkor talán az is érne vmit. Hátha éppen a péknél lesz vki rosszul, nem a suliban…

  2. Csaba szerint:

    Látszik, hogy nincs gyereked…

  3. Földhözragadva szerint:

    Van. És a leírtak alapján miből szűrted le, hogy nincs?

  4. Csaba szerint:

    Kihallatszik a cinizmus a hozzászólásodból. Ha rosszúl értettem, akkor megkövetlek.

  5. LB szerint:

    “Zanati Béla például elutasításának okfejtésénél általa két fontosnak vélt indokot hangsúlyozott – értesült a Csepel.info. A politikus szerint az előterjesztés nem más, mint egy „politikai attak”, aminek célja a politikai haszonszerzés. ”

    Ez a lényeg! Ha az ellenzék javasol valami ésszerűt, akkor azt minden áron el kell gáncsolni!
    Amíg ezek az “elvtársak” – a “zanatiak” (by Udvarhelyi András) – meghatározó szerepet töltenek be, addig semmi sem fog változni!

  6. Laja szerint:

    LB, Zanati másik érve is érdekes. Valaki jól fog keresni. Talán Zanati képviselő úr ezzel betekintést engedett abba, hogy hogyan működik ez a szociknál… Van az a mondás, hogy mindenki magából indul ki.

    Free Cusi!

  7. Földhözragadva szerint:

    Félreértettél Csaba. Mindössze azon véleményemnek adtam hangot, hogy ezektől a beterjesztem- elutasítják politikai csiki-csukiktól egyetlen gyereket sem mentenek meg. Viszont egy rövid cikknek lehetne érdemi hatása. Hm, legalább én elolvasnám…:(

  8. obama szerint:

    Zanati abból indult ki, hogy miként folyt ez az alapítványi iskolába, vagy esetleg korábban az általa vezetett iskolában is. Ha jól emlékszem a 7 millió Ft hiány magyarázatául azt kaptuk, hogy túlfizettek tanárokat, óraadókat is.
    Szerintem nagyon fontos az, hogy legyen olyan pedagógus, aki szükség esetén végre tud hajtani életmentő beavatkozást, ha már nincs iskolaorvos.

  9. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek
    Szerintem alapvető fontosságú lenne, hogy az oktatási és szociáűlis intézményekben MINDIG – magyarul minden műszakba! – legyen egy képzett elsősegélynyújtó.
    Itt a KÉPZETT-en van a hangsúly, mert akit csak “tájékoztattak” (lásd jogsi mellettei elsősegély oktatás hatékonysága) az nem mer éles helyzetben beavatkozni.
    Szánalmas és megvetésre méltó a Zanatinak ez a politikai mocsokra szétkenő magatartása!
    Neki, mint tanárnak TUDNIA KELLENE, hogy ha csak 10 évben egyszer fordul elő egy ilyen életmentés, akkor már megérte!
    Kedves önkormányzat!
    Talán a befolyt milliárdokból nem értelmetlen soha meg nem valósuló tervekre kéne tíz-százmilliókat költeni, hanem inkább ilyen célra szánjanak néhány százezret!
    Üdv menyus

Itt lehet hozzászólni !