Életet mentett a buszsofőr – nem tudunk elsősegélyt nyújtani

TV2, Tények, Privátbankár

Megmentette egy kislány életét egy buszsofőr az orvos szerint. A kislány egy torkán akadt cukorkától fuldoklott egy buszmegállóban, amikor a sofőr kiugrott a fülkéből és egy speciális fogással segített kiköpni a cukrot. A BKV 50 ezer forint jutalmat ad neki.

Egy buszállomásra érkezett a buszsofőr, amikor látta, hogy egy kislány fuldoklott az apja karjaiban, mert a torkán akadt a cukorka. A sofőr megállt, kiugrott a fülkéből és a kezébe vette a gyereket.

„Valami hideg határozottság szállt meg. Tisztán láttam, hogy mit kell csinálnom” – mondta Somjai Zoltán buszsofőr. Egy speciális fogással segített kiköpni a cukrot. Aztán visszaszállt a buszra és elment.

A mentősök azt mondták, hogy a buszsofőrnek köszönheti a kislány az életét. A kislányt később a Heim Pál gyermekkórházba vitték. Az orvosok is úgy gondolják, hogy a buszsofőr segítsége nélkül meghalhatott volna a gyerek.

„Megcsináltuk neki a hörgőtükrözést és szerencsére nem maradt ott semmi. Teljesen jól van a kislány és már haza is ment” – mondta Sultész Mónika fül-orr-gégész.

A BKV-tól 50 ezer forint jutalmat kap a sofőr. A kislány és a családja nem szeretett volna szerepelni, de a sofőr számát elkérték, azt mondták személyesen szeretnék megköszönni.

Forrás: TV2, Tények

Nem tudunk elsősegélyt nyújtani

A hazai lakosság csekély hányada bír elsősegélynyújtási ismeretekkel, óránként négy magyar hal meg hirtelen szívmegállásban és többségük megmenthető lenne, ha néhány percen belül valaki megkezdené az elsősegélynyújtást.

A váratlan rosszullét, az utcai, munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi a döbbenet perceiben nem mindig tudják, mi a teendő. Holott néhány egyszerű beavatkozás ismerete életmentő lehet, amíg a mentőkre kell várni. Voltaképpen mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább azt el kell érni, hogy egy-egy közösségben (munkahelyen, iskolában, szabadidősportban stb.) legyen valaki, aki elsősegélyt tud nyújtani az orvos megérkezéséig. Rendelet írja elő, hogy minden munkahelyen, minden műszakban elsősegélynyújtó felszerelést és elsősegély nyújtására kiképzett személyt kell biztosítani.

A legfontosabb a vérzés csillapítása és az újjáélesztés technikája (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés), hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít. Magyarországon az emberek többsége attól fél: ha segíteni próbál, több kárt okoz, mint ha nem csinál semmit, így évente sokan halnak meg, mert nem részesítették őket elsősegélyben.

A hazai lakosság csekély hányada bír elsősegélynyújtási ismeretekkel, óránként négy magyar hal meg hirtelen szívmegállásban és többségük megmenthető lenne, ha néhány percen belül valaki megkezdené az elsősegélynyújtást. A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás hatékonyabb és szakszerűbb működése érdekében tanfolyamokat szervez munkahelyeken, lakóterületeken, iskolákban és már óvodákban is.

Forrás: Privátbankár

6 hozzászólás “Életet mentett a buszsofőr – nem tudunk elsősegélyt nyújtani” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Azért az megnyugtató, hogy vannak még Emberek, emberi érzésekkel. Olyanok, akik észre veszik, ha valaki segítségre szorul.

  2. lolka szerint:

    Erre a hirre nagyon sokan oda figyeltek szerintem, a speciális fogásra talán mégtöbben én megmondom őszintén kicsit vártam, hogy legalább körvonalakban a soför, vagy a korházban a doktor megmutatja lehet sokan megjegyezték volna és nem is lett volna baj, ki tudja mikor lehet rá szükség.

  3. Bubus szerint:

    Én is kíváncsi lettem volna rá, de nem mutatták meg. Nehogy már megtanulják mások is!

  4. LB szerint:

    Valószínűleg a busz vezetője hátulről átkarolta a gyereket és a melle alatt egy határozott nyomással “kipréselte” belőle a szuszt, és vele együtt a cukorkát is.

    Az a szomorú, hogy ezt – és még sok más, a minden napi életben szükséges és hasznos dolgot – az amerikai iskolákban tanítják a gyerekeknek. Míg nálunk az Antigonéval és egyéb “fontos” dolgokkal tömik a fejüket.

  5. Szilveszter szerint:

    A dolgot Heimlich manővernek hívják, és valóban nagyon fontos lenne, ha sokan ismernék! Tragédia, hogy a hétköznapi ember mennyire nincs tisztában azzal, hogyan lehet egy embertársunknak segíteni! Pár pillanat az egész, amit általában a környezet sokk-kal tölt el, meg odébb húzódással. Életet menthetünk, ha az adott pillanatban tudjuk a dolgunkat!
    http://www.intenziv.sote.hu/szakdolg/ea-ina-ana/Legutbiztositas.pdf
    Nézzétek meg, és inkább sose legyen szükség rá, de ha tudod, hogy mit kell tenned, életet menthetsz!
    Tisztelet a buszvezetőnek!

  6. […] Életet mentett a buszsofőr – nem tudunk elsősegély nyújtani […]

Itt lehet hozzászólni !