Tóth Károly egyelőre nem ír alá

Fidesz.hu

 

Tarlós István Csepelen

Tarlós István hagyományos munkáskörnyezetben, a baloldalinak elkönyvelt Csepelen tartott kampánygyűlésén jelentette be, hogy keddi módosító javaslata nyomán felkérte Tóth Károly szocialista képviselőt a népszavazást támogató űrlap aláírására.

Házigazdaként a csepeli önkormányzat fideszes frakcióvezetője, Németh Szilárd köszöntötte a Királyerdei művelődési házban Tarlós Istvánt és a megjelenteket, valamint szolidaritásáról biztosította a fórummal egyidőben a Kossuth téren tüntető érdekképviseleteket.

A gyűlésen a Szociális népszavazás 2008 három pontjáról közismert csepeli szaktekintélyek fejtették ki véleményüket.

Elsőként Dr. Marosvölgyi Péter sebész főorvos a vizitdíj kapcsán személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Mint elmondta, az asszisztenseket feleslegesen foglalja le a bizonylatok kiállítása, a várakozási idő megnőtt, az egyszerűen diagnosztizálható betegségek esetén is körülményesebbé vált a vizsgálat. A főorvos hangot adott azon aggodalmának, hogy a parlament a vizitdíj és napidíj összegét nem határozta meg, így a magánbiztosítók a jelenleg fizetendő összeget megemelhetik.

Dr. Dobák András mikrobiológus, regionális szakfelügyelő főorvos példákkal illusztrálta az egészségügyi ellátórendszer szétverését, megemlítve az ágyszám-leépítést és kórházbezárásokat. “Akinek van pénze kifizetni a magánkórházat, jobb eséllyel gyógyul meg” – jelentette ki.

A tandíj témakörében tartott beszédében Dr. Klinghammer István professzor, az ELTE egykori rektora, a Rektori Konferencia volt elnöke kifejtette: a tandíj egy országban sem pártpolitikai kérdés, hanem a nemzeti megmaradás kérdése. A tandíj megszünteti az esélyegyenlőséget, és ez az ország nem lehet olyan szegény, hogy a pillanatnyi haszonelvűség érdekében feladja a jövőt, szögezte le a professzor.

Gereben Ágnes történész felszólalásában a múlt rendszerben gyökerező alattvalói magatartást nevezte a magyar társadalom egyik legsúlyosabb jelenlegi problémájának: “alattvalóknak neveltek bennünket”, megszoktuk, hogy visszahúzódjunk, hiszen “a szavunk úgysem számít”. “Hagyják otthon az alattvalók kényelmes szerepét, higgyék el, hogy a szavaknak súlya van, minden szavazatnak jelentősége van!” – szólította fel a jelenlévőket.

Tarlós István beszámolt a fórum résztvevőinek arról, hogy felhívta a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését indítványozó MSZP-s Tóth Károlyt, és kérte, írja alá a népszavazást támogató lapot. A szocialista képviselő “nem lelkesedett a gondolatért”. Tarlós hozzátette: a vizitdíj bevezetésébe több száz millió forintot beleöltek, hónapokon keresztül szembementek miatta a magyar nemzet akaratával, a több biztosítós, SZDSZ-es modell ismeretében, erre “Tóth úr tegnap rájött, hogy nem kell vizitdíj”. Kapkodás van, félnek a népszavazástól – értékelte a helyzetet a kampány vezetője, majd sorolta a kérdéseket: Miért nem tavasszal nyújtotta be a módosító javaslatot Tóth úr? Mi az összefüggés a vizitdíj és a több biztosítós modell között? Látott már valaki olyan biztosítót, amit határozottan abból a célból hoztak létre, hogy veszteséges legyen? Lehetőségük lesz ugyan a biztosítóknak, hogy a vizitdíjat kifizessék a beteg helyett, de Tarlós István ezzel kapcsolatban kétségeit fejezte ki. A tandíjról szólva a kampány vezetője rámutatott: a diákok 15 százaléka kaphatna mentességet, de a magyar társadalom hatvan százaléka van olyan helyzetben, hogy nem bírja kifizetni a megnövekedett terheket. A tandíj mértéke nyugat-európai, nem a magyar fizetésekhez mért.

Egy, a kampányt segítő önkéntes hölgy a fórumon felszólalva beszámolt arról, hogy az aláírások gyűjtése közben sok esetben félelmet tapasztalt az emberek részéről. Tarlós István válaszában leszögezte: akkor nagyon nagy a baj, és ezért annál inkább el kell menni a népszavazásra! Hozzátette: rettegni azonban talán még nem kell, alapvetően demokrácia van, uniós tagok vagyunk, mindent nem lehet megcsinálni velünk.

A népszavazási kampánykörút csütörtök este Budakalászra ér, de előtte, a délelőtt folyamán a budapesti Kossuth utcai kampányközpontban neves közéleti személyiségek csatlakoznak a szociális népszavazás aláírásgyűjtéséhez, Tarlós István jelenlétében.

Forrás: Fidesz.hu

Itt lehet hozzászólni !