Méltó helyre került a dr. Rakovszky Ivánról elnevezett emlékhely a Margitszigeten

Csepel.hu

Méltó helyre került a dr. Rakovszky Ivánról elnevezett emlékhely a Margitszigeten

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere, fővárosi képviselő, kulturális tanácsnok szeptember 30-án átadta a Margitszigeten a dr. Rakovszky Iván emlékhelyet. Az 1960-ban elhunyt belügyminiszter, országgyűlési képviselő nevéhez fűződik egyebek mellett a Margitsziget közösségi térré alakítása, fejlesztése. Ezért döntött úgy a Fővárosi Önkormányzat, hogy Németh Szilárd kulturális tanácsnok kezdeményezésére emléket állít ennek a nem mindennapi tevékenységnek. A fővédnökséget Kövér László házelnök vállalta el.

Az eseményen az ünnepi hangulatot a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar szolgáltatta. Az átadáson részt vett még Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, polgármester, Borbély Lénárd és Morovik Attila, Csepel alpolgármesterei, Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint a Rakovszky-család tagjai.

Dr. Bagdy Gábor beszédében kitért az elmúlt 4 évben végzett munkára. Elmondta, a 2010 óta regnáló fővárosi vezetés egyik legfontosabb célkitűzései között szerepelt a Margitsziget rendbe hozása. Nem csak a fizikai rendbetétel, a múlt örökségének eltörlése volt a céljuk, de a város eszmeiségét, szellemiségét, jövőjét is szem előtt tartva láttak neki annak a munkának, aminek ma láthatjuk az egyik eredményét. „Bízunk abban, hogy a mi munkánk méltó folytatása lesz annak, amit Rakovszky elkezdett” – emlékeztetett a főpolgármester-helyettes.

Németh Szilárd beszédében méltatta Rakovszky sokoldalú munkásságát. Elmondta, az országépítő nemzedék egyik kimagasló tagjaként számtalan fejlesztést kezdeményezett és valósított meg:

„Élete teljében a bethleni konszolidációnak nevezett időszakban azonban a magyar kibontakozás nemzeti épületének egyik törhetetlen oszlopa és záloga volt. A Fővárosi Közmunkák Tanácsának elnökeként 1928-tól beveti minden tudását, nemzetközi tapasztalatát és műveltségét a magyar világváros újjáépítésébe és felvirágoztatására. Teszi ezt az Erzsébet körút, a Rudolf rakpart, a Tabán, és a külső Andrássy út tekintetében. És tette ezt barátaim itt a Margitsziget ügyében is, mely Budapest és Európa egyik ékköve. A fővárosunkba érkező turisták a Budai Vár és a Parlament után bizonyosan ellátogatnak ide és egy életre szóló emléket kapnak általa. Ez a hely nem csak Budapest legnépszerűbb futópályája, kiváló randevúhely, de a partra kiülve sokan csak elmélkedni vagy olvasni járnak ide. Arany János is itt vetette papírra az Őszikék balladáit a tölgyfák árnyékában”.

A csepeli polgármester kitért arra is, hogy az emlékhely ötletével Rakovszky Iván unokaöccse, István kereste meg Kövér László házelnökön keresztül. Házelnök úr adta át ugyanis 2006-ban Jászapátiban, a kitelepítés helyszínén az emléktábláját. Éppen ezért a rendezvény fővédnökségét örömmel vállalta el.

Az emlékmű helyszínválasztása sem volt véletlen – tudtuk meg. A most átadott emlékművel szemben ugyanis az a Szent István park látható, melynek kialakítása Rakovszky Iván nevéhez fűződik. „Ahol pedig most állunk, remélhetőleg a későbbi róla elnevezett sétány eleje. Már kezdeményeztem ugyanis, hogy 2015-től az egész Margitsziget Pest felőli oldala dr. Rakovszky Iván nevét viselje”.

Németh Szilárd külön köszöntötte az emlékmű alkotóit, Módy Pétert és Molnár Pétert, akiknek a budapestiek nevében is megköszönte a gyönyörű alkotást, amely a zenélő szökőkút és a Japánkert, valamint a most megújuló futókör közvetlen közelében található.

Németh Szilárd beszédét Rakovszky belügyminiszteri credójával kezdte és az ő szavaival is zárta az általa elmondottakat:

„Engedjék meg, hogy ismét dr. Rakovszky Iván szavait idézzem, és egyben elköszönjek Önöktől és a 8 évig tartó fővárosi képviselőségtől, a kulturális tanácsnoki pozíciómtól.

Nagy örömömre szolgál, hogy ebben a ciklusban olyan maradandó értékek fűződnek a nevemhez, mint az Urmánczy Nándor emlékpad újraállítása, a Nepomuki Szent János szobor restaurálása, a Google Street View bevezetése Magyarországon; de rengeteget dolgoztam azon is, hogy a lengyel-magyar kapcsolatokat ápoljuk. Csepelen Schmitt Pál és Bronislaw Komorowski elnök urakkal együtt avathattam fel azt a táblát, ami ennek a barátságnak állít emléket.

Budapest kulturális életéért folytatott munkámat a jövőben is szeretném folytatni. Ennek jegyében javasoltam Marco Casagrande a „Szabadság oszlopa” emlékművének felállítását az 1848-as szabadságharc közelgő 170. évfordulójára, valamint 2016-ra kezdeményeztem Tarlós István főpolgármester úrnál azt is, hogy Budapest legyen a lengyel-magyar barátság napi rendezvények helyszíne”.

„Akik a politika kulisszatitkaiba nem látnak bele és könnyed kritikában lelik kedvüket, talán sohasem értik meg, hogy nehéz viszonyok közt, fejük tetejére állított helyzetekben micsoda emberfeletti erő, milyen kitartás és küzdőképesség szükséges ahhoz, hogy évek múlva elérjük azokat az eredményeket, amelyeket már az első pillanatokban tűztünk ki magunk elé. A közvélemény az élen állóktól csodát szokott várni…” – zárta szavait Németh Szilárd.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !