Van lejjebb: egy majmot indítottak főpolgármesternek

“Ha majomra szavazol, biztos lehetsz benne, hogy egy majmot is választasz.”

Index, Csepel.info

majmot indítottak főpolgármesternek

Ha főpolgármester nem is lett, szobrot azért kapott

Azt gondolja, hogy komédiába illik a balliberális pártok főpolgármester-keresése, és ennél már nem lehet mélyebbre jutni? Téved. Talán pont azért indítottak Rio de Janeiróban is egy majmot polgármester-jelöltnek, mert kifogytak a hiteles baloldali politikusokból. Érdekesség, hogy Bokros Lajos sem lóhoz, hanem egy majomhoz hasonlítja magát.

1988-ban Rio de Janeiróban egy Tiao nevű csimpánzt indítottak a polgármesterségért. Tiao egy Rio de Janeiró-i vadasparkban élt. Igen élénk majom hírében állt. A látogatókat előszeretettel dobáló majmot az predesztinálta a politikai pályára, hogy a vadasparkba látogató akkori polgármestert, Marcello Alencart is ürülékkel próbálta meg eltalálni.

A csimpánzt a Casseta Popular nevű szatirikus csoport indította a választáson a fiktív Banán Párt jelöltjeként. Tiao persze nem lehetett hivatalos jelölt, de komoly kampány indult mellette. A kampány fő üzenete ez volt:

“Ha majomra szavazol, biztos lehetsz benne, hogy egy majmot is választasz.”

Brazília fővárosában ugyanis épp akkora lett elege a választóknak abból, hogy a választásokon nyertes polgármesterek gyorsan mást jelöltek maguk helyett, amint hivatalba léptek, azaz átverték a választókat.

Az 1988-as választáson 12-en indultak. A Banán Párt mindenkit arra biztatott, hogy ha a majmot választják, akkor adjanak le érvénytelen szavazatot. Nos, a szavazás után a majom 400 ezer szavazatot kapott, amivel a harmadik lett a versenyben, azaz bejutott a második fordulóba.

És egy lazán kapcsolódó tény: az Indexnek adott interjúban Bokros Lajos, a baloldal által támogatott vagy legalábbis támogatgatott főpolgármester-jelölt történetesen egy majomhoz hasonlította magát.

Forrás: Index, Csepel.info

Egy hozzászólás “Van lejjebb: egy majmot indítottak főpolgármesternek” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Egy apróság Brazília fővárosa nem Rio de Janeiro, hanem Brazília (Brazíliaváros). A többi stimmel.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !