Háros belterület lehet fővárosi segítséggel

Csepel.hu

Háros belterület lehet fővárosi segítséggel

„Az elkövetkező években jó esély van rá, hogy a jelenleg mezőgazdasági külterületként nyilvántartott Hárost a fővárosi önkormányzattal együttműködve belterületté nyilvánítsák” – mondta Borbély Lénárd alpolgármester azon a lakossági fórumon, amelyet a környéken lakók részére rendeztek meg a Fővárosi Vízművek II. Rákóczi Ferenc utcai telephelyén szeptember 26-án. A helyenként forró légkörű fórumon a lakók egy része elismerte, hogy Hároson történtek fejlesztések az elmúlt években, egy másik részük viszont gyorsabb változásokat szeretne.

Borbély Lénárd elmondta: „Nem tudtunk csodát tenni négy év alatt, de figyelembe kell venni, hogy Hároson évtizedek alatt alakultak ki a jelenlegi állapotok, és egy önkormányzati ciklus ideje alatt nem lehet minden problémát megoldani. Az önkormányzat ugyanakkor arra törekedett, hogy folyamatosan javítsa a lakók életkörülményeit, noha ez csak fokról-fokra lehetséges. Konkrét fejlesztésként említhető a közvilágítás megoldása négy utcában, a csatorna gerincvezeték bevezetése több utcában, az ivóvíz-vezeték folyamatos kiépítése a még hiányzó helyeken, a rendőri jelenlét megerősítése a közbiztonság javítása érdekében.”

Háros legnagyobb gondja, hogy jelenleg mezőgazdasági külterület, sok helyen rendezetlenek a tulajdonviszonyok. Vannak ingatlanok, ahol tucatnál is többen vannak bejelentve. A csatornázásnál gondot okoz, hogy a kusza tulajdonviszonyok miatt számtalan akadályba ütköznek a gerincvezeték kijelölésénél. Az Almafa utcában például azért nem tudták lefektetni a csatornát, mert volt olyan lakó, aki nem járult hozzá, hogy a telkén keresztül vezessék azt. Más ingatlannál tizenöt tulajdonost is nyilvántartanak, akiktől külön-külön kell kérni a hozzájárulásukat.

Borbély Lénárd közölte, hogy az elkövetkező években jó esély van rá, hogy Hárost a fővárosi önkormányzattal együttműködve belterületté nyilvánítsák. A belterületté nyilvánításnak azonban feltételei vannak, amelyeket teljesíteni kell.

Az eseményen a Jobbik aktivistái is szép számmal megjelentek, akik alapvetően kritikus hangot ütöttek meg, de volt olyan párttag, aki a fórum végén személyesen ismerte el Borbély Lénárdnak, hogy valóban történtek figyelemreméltó változások Hároson.

Balogh Ernő önkormányzati képviselő, hárosi biztos is azt hangsúlyozta, hogy legfontosabb feladatnak Háros belterületté nyilvánítását tekinti. A feltételek teljesítése érdekében jelenleg éppen a Fradi utcában tervezik a közvilágítás kiépítését. Megérti a lakókat, akik gyorsabb, látványosabb fejlődést akarnak, de Háros gondjait nem lehet megoldani néhány év alatt.

Mohácsi Csaba, a Csepeli Városgazda Zrt. munkatársa közölte, hogy Hároson a következő utcákban építették ki a közvilágítást az elmúlt négy évben: Lajos utca, Szederfa utca, Páskom utca; jelenleg a beruházás végénél tartanak a Béke dűlőn. Tervezés alatt áll a Fradi utca, Lobó utca, Futó utca és a Vadász utca vége.

Felmérték a vízvezeték-rendszert, hogy a még hiányzó utcákban is legyen egészséges ivóvíz. A következő utcákba kell még bekötni a vezetékes ivóvizet: Vízmű utca, a Meggyfa utca 200 méteres szakasza, Szederfa utca, Almafa utca, Fügefa utca, a Csepeli út Lámpás utca és a kerület határa közötti szakasza. A Vadász utcában, a Fradi utcában, Béke utcában sincsen ivóvíz, ezeken a helyeken a tulajdonviszonyokat is rendezni kell.

A csatornázás tervezési munkái négy utcában folynak jelenleg. A Fügefa, Körtefa és a Barackfa utcákban a geodéziai bemérés megtörtént. A tervező megállapította, hogy a csatornázás úgynevezett nyomott csatorna vezeték megépítésével oldható meg a még nem csatornázott utcaszakaszokon. Az ingatlanok területére házi átemelőket építenek, vagy a közterületre kerül egy átemelő. A Fácánhegyi utcában hamarosan megkezdik a közműszolgáltatókkal a konkrét egyeztetéseket.

A fórumon elhangzott, hogy noha a fedett buszmegállók kiépítése nem önkormányzati feladat, a II. Rákóczi Ferenc úton is lehetnek hasonló buszmegállók, hiszen a városvezetés Királyerdőben már elkezdte a létesítésüket saját beruházásban.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Háros belterület lehet fővárosi segítséggel” bejegyzésre

  1. Pákozdi József szerint:

    Az eseményen a Jobbik aktivistái is szép számmal megjelentek, akik alapvetően kritikus hangot ütöttek meg, de volt olyan párttag, aki a fórum végén személyesen ismerte el Borbély Lénárdnak, hogy valóban történtek figyelemreméltó változások Hároson.

    Szokásos mellébeszélés!

    Én voltam egyedül a Jobbikból jelen aki párttag, de én nem méltattam az elmúlt években történő “változásokat”. Valóban történtek változások, pl. emelkedtek a bűncselekmények és a bevándorlók száma!

  2. nagyapó szerint:

    Pákozdi József! Nagyon szép a Jobbik aggódása. A megnőtt bűnözésre megoldás lehet a Magyar Gárda bevetése!!!
    Azonban a Jobbik javaslatot tehetne az utcák szélesítésére, hogy a közművek elhelyezhetők legyenek. Remélem tudja a Jobbik, hogy van telek, melynek sok tulajdonosa közül néhány nem található, így a szükséges kisajátításra milyen megoldást javasolnak? Az eredetileg szántó, majd zártkertté történt átminősítésű területen, csak mezőgazdaságot kiszolgáló épületet lehetett létesíteni. Az illegális építkezéssel mit kezdenének?
    Szép terveket és megoldást!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !