New Yorknál lezuhant egy amerikai utasszállító

Origo

A Hudson folyóba zuhant New York közelében egy amerikai utasszállító repülőgép. A repülő a folyó jeges vizén lebegett, majd süllyedni kezdett. Minden utast épségben kimentettek a gépről, és az utasok között nincsen súlyos sérült. A gépen 150 utas és 5 fős személyzet tartózkodott. A pilóta addig nem hagyta el a gépet, amíg az utolsó utast ki nem mentték. A gép valószínűleg azért zuhant le, mert madárral ütközött.

A Hudson folyóba zuhant egy amerikai utasszállító repülőgép csütörtökön a New York-i La Guardia repülőtér közelében – írja a CNN. Az Airbus A320 típusú gép fedélzetén 150 utas és 5 fős személyzet tartózkodott. A szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) és a US Airways légitársaság is megerősítette, hogy minden utast épségben kimentettek a gépről, és az utasok között nincs súlyos sérült, de 15 embert kórházba szállítottak.

Az egyik utas a CNN hírtelevíziónak telefonon azt mondta: biztosra vette, hogy mindenkit sikerült épségben kimenekíteni a repülőgépről. “A gép lebegett a vízen, így ki tudtunk menni a mentőhajokra” – fogalmazott a férfi.

A CNN felvételein az látszik, hogy a repülőgép a folyó jeges vizén lebegett. A repülőgépet nem sokkal a baleset után mentőhajók vették körül, és az utasokat – amelyek egy része a gép szárnyaira mászott ki – kimentették.

Ha ez nem sikerül, a vízbe kerülő utasokat perceken belül kihűlés fenyegette volna. A levegő hőmérséklete ugyanis mínusz 6, a vízé plusz 6 Celsius fokos volt. A mentésben a tűzoltók, a rendőrség és a parti őrség egységei vettek részt. A gép a mentés után teljesen elmerült.

A gép a New York-i LaGuardia repülőtérről szállt fel délután 3.26-kor, az úti cél az észak-karolinai Charlotte volt. Az FAA szóvivője, Laura Brown a BBC szerint azt mondta: a gép a felszállás után körülbelül három perccel madárral vagy egy madárrajjal ütközött.

“Pár perccel a felszállás után egy hangos csattanást hallattunk, majd a gép megremegett egy kicsit” – mondta a balesetről a CNN-nek az egyik utas, aki szerint füst szagot éreztek, ezt követően pedig a gép elkezdett zuhanni. Egy másik utas, Jeff Kolodjay azt mesélte, hogy miután a pilóta bejelentette, hamarosan lezuhannak, mindenki imádkozni kezdett a fedélzeten. “Én úgy öt Üdvözlégy, Máriát mondtam el” – emlékezett Kolodjay, aki golfozni indult Charlotte-ba.

“Először azt hittem, hogy terrortámadás történt, de láttam, hogy pilóta próbálja a víz fölé emelni a gépet. A repülő néhány másodperc múlva lefelé indult meg, majd pedig a folyóba csapódott” – mondta a BBC-nek az egyik szemtanú, aki a lakása ablakából nézte végig a balesetet.

A New York Times szerint a pilóta megpróbálta a reptérre visszavinni a gépet, amikor az zuhanni kezdett. A gépet Chesley B. Sullenberger kapitány vezette, aki 1980 óta dolgozik a légitársaságnál, korábban pedig vadászpilóta volt a légierőnél.

Michael Bloomberg, New York polgármestere sajtótájékoztatóján méltatta a pilótát, aki szerinte mesterien landolt a vízen. A polgármester hozzátette: a pilóta mindaddig nem hagyta el a gépet, amíg meg nem győződött róla, hogy minden utast sikerült kimenteni.

A US Airways 1549-es járata New York városában, a 48. utca magasságában esett a Hudson-folyó vizébe. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint semmi sem utal arra, hogy terrorcselekmény történt volna.

A Delta Air Lines egyik nyugalmazott pilótája az AP hírügynökségnek azt mondta: nem szokatlan, hogy madarak repülőgépekkel ütköznek, és ha a hajtóműbe kerülnek, azok szinte azonnal leállnak. A repülésirányító torony értesíteni szokta a felszálló gépeket, ha madarakat észlel a térségben.

Forrás: Origo

Egy hozzászólás “New Yorknál lezuhant egy amerikai utasszállító” bejegyzésre

  1. Andrew Toth szerint:

    Elképesztő, hogy senki sem halt meg!

Itt lehet hozzászólni !