Vasárnap is zuhogott az eső, sok helyen katasztrofális a helyzet

Pár nap alatt negyedévnyi csapadék hullott le

Index, Csepel.info

Kossuth_eso_utan_2014_001

A Kossuth Lajos úton gyaníthatóan nem bírta vagy eltömődött az elvezető rendszer

Alamosas_Zrinyi 02

Látványos volt a Zrínyi utcai kráter: itt a rengeteg csapadék miatt eltört a csatorna, és a víz kimosta a talajt

Az intenzív esőzés miatt több nyugati megyében is nehéz a helyzet, Zala megyében négy, Baranyában és Veszprémben is egy település megközelíthetetlen autóval. Csepelen is sokfelé nehéz a helyzet, de úgy tudjuk, hogy itt nem kellett kitelepíteni senkit. Hétfőig sok helyen eshet, több megyére is figyelmeztetéseket adtak ki. Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítették vasárnap délután.

Az elmúlt napokban több eső esett, mint amennyi egy negyed év alatt szokott. Csepelen ott okozott problémákat az extrém mennyiségű csapadék, ahol az elmúlt negyven évben nem épült ki rendesen a csapadékvíz-elvezetés, illetve ahol valamilyen dugulást okozott az esővízzel elhordott hozott sár vagy lombhulladék. A Csepeli Városgazda munkatársai megfeszített erővel dolgoznak a problémás helyeken, igyekeznek mindenhová eljutni, ahol ki kell szivattyúzni a vizet a pincékből, garázsokból. Akinek vannak csepeli képei, várjuk!

Örvényes

Így tudtak közlekedni Örvényesen

A sok eső miatt kialakult árvízhelyzet miatt 90 településen kellett védekezni vasárnap estig, 193 embert kellett kitelepíteni, ötöt pedig kimenteni – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A katasztrófavédelem több mint ötszáz munkatársát 1500 helyi és a polgárőrség is segítette, országszerte kb. 4000 ember vett részt a munkákban. Ár- és belvíz miatt huszonhat úton van érvényben teljes útzár. Az intenzív esőzés hétfő délig folytatódik, főleg délen.

A folyókon több mint tizenhárom kilométeren (a Rábán és a Pinkán) a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, több mint 149 kilométeren (a Dunán, a Lajtán, a Murán, a Zala folyón, valamint a Principális-csatornán) elsőfokú készültség mellett védekeznek.

Megcsúszott egy gát, kitelepítés éjszaka

Vasárnap este arról tájékoztatott a katasztrófavédelem, hogy harminc méter hosszan megcsúszott a maróci víztározó gátja, a közeli Kiscsehiből ezért 30 embert kitelepítenek. Ők átmenetileg rokonoknál és ismerősöknél éjszakáznak. A tározó gátja a rendkívüli esőzések miatt csúszott meg, ezért ötezer homokzsákkal és két nyerges vontatónyi homokkal, bordás megtámasztással erősítik. A munkálatokat hivatásos tűzoltók és önkéntesek végzik, összesen hatvan ember.

Részletek az Index.hu oldalon.

Egy hozzászólás “Vasárnap is zuhogott az eső, sok helyen katasztrofális a helyzet” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    A Tiborc utca környékén, több házban a padlóösszefolyón illetve a zuhanytálcán ke-
    resztül jött fel a víz. /Már a múltkori nagy esőnél is./ Kíváncsi lennék, hol kerül a
    csapadékvíz az elválasztott rendszerű csatornahálózatba! Ja, és a Tiborc utcai csa-
    torna, majd 3 m átmérőjű.

Itt lehet hozzászólni !