Rendkívüli állapotot hirdettek Horvátországban is

Hirado.hu

Rendkívüli állapotot hirdettek Horvátországban is

Karlovacban – a négy folyó mentén fekvő városban – rendkívüli állapotot hirdettek, itt az elmúlt éjjel tetőzött az ár. Sisak városban már a hadsereget is bevetették, itt az éjszakától fél mindenki: egyszerre tetőzik majd két folyó, a Kupa és a Száva. Magyarország 200 ezer homokzsákot küldött a térségbe.

A Kupa, a Korana, a Dobra és a Mreznica folyó partján fekvő városban az elmúlt napokban háromszor annyi eső esett mint amennyi szeptemberben szokott. A lezúduló vízmennyiséget már egyik folyó sem tudja elvezetni. Víz alá kerültek Karlovac külvárosában a házak, termőföldek. A térségbe vezényeltek több száz katonát, tűzoltót, hegyimentőket és talpon volt mindenki, aki csak segíteni tudott.

A horvát katasztrófavédelem szombaton Magyarországtól kért segítséget – néhány órával később az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kétszázezer homokzsákot indított Budapestről az árvíz sújtotta térségbe.

Az árvízi védekezést Zoran Milanovic horvát miniszterelnök is megnézte. Bízom abban, hogy sikerül elkerülni a nagyobb károkat -mondta a kormányfő, sajnos azonban vannak olyan részek is az országban, amelyek a Bosznia-Hervegovinai helyzettől függnek, hiszen ezek a rendkívüli esők már ott is gondot okoznak.

Karlovácnál vasárnap hajnalban tetőzött a Kupa és a Korana folyó, azóta lassú apadásnak indultak, de több területre továbbra is csak vízi járművel lehet bejutni.

Éjszaka éri majd el Sisakot az ár. A szakemberek abban bíznak, hogy nem egyszerre tetőzik majd itt a Kupa és a Száva folyó. Eddig 700 katonát vezényeltek a városba és felszólították a lakosságot, hogy készüljenek fel egy esetleges evakuálásra.

Bosznia-Hercegovina észak-nyugati részén a heves esőzések miatt kiöntött az Una folyó. Bihac város központja és a külvárosa is víz alá került. Az emberek csónakokkal közlekednek az utcákon, az áradás fölcsuszamlást is okozott.

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !