A csepeli gyilkosság, D. szocialista és az eltűnés esztétikája

Udvardy Zoltán jegyzete

Magyar Nemzet

Szinte biztosak lehetünk benne: Csepelen nem történt bűncselekmény. Egyes felelőtlen elemek levonnak ugyan megalapozatlan feltételezéseket pusztán azért, mert megöltek két embert, illetve mert az áldozat és a gyilkosság társtettese a gyilkosság pillanatában vagy korábban tisztséget töltött be a kormányzó pártban, a másik áldozat és a gyilkos pedig szimpatizáns volt, de mindez nem több mint sárdobálás és rémhírterjesztés.

„Nem történt bűncselekmény, nincs Deme-ügy. Erről a Magyar Szocialista Párt volt elnökségi tagja beszélt kedden, miután Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető irodájában folytatott megbeszélést.”

Jaj, bocsánat. Ezer bocs. Egy kis technikai malőr történt, mily sajnálatos. Az idézet eredetileg így nézett ki: „Nem történt bűncselekmény, nincsen Zuschlag-ügy. Erről Zuschlag János, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke beszélt kedden, miután Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető irodájában folytatott megbeszélést.” E sorokat honlapunkon 2007. szeptember 11-én 12 óra 57 perckor írtuk. Most viszont kivágtuk a nevet, behelyettesítettük… Borzasztó!

Vagy csak a hatalmat csalással, hazugsággal egy zűrös helyzetben Oroszországban megragadó, s azóta permanensen a Föld számos országában magukat hol kommunistának, hol szocialistának, hol szociáldemokratának nevező gazdasági-hatalmi klikkek egyik kedvelt módszerével éltünk?

Nézzük csak! Itt van derék csepeli szocialistánk, D. Gábor, aki azonos Deme Gáborral, a nemrég hátborzongató kegyetlenséggel végrehajtott mészárlás társtettesével. Ő pedig, ha azonos önmagával, akkor azonos Deme Gáborral, a csepeli szocialisták szervezetének nemrég kizárt tagjával.

Deme aktív életet élt különböző közösségi portálokon, így az iWiW-en is; századunk fiaként állítólag még a gyilkosság napján is ápolgatta kapcsolatait. Ja, kérem, Vonnegut például arra vezeti vissza Krisztus megfeszítését, hogy nem voltak jó kapcsolatai, vagy legalábbis az emberek erről nem tudtak.

Ám ki tudja – írja Vonnegut is –, hogy mikor, kiért nyúlnak le föntről.

A Csepel.info arról ír, hogy a népszerű közösségi portálon egy „állítólag MSZP-s hölgy biztatta iWiW-es oldalán a politikust, hogy ki fogják mosdatni a gyilkosság gyanújából”. Minderről csak találgathatunk, mert az oldalról egyszerűen eltűnt Deme teljes profilja. Márpedig efféle tartalmat, mely egyébként arra is alkalmas, hogy feltérképezzék egy adott személy kapcsolati hálórendszerét, csak annak van jogosultsága törölni, aki a profilt létrehozta. A legszebb a történetben, hogy először a nemrég a helyi szervezetben posztot betöltő gazdasági igazgatóhelyettes ismerősei kezdtek megritkulni a közösségi portálon.

Még tanulságosabb Deme személyes oldala, a Deme.hu, melyen a gyilkosság éjszakájától kezdve mondtak apait-anyait a kiábrándult balosok és más csepeli vagy nem csepeli polgárok – míg aztán néhány napon belül, hipp-hopp, ez az oldal is eltűnt. „Tiltott 403” – csak ennyi olvasható, pedig ott, a fórumon Deme cellabeli jövőjét illetően már-már bővérűen ötletteli bejegyzései mellett olyan tanulságos felvételeket is láthattunk, mint amikor D. gyanúsított jól érzi magát Gyurcsány Ferenc társaságában. Mi több, az egyik felvételen egy békés kerti jelenetben együtt látható a tettestársként gyanúsított D. és főnöke, az egyik leendő áldozat. Civilizált országban, ahol egy ilyen gyilkosságot követően nem az influenzajárvány vagy a megunt sztárocska újabb pattanása képezi a kereskedelmi és közszolgálati csatornák műsorának vezető anyagát, hanem a vezető kormánypárt holdudvarának véres leszámolása, az ilyesmi médiatörténeti kuriózum lenne. Egy fotó, melyen „egymásra nézve” ott állnak mind a ketten – ezt láttuk meg elsőként D. honlapjának megnyitásakor.

Illetve láthattuk, mert mindezek a felvételek szintén eltűntek.

Volt D., nincs D. Volt D–209-es, most van „Tiltott 403”-as, aztán ezt is elfelejtjük. Így megy ez. Az sem menne csodaszámba, ha egy nap arra ébrednénk, hogy – mint Antonius gyászbeszédében is elhangzik (Nem szólok én, hogy Brutusnak beszédét/Cáfoljam: azt mondom csak, mit tudok/Mind kedvelétek őt és volt miért) – voltaképpen mi mindannyian szerettük és tiszteltük D-t. Erre tett kísérletet – még ki sem hűlt az áldozat holtteste – az a kormányhoz közel álló lapban megjelent cikk, melyben ezt olvashattuk: Deme Gábort a helyiek okos, felkészült, a gazdaságpolitikához értő embernek tartják, aki könnyen teremt kapcsolatot, udvarias és együttműködő.

Én már most mindenkit felszólítok: el a kezekkel D.-től!

Mintha már hallottunk volna olyat is, hogy az a nép, amely nem tanul a történelméből, arra kényszerül, hogy újraélje azt. Próbáljunk csak emlékezni: a Szovjetunió története során mindennapos gyakorlatnak nevezhetjük a történtek permanens hamisítását, manipulálását. Például azon a felvételen, melyen a zavaros oroszországi hatalomátvétel és tömeggyilkosságok szervezője, a meglehetősen gyanús szerepet játszó Vlagyimir Iljics beszél az emberekhez (azokhoz, akiket nem gyilkolt le vagy zárt börtönbe a szocialista mozgalom fegyveres élcsapata) a moszkvai Nagyszínház előtt, világosan látszik Trockij és Kamenyev. A fotón később, mikor a szokásos elvtársi leszámolás folyamán Trockijt száműzték, majd meggyilkoltatták, egy kis manipulációval meghosszabbították a pulpitust, melyen így csak a Lenin néven ismertté vált politikai kalandor látható. A képről – éppúgy, mint az élők sorából – eltüntették Trockijt, mint ahogy arról a felvételről is, amelyen Iljiccsel együtt ünneplik törvénytelen, véres puccsukat, melyet tájékozatlan emberek ma is képesek „forradalom”-nak nevezni. Szintén hamisítvány az a kép, melyen egy szovjet katona kitűzi a zászlót a Reichstagra. Az egykori postarabló, Dzsugasvili regnálása idején pedig gyakorlattá vált a párt által legyilkolt személyek utólagos retusálása a felvételekről. (Weblapunk hírportállá alakulásakor szintén leleplezett egy ilyen jópofa trükköt Medgyessy Péter internetes oldalán.)

Nem téved, aki arra a következtetésre jut, hogy szocialistáink már-már művészi szinten űzik a hamisítást. Itt van például Paul Virilio médiafilozófus, aki kidolgozta az „eltűnés esztétikájának” elméletét. A híres urbanista munkásságának középpontjában felgyorsult időnk áll. Szerinte az idő is lassan anyagtalanná válhat ebben a rohanásban. A technikai találmányok, újítások egyes következményeit (ha feltalálják az autót, feltalálják az autóbalesetet) a tudós „helyi balesetek”-nek nevezi, és figyelmeztet: a telekommunikáció azonnalisága és következménye akár „totális baleset”-hez vezethet. Az ember már csak úgy képes a beáramló információmennyiséget befogadni, hogy folyamatosan törli az „emlékeket”. Mint a mi derék szocialistáink.

Nem tesznek mást, bizonyára nem is akarnak mást tenni, mint emészthetőbbé, befogadhatóbbá teszik számunkra a világot, mert különben rókáznánk tőle. Talán ez az ő missziójuk.

Csak úgy ne járjunk, mint Márquez Száz év magányában Macondo lakói, akiken egy napon elkezdenek mutatkozni a felejtés tünetei. Lassan elfelejtik a tárgyak nevét is, ki kell írni az asztalra, hogy asztal, a kutyára, hogy kutya. Így ne járjunk, hogy táblát kelljen akasztani végül a felelős nyakába, s ráírni, valójában ki volt.

Magyar Nemzet

17 hozzászólás “A csepeli gyilkosság, D. szocialista és az eltűnés esztétikája” bejegyzésre

  1. Bodzilla szerint:

    Szerintem nem szerezte meg, kacsa, mint az egész Blikk. Ez is csak egy reklámfogás, hogy az emberek olvassák ezt az értéktelen kiadványt. Csepelinfo fórumával, a Deme fórumával is az a gondom, hogy nem veszi észre senki, hogy nem a lényeges dolgokkal foglakozunk, nem azzal, amitől esetleg a mi gyermekeinknek már jobb lehet. Mivel foglakozik ma egy magyar átlag ember? Azzal, amit hall a médiában (TV2, RTL……). Nézzük és fogyasztjuk a nemzet elbutítását jelentősen elősegítő médiákat, nézzük azt a sok szart amit elénk tálalnak. Sajnos be kell ismernünk, hogy a magyar nemzet elbutult, érdektelenné vált, belesüppedt a középszerűségbe. Csak dumálunk pl. ilyen fórumokon, de tenni nem teszünk semmit, hogy legalább a következő nemzedéknek jobb legyen. Benyaltuk az EU modern gyarmatosítását is, amivel véleményem szerint hosszú, hosszú időre padlóra küldtük a magyar kis és középvállalkozásokat.
    A fórum minden második bejegyzése a megosztottságról szól. Miért van zöld és miért van piros. Kinek jó hogy van ilyen és olyan színű ember? Csak annak aki hatalomra vágyik, aki uralkodni akar a nemzeten, csak nekik jó a megosztottság függetlenül a színektől. Széchenyi idejében miért nem voltak színek, miért tudott mindenki egy ügy érdekében összefogni? Ma miért nincsenek ilyen emberek, ma miért nem lehet elhinni senkiről, hogy végre tenni akar valamit, ami által mindenkinek jobb lesz?
    Minek kell történni, ahhoz, hogy végre felébredjünk, hogy elkezdjünk kimászni a posványból?

  2. Bulgár Gy. szerint:

    Tényleg, ez az egész a jobboldal defenzívája a kisebbségi kormánypárt ellen.

  3. Lexon szerint:

    Bodzilla: végre egy értelmes hozzászóló…

  4. Gordon szerint:

    Lexon!
    Ne biztasd Bodzillát, mert nincs igaza.
    Máshol is leírtam (ide is beírom, mert Bodzilla is kopizott):

    Bodzilla!
    Széchenyi idejében is volt politikai megosztottság. Gondolj pl. a hídvám megfizetésének kérdésére. Vagy a magyar nemesség Habsburg barát részére. Vagy a Széchenyi és Kossuth közti vitákra. Tehát akkor sem fogott össze mindenki egy “ügy” érdekében. Legalábbis ha a “mindenki” alatt azt értjük, hogy az állam teljes lakossága ugyanazt gondolja egy adott kérdésben.
    Megjegyzem: akkor a közélet, a választójog is sokkal szűkebb volt. Magyarország többnemzetiségű állam volt, ahol korlátoztak vagy nem is ismertek több általunk manapság elfogadott alapjogot (lásd.: mai alkotmányubk XII. fejezete). Nem voltak mai értelemben vett pártok sem(honorácior pártok voltak). A modern tömegkommunikáció sem létezett. Szóval teljesen más világ volt, teljesen más társadalmi és politikai berendezkedéssel. Szerintem ne hasonlítsuk az akkori viszonyokat a maihoz.

  5. LB szerint:

    Ha szigorúan csak a gyilkosságot vesszük, és eltekintünk az előzményektől, akkor valóban mondhatjuk, hogy a csepeli MSZP-nek semmi köze az egészhez.
    Ha azonban levesszük a szemellenzőt, akkor kitágul a látóterünk és minden más megvilágításba kerül. Nem tekinthetünk el az előzményektől, miszerint a csepeli MSZP vezetői tudtak Deme sikkasztásáról, de nem léptek fel vele szemben. Sőt, mindent elkövettek, hogy elsimítsák az ügyet, nehogy egy derék fiatalember karrierjét ketté törjék!

    Kosik úr elmondása szerint már novemberben rájöttek, hogy Deme sikkasztott.
    Ennek ellenére a csepeli MSZP vezetősége bár nem jelölte Demét decemberben az alapszervezet veztőségébe, de a képzési és oktatási bizottság tagjának javasolta és őt meg is választották!

    Meggyőződésem, hogyha ekkor fegyelmit indítanak ellene és elmarasztalják, akkor Takács József és Papp László ma is élne! Ha nem a kéz-kezet-mos, az uram-bátyám, a mi-kutyánk-kölyke szemlélet uralkodna, akkor nem következett volna be ez a szörnyű tragédia!

    Tóth Mihály felelőssége egyértelműen megállapítható (a Napló vasárnapi adásában elismerte, hogy tudott a sikkasztásról), de úgy gondolom, a csepeli szocialisták teljes vezérkarát terheli a felelősség!
    Nekik kell a lelkiismeretükkel elszámolni és az áldozatok családtagjainak a szemébe nézni!

  6. kontrolcé+kontrolvé szerint:

    Gordon hsz-ról jut eszembe.
    Az elmúlt 1000 év törvényeit itt találjátok:
    http://www.1000ev.hu/index.php?a=1&k=1

  7. Gordon szerint:

    Köszi kontrolvé. Nagyon érdekes honlap.

  8. kontrolcé+kontrolvé szerint:

    Szívesen.

  9. miska72 szerint:

    Az IWIW-wn az elvi vörös csilag (90) portálon megtalálható Dr. Kovácsné Anasztázia fejszerkezete. a kép alapján a diplomát Ő is tombalán nyerte, vagy a Négy Tigrisen (Józsefvárosi piacon vásárolta.)

  10. miska72 szerint:

    ELÉG VOLT AZ MSZP-ből!
    Nem kicsit!
    Nagyon!
    RENDSZERVÁLTÁST!

  11. GAM szerint:

    “A fórum minden második bejegyzése a megosztottságról szól.”

    Megosztottság tekintetében érdekes dolgok találhatóak az alábbi cikkben.

    http://www.fn.hu/hetilap/gazdasag/20090106/etatista_konzervativok/

  12. Gócza Dániel szerint:

    Ebből a szörnyű esetből politikai ügyet kreálni semmilyen indokkal nem elfogadtató (számomra). Mély szeretettel és megbecsüléssel adózom Takács Józsefnek, elhunyt “padtársam” emlékének. Abból, hogy a jelenleg társtettesként gyanúsított (ami később várhatóan bebizonyosodik) szintén MSZP tag volt , országos politikai színezetű ügyet csinálni szerintem (ez persze magánvéleményem) nem ildomos. Nagyon nem az!

    A CSEPEL.INFO-t örömmel és élvezettel olvasom nap, mint nap, de a “Suschlag-ügy” kapcsán ezzel párhuzamot vonni (amint e cikk tette) nem jó ötlet. Úgy gondolom, hogy az ellenzékiségnek is megvannak a maga kimondatlan morális szabályai (persze lehet, hogy csak én gondolom így). Ezeken ez a cikk jóval túlmegy. Másszóval: Gyerekek, ez már túlzás, ezt nem kellet volna!

    Mély tisztelettel és megértéssel azok felé, akik a véleményemmel nem értenek egyet: aki ebből a szörnyű tragédiából politikai színezetű műbalhét kreál (bármilyen cél elérés érdekében), az vagy teljesen zavarodott, vagy velejéig gonosz. Két embert megöltek, lemészároltak, kivégeztek. Azért, mert “jók” voltak. Utóbbi bármilyen forrásból és fórumon “fogható”. Az(ok), akik ilyen gaztettet képesek elkövetni, pedig bárhova beférkőzhetnek. Fidesz-be, MSZP-be, SZDSZ-be, bármilyen más hobbi- és munkapozícióba. Nekik kék, zöld, naracssárga, piros, vagy más, egyre megy.

    Tisztelettel kérem a CSEPEL.INFO, és más médiumok szerkesztőit, hogy egy ilyen nyilvánvalóan NEM politikai színezetű tragédiából semmi esetre se csináljanak, KOHOLJANAK politikai vonatkozási ügyet!

    Takács József és “áldozattársa” jólelkű, szeretnivaló emberek voltak. Óriási tragédia, hogy ilyen banális, brutális módon vesztettük el Őket! Adózzunk azzal (is) az emléküknek, hogy nem csinálunk ebből műbalhét akkor sem, ha később bebizonyosodik, hogy a társtettes is MSZP tag volt. Ez az egész ügy nem politikáról, hanem egészen másról szól. Sajnos, potenciális gyilkosok, ellenségek állhatnak mellettünk, bármikor, bárhol is állunk. Erre figyelmeztet ez az eset, semmi másra.

    Sajnos csak Takács “Józsit”, “áldozattársát” nem ismertem, de őszinte megrendüléssel állok tragikus haláluk előtt. Remélem, az égi mezőkön nem fedeznek fel semmilyen sikkasztást, hogy örökké élhessenek!

    Gócza Dániel
    lemondott önkormányzati képviselő (SZDSZ)
    2006-2008

  13. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Gócza Dániel!
    Ügye te annak a híve vagy, hogy JF Kennedyt magányos gyilkos ölte meg?
    Neked, mint “politikusnak” tudnod kellene, hogy egy olyan ügyből, melynek minden szövevényében az mszp-be botlasz, NEM A MÉDIA csinál POLITIKÁT, hanem azok a vacak tények.
    Szerinted talán nincs köze az mszp-s vezetők hallgatásának, a sikkasztásnak, a brutális gyilkoshoz?
    Szerinted a biztonsági őr csak úgy véletlenszerűen beszaladt az iskolába embert ölni – mert ő egy megveszekedett gonosz volt?
    Szerinted ugye a Deme tök ártatlan – szegény halálfélelmébe – illetve sokkos állapotában – hazudik folyamatosan a szerver hollétéről a rendőröknek? Szerinted ha igaz lenne az állítása, akkor nem pont azt támasztanbák elő a szerverenn lévő videófelvételek?
    Kedves politikus úr!
    Neked tudnod kéne, hogy egy demokratikus társadalom ALAPJA a jogrend, és annak betartása! Hogyan siklik el a szemed azon, hogy csepeli mszp-sek sajátosan értelmezik a jog érvényességét?
    Ők a bolti tolvajt biztosan megvetik, mert néhány ezer forintot elopott, miközben baráti körtön belüliek 5-7 milliót sikkaszthatnak zokszó nélkül???
    Ez vajon nem politika??
    Miről hadoválsz: ha valóban megrendültél volna a Takács Józsi értelmetlen halálán, akkor feljelentenéd Tóth Mihályt, Avarkeszi Dezsőt, Podolák Györgyöt bűnrészesként!
    ŐK a hallgatásukkal, az elvtársi megoldásukkal IDÉZTÉK ELŐ a gyilkosságot!
    Üdv menyus

  14. Pazo szerint:

    Gócza Dániel!
    Egyszerüen nevetséges.
    A “koholás” egyébként is az önök szakterülete.

  15. Szila szerint:

    Én a güriző, adózó, kirabolt átlagállampolgár kikérem magamnak, hogy mindenféle lemondott, vagy nem lemondott képviselő a Hazámnak még ebben a kisemmizett állapotában is teljesen hülyének nézzen. A szemünk előtt zajlik, gombolyodik fel egy maffiatörténet és most csak húnyjunk szemet afelett, hogy sokan, akinek a csepeli jóravaló, tisztességes, becsületes polgár bizalmat szavazott telhetetlen, korrupt és áruló, Hazánk elrablói.
    Tiszteletre méltó Menyhért Péter türelmes hozzászólása.
    Régóta figyelem a blogot és miska72 jár közel már évek óta az igazsághoz.
    Gócza Dániel! Ha nem titok, árulja el nekünk, miért mondott le? Tudja Uram! Szülőhelyem Csepel. Tisztelem és imádom a szülőföldemet. Végignézhetem, hogy hogyan épül le évtizedek óta, hogyan árusítják ki a tulajdonunkat. Véresen fáj ez nekem. Csepel az őseink településközpontja, valószínűleg ők forognak a sírjukben ekkora pusztítás láttán. Jöjjön a kerület peremrésze felé és meglátja, hogy nincs az a lepusztult albán falu, ami vetekedhetne velünk. Ugyanakkor, amikor Csepel, mint a főváros XXI. kerülete olyan földrajzi és természeti előnyökkel rendelkezik, amiből már régen tejjel-mézzel folyó Kánaánt kellett volna egy becsületes, megbízható vezetésnek teremtenie.
    Úgyhogy Gócza úr csak ne oktasson ki bennünket csalódott, elkeseredett, megrabolt polgárokat, hogyan értelmezzünk egy-egy hírt. Elvettek mindenünket lassan, de a szívünk, a becsületünk és az eszünk még a helyén van!

  16. miska72 szerint:

    Szila köszönönm a megtisztelő szavakat.

  17. Szila szerint:

    miska72, mert tiszteletre méltó a Hazaszereteted és a bátorságod. Én is felébredtem egy ideje és azon vagyok, hogy “minden a helyére kerüljön” -ha értesz. Táltosom szerint a türelmetlenségem és a hirtelen magatartásom a feladatom az életben, de mint látod, képtelen vagyok türtőztetni magam, amikor még azoknak van merszük kioktatósdit játszani, velem, velünk, vagyis az eltartójukkal, akiknek már régesrég elénk kellene állni és becsülettel elszámolni felénk a tetteikkel.

Itt lehet hozzászólni !