A Híd – megnyílt a Réti Pál Fotóklub legújabb kiállítása

Csepel.hu

A Híd - megnyílt a Réti Pál Fotóklub legújabb kiállítása

A Csepeli Munkásotthon Réti Pál Fotóklubjának Híd című kiállítását szeptember 4-én, csütörtökön Borbély Lénárd, Csepel alpolgármestere nyitotta meg.

Először Darvasi Ilona igazgató köszöntötte a kiállítókat és a jelenlévőket, majd átadta a szót Borbély Lénárdnak.

„Szeretném megköszönni a fotóklubnak és igazgató asszonynak, hogy én nyithatom meg a mai kiállítást. Sajnos még nem volt alkalmam arra, hogy részt vegyek a klub valamelyik eseményén, ezért kifejezetten örülök annak, hogy most meghívtak és együtt lehetek Önökkel.

Azért is fogadtam el nagy szeretettel ezt a meghívást, mert egy olyan civil szervezetnek a kiállítását nyitom meg, amely egy valódi önszerveződő és értékalapú, civil egyesületként működik. Kevés olyan egyesület, civil érték van, amely valóban kézzel fogható dolgot tesz le az asztalra vagy, hogy stílszerű legyek, akaszt fel a falra. A civil egyesület, utalva a kiállítás címére is, betölti a híd szerepét, mert mindenféle gondolkodású ember megtalálható a soraikban. Azt hiszem ez így van jó. Van egy dolog, amiben megtalálták egymást. Van egy dolog, amit közösen szeretnek. Ez a dolog, a fotózás szeretete, amely összekapcsolja önöket.

Azt kívánom Önöknek, hogy ugyanolyan szeretettel és lelkesedéssel folytassák a munkájukat, és adják tovább a klub ezt követően belépő új tagjainak a fotózás szeretetét, mint ahogyan az önökbe is beleivódott.

Előzetesen megnéztem ezeket a képeket. Szerintem egy nagyon érdekes kiállítást látunk a mai nap. Látom, hogy természetesen csepeli vonatkozású fotók is vannak.  Láthatjuk a kis-Duna parti fahidat a felújítás előtt és közben is. Nagyon színes, ötletes képeket láthatunk.

Kívánom a klubnak még egyszer, hogy hossz-hosszú évekig működjön a korább sikereknek megfelelően. A nyolcvanöt év azt hiszem jelent valamit. Éppen ezért nagy örömünkre szolgált, hogy az önkormányzatunk támogathatta, a jubileumi kiadványuk megjelenést. Azt szeretném önöknek végezetül kívánni, hogy még hosszú évekig minél nagyobb egészségben, és minél nagyobb szeretetben folytassák közösen a munkát, függetlenül attól, hogy ki mit gondol a világról. A tárlatot ezúttal szeretettel megnyitom.”

Borbély Lénárd megnyitó beszéde után Lengyel Géza költő olvasta fel, a kiállításhoz szervesen kapcsolódó, Budapest című versét. Őt Oberländer Sándor követte, aki a fotóklub nevében köszöntötte a támogatókat, Darvasi Ilonát a ház igazgatóját, a csepeli önkormányzat két alpolgármesterét, Borbély Lénárdot és Ábel Attilát. Továbbá köszöntötte a díszvendégeket, Stemmer Teréziát és a férjét.

„Ők különleges alkalomból vannak itt közöttünk. Többször elhangzott, hogy a klub nyolcvanöt éves, de Stemmer Terézia megkérdőjelezte ezt az évfordulót. Az ő visszaemlékezése alapján, akár több mint százéves lehet a klubunk. A kedves édesapja Stemmer Ferenc, aki 1895-ben született, vélhetően már tizenhét éves korában is érdeklődött a fotózás után. Talán társaival, már akkor megalapíthatta a klub elődjét. Ezt bizonyítja, az egyik megőrzött fénykép is, mert már 1912-ben lefotózta a szikratávíró megnyitását. Ez a kép még a mai nap is meg van. Később is érdeklődött a fotózás iránt, mert az első világháborúban is készített képeket. Ezeknek a képeknek a nagy része a Hadtörténeti Múzeumban van. A következő kiállításon, melyet a ház rendez, Stemmer Ferencre is emlékezünk a képein keresztül. Ezen a kiállításon is láthatunk tőle egy képet, amin a Gellért hegyről fotózta a hidakat. A karácsony előtti kiállításon megpróbálunk egy falfelületet szentelni Stemmer Ferenc emlékének, a Teri néni birtokában lévő képek segítségével. Bár nincsenek erről írásos bizonyítékok, de valószínű, hogy ő alapította a klubunkat.”

A megnyitón az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola hallgatója Tímár Ádám, két remek darabot adott elő gitáron.

A kiállítók névsora:

Bárány Tibor                   Mikó István

Berta Béla       Mizik Zsuzsa

Czúni Imre      Oberländer Sándor

Dobos Szilveszter       R. Kóródi Zsuzsanna

Gábori Attila  Simonovicsné S. Ilona

Hatvani Ágnes                   Szabó Csaba

Hodossy Ilona                  Dr. Szinay Miklós

Kis Sándor                  Tóth László Zoltán

Kollár László                        Tüske István

Kovács Gyula                 Végh Péter

A kiállítás október 2-áig munkanapokon 8 és 20 óra között tekinthető meg.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !