Az autósok miatt tilos futni jövőre Budapesten

FigyelőNet

Futás a rakparton

Nem hagyná a futóversenyek miatt a dugókban rostokolni az autósokat az egyik budapesti városvezető. A szocialista Horváth Gyula a FigyelőNetnek adott interjújában kifejtette, bizottsága miért nem engedélyezett jövőre egy futóversenyt sem Budapesten. A főpolgármester nem ért egyet Csepel szocialista alpolgármesterével.

Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési és városképvédelmi bizottsága Horváth Gyula szocialista alelnök indítványára nem járult hozzá egyetlen jövő évi utcai futóverseny közterület-használati kérelméhez sem. A futásokat egyébként a Fővárosi Közgyűlés még engedélyezheti.

Az alelnököt, aki egyben Csepel alpolgármestere is, az okokról kérdeztük.

Nem kedveli a futást, hogy a futóversenyek tiltása mellett döntött?

Ez a város annyira meg van terhelve beruházásokkal, hogy óvatosan kell bánni az olyan rendezvényekkel, amelyek zavarják az autósok forgalmát.

Mit ért azon, hogy „sok galibát okoznak” a futóversenyek?

Ön szerint nem okoznak galibát?

Hadd kérdezzem inkább én Önt! Évi pár alkalommal nem lehet elviselni a futókat?

Tudja az előbb épp megállított egy ismerős itt a csepeli utcán, aki gratulált az elutasító határozatokhoz, amit a bizottságban (a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága – A szerk.) hoztunk, mert szerinte sem lehet Budapesten közlekedni.

Nem lehetne, hogy néhány alkalommal tolerálja a város a futókat?

Az autósok is ugyanolyan állampolgárok, mint bárki más, ugyanannyi joguk van szabadon közlekedni.

A szabad demokraták fővárosi frakcióvezetője, John Emese szerint közel hatszázmillióval csökkenne a város idegenforgalmi bevétele és nyolcezerrel kevesebb turista jön Budapestre, ha elmaradnak a versenyek.

Egy hölggyel nem szeretnék vitába szállni, így ezeket az adatokat sem szeretném minősíteni. De az mennyit ér, hogy az autósok nem állnak a dugóban másfél-két órákat egy-egy futóverseny miatt?

Ezek szerint a Bécs-Budapest Szupermaraton 2008-ban nem ér el Budapestig?

Nem tudom, én kilenc futóversenyről szavaztam. Lehet, hogy ez is közte volt. (Közte – A szerk.)

Mit javasol, hol rendezzék meg a futók a versenyeiket, a városon kívül?

Én politikus vagyok, nem sportszervező.

Demszky Gábor kiáll a futóversenyek mellett

Demszky Gábor nem ért egyet a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság szerdai döntésével, amely szerint egyetlen budapesti futóverseny sem kapna közterület-használati engedélyt 2008-ban – közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya az MTI-vel.

A főpolgármester ezért arra kéri a bizottságot, hogy tárgyalja újra a kérdést. Ha a bizottság ezt követően is a tiltást támogatja, Demszky Gábor felfüggeszti a bizottság határozatát, és az ügyben a döntést a közgyűlés jogkörébe utalja – áll a hivatal MTI-hez eljuttatott közleményében.

A főpolgármester szerint a többnyire hétvégén tartott versenyek valóban nehezítik a közlekedést, de az okozott kellemetlenségek elhanyagolhatók ahhoz képest, hogy a rendezvényeknek milyen jelentős szerepük van a város életében.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya közölte: a maratonra és a félmaratonra 2007 szeptemberében 53 országból több mint 2.700 külföldi amatőr futó nevezett; a két esemény összesen 21.000 vendégéjszakát jelent a főváros turizmusa számára. A főváros számításai szerint a Budapestre érkező futó célturisták több mint 600 millió forintot költöttek idén.

A Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési és városüzemeltetési bizottsága szerdán arra hivatkozva nem járult hozzá a jövő évi utcai futóversenyek közterület-használati engedélyéhez, hogy azok túl nagy gondot okoznak a főváros közlekedése számára.

Forrás: FigyelőNet

2 hozzászólás “Az autósok miatt tilos futni jövőre Budapesten” bejegyzésre

  1. Bombi szerint:

    Eszem megáll… Ennyit az egészséges életmódról, az ép testben ép lélek elvéről… Na az alpolgármester úr lelke egészen biztosan nem túl ép… A busz után azért még szabad futni? Ja, hogy azokat is megszűntetik… Ideje lenne elhúzni innen… Mármint ideje lenne, hogy elhúzzanak innen valami melegebb éghajlatra… Vagy hidegebbre, mit bánom én…

  2. Guzmics szerint:

    Igazad van Bombi, de én egyre inkább azt veszem észre, hogy Budapesten egyre kevesebb az ép lelkű és ép eszű ember.

Itt lehet hozzászólni !