Vége a szmogriadónak

Index.hu

Légszennyezettség kedd hajnalban: sokat javult a helyzet, de Csepel még vörös

Demszky Gábor lefújta a szmogriadót és megköszönte a megértést. Mától minden autó közlekedhet. Noha a főváros nemrég hatályba lépett szmogrendeletéről hónapok óta tudni lehetett, a kormány csak tegnap kezdeményezte a szükséges jogszabály-módosításokat.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint azért lehetett feloldani a riasztási fokozatot, mert az elmúlt egy napban jelentősen javult a főváros levegője: a szállópor két ponton mért hétfői 24 órás átlagértékei már nem haladták meg sem a riasztási, sem a tájékoztatási határértéket (100 illetve 75 mikrogramm/köbmétert).

A Főváros vezetése megköszönte a budapestiek és az ide látogatók megértését, a korlátozó intézkedések betartását és különösképp azt, ha a rendkívüli helyzetben a közösségi közlekedést előnyben részesítették saját gépjárművük használatával szemben.

Egyes mérések szerint hétfőn a páratlan rendszámú autótulajdonosok körülbelül fele nem közlekedett gépkocsijával Budapesten. Egy másik felmérés szerint a fővárosi gépjárműforgalom 15-18 százalékkal csökkent a korlátozást követően. Vagyis annak ellenére, hogy tudták, a rendőrség egyelőre nem büntetheti őket, az érintett gépjárművezetők mintegy fele tekintettel volt a közösségi érdekekre.

Demszky Gábor főpolgármester szintén hétfőn azt nyilatkozta, hogy felkérte az érintett minisztériumokat, nyolc napon belül tegyenek javaslatot a meglévő joghézag megszüntetésére, vagyis annak az állapotnak a felszámolására, hogy egy rendelet be nem tartását nem követi szankció.

A szálló por napi átlagkoncentrációjának emelkedése miatt nem fordultak többen orvoshoz különféle légzési panaszokkal, a megbetegedések számának emelkedését csak egy hónap elteltével lehet mérni – derült ki az MTI által hétfőn este megkérdezett szakemberek válaszaiból.

A KRESZ módosítása még el sem kezdődött
A rendőrség figyelmeztethette ugyan az autósokat a rendelet betartására, de nem volt módja szankcióra, ha ezt mégsem tették meg. Ezt a lehetőséget a KRESZ módosítása teremthette volna meg. Az Index hétfőn kérdésekkel fordult a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumtól, hogy miért maradt el a KRESZ módosítása, és hogy hol tart a folyamat, ám a tárcának kedd reggelig nem sikerült válaszolnia.

Most kiderült, hogy a kormány csak hétfőn kezdeményezte, hogy a fővárossal együtt tekintsék át a módosítandó jogszabályok körét, valamint a szmogriadó tapasztalatait, és ezek alapján állítsanak össze egy komplex javaslatcsomagot, amely a módosítandó jogszabályokat is tartalmazza. Hogy miért nem sikerült a várható helyzetre előre felkészülni, és a kormány miért csak utólag intézkedik, továbbra is magyarázatra vár.

Forrás: Index.hu

10 hozzászólás “Vége a szmogriadónak” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Csepel most vérvörös.

  2. Nagyapó szerint:

    Vajon mi okozta Csepel kiemelkedő szennyezettségét? Csak nem a kelenföldi és a csepeli erőművek?

    Az ellenzék már novemberben, majd decemberben javasolta a szmogriadó esetén szükséges cselekvési tervet, amit az MSZP-SZDSZ-MDF többség lesepert (Horváth et. is).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  3. Földhözragadva szerint:

    Nagyapó, légyszi segíts, hol találom azt a tervet. Köszi.

  4. Gordon szerint:

    Nem lep meg, hogy Csepel az egyik legrosszabb levegővel rendelkező kerület… ez olyan szocis.

  5. Nagyapó szerint:

    Demszky Gábor elegáns idegenként viszonyult a kérdéshez, és elsősorban a rendőrség, valamint a BKV feladatának tekinteti a helyzet megoldását. Ő maga minden hibáért a határértékeket megszabó három minisztert tette felelőssé.

    1. Hiába javasolta a KDNP a fővárosi szmogrendelet elfogadásakor, hogy a szmogriadó idejére — Graz és más EU-s városok példája nyomán — 30–50%-kal sűrítsék a BKV járatait, ez akkor süket fülekre talált. Most utólag, kapkodva hoztak hasonló intézkedéseket.

    2. Hiába jeleztük, hogy a rendőrség önmagában nem lesz képes a rendelet betartatására, ezt sem vette figyelembe Demszky Gábor. A főpolgármesteri sajtóiroda 2008. december 3-án nyilatkozatban reagált a KDNP kritikájára. Abban szó szerint a következők olvashatók: „a kereszténydemokrata képviselő azon állítása is téves, miszerint a rendőrség egy riasztás esetén nem tudná a behajtási korlátozásokat végrehajtani. A rendőrség és a főváros illetékesei közös munkacsoport felállításáról döntöttek, amely részletesen meghatározza majd az ellenőrzés és a behajtás rendjét, továbbá a rendőrség ezzel kapcsolatos feladatait a szmogriadó idején.” Mára kiderült, hogy a rendőrség tehetetlenül áll a rendelet betartása előtt. Jól látható, hogy a főváros vezetése inkább behunyta a szemét, hogy ne lássa a problémát, és a kérdést csak a kommunikáció szintjén rendezte.

    3. A főváros vezetése és MSZP–SZDSZ többsége mindkét decemberi közgyűlésen leszavazta azt a kereszténydemokrata javaslatot, hogy érvényes forgalmi engedéllyel a szmogriadó idején rendkívüli kedvezménnyel lehessen utazni a BKV járművein. Javaslatunk célja, hogy a fővárosiak könnyebben válasszák a tömegközlekedést az autó helyett. A kétszeri elutasítás ellenére a KDNP ismét be fogja nyújtani módosító javaslatát.
    A szmogriadó kapcsán kialakult helyzet a fővárosi vezetés két hónapos totális nemtörődömségének és hozzá nem értésének köszönhető. Bár lett volna idő működőképes cselekvési terv előkészítésére, a Demszky Gábor-féle vezetés mégis csak utólagos kapkodással próbálta a riadóhelyzetet kezelni. Felháborító, hogy mindezt a fővárosiak életéből átlagosan három évet elvevő légszennyezettség kapcsán tette.

    Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi és országgyűlési képviselője

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. CsepeliXXI szerint:

    Többször irtam több Fórumba,hogy Csepel “élenjáró” a daganatos megbetegedésekben és halálozásokban.Néhány éve pedig vizsgálat is indult ezügyben,amit gyorsan lefújtak az “illetékesek”.Egyértelműen a Szászhalombattai finomitó volt az ok.Az ország “vezetője” ebben pedig a szemben lévő Szigetújfalu volt,ahol még apró gyerekek is rákosok voltak.
    Napersze a mai napig is nagy a csend erről.Pedig,ha arról fúj a szél (többnyire pedig arról) akkor jobb ha ki sem megyünk az utcára.

  7. Földhözragadva szerint:

    Csepelinek: Az uralkodó szélirány Százhalombattáról Ráckeve felé mutat…A vizsgálat egyébként érdekelne, mert tanulságos adatokat adhatna, pl. a Szent István-Kossuth kereszteződésének a környékén lakóknak. Sztem egyébként a közlekedés a legnagyobb légszennyező csepelen…:(

  8. Földhözragadva szerint:

    Nagyapónak: tehát, ha kihámozom a hosszú vádaskodásból a lényeget: 1 sűrítsena BKV, mert az ótós azzal megy (ja, lehetőleg csúcsidőben). 2 több rendőr legyen szolgálatban, akár vidékről is (mint amikor embereket kell rugdosni) 3 Forgalmi legyen a bérlet. Azt gondolom, hogy normális ember számára ezek elvileg teljesen logikus dolgok. Csak messze nem elégségesek. Mindkét oldal dolgozhatott volna még kicsit(?) az ügyön… Külföldön sokkal korábban voltak szmogriadók, miért nem tanulunk másoktól? Miért nem lehet a városhatáron megállítani az aglomerációból érkező, éppen nem megfelelő rendszámú ótóst? Csepelre bejön kb 5db főút, nem kellene egy hadsereg…

  9. infósferi szerint:

    Tiszteletem a Rendőrségnek, amiért ebben a bohózatban – a többi szereplőtől eltérően – nem nevette ki magát. Ez a rendelet még vázlatnak is gyenge. Azt a látszatot kelti a lakosság gondolkodásra képtelen rétegeiben, hogy csak és kizárólag az autósok ( így, általánosságban) a hibásak.
    Felhívnám az ilyen rendelet készítésébe kezdők figyelmét, hogy autó sokféle van. A kétütemű, katalizátor nélküli, vagy a több ezer kcm-es diesel az átlagnál sokkal nagyobb környezet szennyezést okoz.
    Egy precíz rendelet fokozatokat állít fel.
    Az persze más dolog, ha bizonyos paraméterű járművek tulajdonosaival nem kívánnak ujjat húzni. Így már érthető.

  10. Földhözragadva szerint:

    ” KDNP is megszavazta a szmogriadó-rendeletet

    Az SZDSZ-es Szabadai Viktor közleményben reagált képviselőtársa nyilatkozatára. Ebben egyebek mellett azt írta: Rétvári Bence “néhány dologról szándékosan megfeledkezik”, így például arról, hogy maga is megszavazta a szmogriadó-rendeletet.
    A liberális politikus arra is rámutatott: a főváros vezetése már több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a rendeletet állami jogszabályok módosítása nélkül nem tudják maradéktalanul betartani az önkormányzatok. “Az erről szóló felterjesztést már nem szavazta meg (Rétvári Bence), időhúzásnak minősítve az országos jogszabályok módosítására tett javaslatokat” – fűzte hozzá.
    Közölte, Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesternek nem volt mérlegelési joga: a rendelet értelmében a határérték elérésekor el kellett rendelnie előbb a tájékoztatási fokozatot, később pedig a riasztást.” Nocsak, megismétlem, mindkét oldalnak volna mit dolgoznia még az ügyön…:(

Itt lehet hozzászólni !