Kedd reggel megindulhat a gáz

Mno.hu

Ha semmi sem jön közbe a gáztranzit-ellenőrzés megvalósításában, közép-európai idő szerint kedd reggel 8.00-kor újraindulhat a gázfolyam – idézte az orosz Gaprom gázipari vállalat vezérigazgató-helyettesét, Alekszandr Medvegyevet hétfő délután a Reuters és az ITAR-TASZSZ hírügynökség. Az orosz csapnyitástól legalább 36 óra kell addig, míg a földgáz eléri az Európai Unió határát.

Előzőleg mindenki – azaz Ukrajna és Oroszország után az EU képviselői is – aláírták a gáztranzit ellenőrzéséről szóló jegyzőkönyvet.

Az EU részéről Andris Pieabalgs energiaügyi biztos látta el kézjegyével a megállapodást – mondta az orosz Gazprom gázipari vállalat vezérigazgatója, Alekszej Miller péntek délután Brüsszelben újságíróknak.

A külön Ukrajnának szóló orosz gázexportról kormányszintű tárgyalásokat készítenek elő Kijevben – mondta Julija Tyimosenko ukrán miniszterelnök sajtóértekezleten Kijevben. Hozzátette: az európai gáztranzit műszaki bonyolítása végett Ukrajna úgynevezett technológiai gázt kap Oroszországtól a tavalyi áron, ezt az új ukrán–orosz gázkereskedelmi megállapodás aláírása után fizetik ki.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos és az EU cseh elnökségének képviselője egyaránt úgy vélekedett, immár nem lehet akadálya, hogy folytatódjék a szállítás. Alekszandr Medvegyev, az orosz Gazprom cég vezérigazgató-helyettese Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján szintén úgy nyilatkozott, hogy közép-európai idő szerint kedd reggel nyolc órakor megkezdődhet a szállítás. Megerősítette azt is, hogy a megállapodás nem tartalmaz újabb feltételeket.

A Gazprom január elsején leállította az Ukrajnának szóló gázszállítást, mert addig nem sikerült megkötni a kétoldalú gézkereskedelmi megállapodást erre az évre, múlt hét közepe óta pedig az európai exportját is beszüntette Ukrajnán át, mivel állítása szerint az ukrán rendszerbe addig nyomott, európai exportra szánt gáz nem jutott el a megrendelőkhöz. Az EU-tagállamok több mint egyharmadát – köztük Magyarországot – érzékenyen érinti az orosz gázszállítások elmaradása.

A tagországok energiaügyi miniszterei hétfőn Brüsszelben találkoztak, hogy rendkívüli ülésen vitassák meg a helyzetet. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke kora délutáni sajtótájékoztatóján ugyancsak úgy vélekedett, hogy kedd reggelnél tovább már nem tolódhat a szállítások újraindítása. Az unió képviselői hétfőn ismét hangoztatták, hogy Brüsszel mindent megtett a helyzet megoldása érdekében: nyomást gyakorolt az érintettekre, kereste a tárgyalásos megegyezést, és igyekezett segíteni a tagországokban keletkezett átmeneti hiányhelyzetek megoldásában.

Az EU továbbra is partneri kapcsolatokra törekszik Oroszországgal

Az Európai Unió továbbra is partneri kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, de a mostani gázellátási probléma megerősíti azon meggyőződésében, hogy kiterjedtebbé kell tennie energiabeszerzési forrásainak körét – hangsúlyozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben, Traian Basescu román államfővel és Milan Boc miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A két román vezető közül a miniszterelnök újoncnak számít, és a brüsszeli vizit az ő részéről afféle bemutatkozó látogatásnak volt tekinthető. Miután a román-EU megbeszélések időben egybeestek az uniós gázellátási válsággal, ezúttal különös hangsúlyt kaptak az energiabiztonsági kérdések. Barroso a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Brüsszel az uniós költségvetés fel nem használt részéből támogatást kíván nyújtani nem csupán a beszerzési források diverzifikálásának, hanem az EU-tagországok energiarendszerei közti „interkonnektivitás”, az összekapcsolhatóság erősítésének is. Basescu kifejezetten említette a román és a magyar energiarendszerek összekapcsolásának kívánatos voltát.

„Oroszországgal kölcsönös a függésünk” – mondta Barroso, kifejtve, hogy miként az EU-nak szüksége van az orosz földgázra, éppúgy az oroszoknak szükségük van az EU-ra, mint piacra. Az orosz-ukrán vita miatt azonban nyilvánvaló – folytatta az Európai Bizottság elnöke –, hogy az uniónak törekednie kell minél több lábon állni. A Nabuccóval, az Északi Áramlattal és a Déli Áramlattal kapcsolatos kérdésre válaszolva Barroso hangsúlyozta: nem kívánja besorolni az egyes terveket „jó”, illetve „rossz” kategóriába.

Az ukrán rendszer technikai felkészültségétől függ mikor ér Magyarországra a gáz

A magyar FGSZ Földgázszállító Zrt. egyelőre nem kapott hivatalos értesítést a keleti import újraindításáról. A cég vezérigazgatója a délutáni kormányszóvivői tájékoztatón megismételte: a magyar rendszer azonnal képes a fűtőanyag fogadására. Zsuga János hozzátette: az ukrán rendszer technikai felkészültségétől függ, hogy a gáz mikor ér Magyarországra. Szakértői számítások szerint 12, de az is lehet, hogy 36 óra alatt.

Forrás: MTI, hirtv.hu, Mno.hu

Itt lehet hozzászólni !