3-as metró: elindulhat a szerelvények felújítása

A munka 2015 végére, 2016 elejére fejeződhet be

Fidesz.hu

3-as metró: elindulhat a szerelvények felújítása

Elindulhat a 3-as metró szerelvényeinek a felújítása; a munka 2015 végére, 2016 elejére fejeződhet be – jelentette ki Tarlós István hétfői sajtótájékoztatóján.

Döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén a 3-as metró felújításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról, köztük a szükséges hitelfelvétel előkészítéséről, valamint arról, hogy felkérik a BKV Zrt.-t a szerelvények felújítására vonatkozó tender kiírására.

Tarlós István sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a 2-es metró felújításának az előkészítését a korábbi városvezetés 1997-ben kezdte el, és 2004-re fejeződött be. Ezután indult a kivitelezés, mely 2010-ben még csak ott tartott, hogy nem voltak szerelvények, és nem cserélték ki a biztonsági berendezéseket. Ezeket nekünk kellett befejezni – tette hozzá. Mindenki eldöntheti, hogy a 3-as metró esetében a három év hosszú vagy rövid idő – jegyezte meg.

“1976 ÓTA NEM VOLT ÉRDEMI FELÚJÍTÁS A 3-AS METRÓN, SŐT 2010 ELŐTT EGYSZER SEM TÁRGYALT RÓLA A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS.”

A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, 1976 óta nem volt érdemi felújítás a 3-as metrón, sőt 2010 előtt egyszer sem tárgyalt róla a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István kifejtette, a munka kettéválik, a szerelvények mellett a teljes infrastruktúra is felújításra szorul.

Ez utóbbi négy elemből áll: az alagút, a pálya, a biztosító berendezések és az állomások felújítása, mely várhatóan 2019-ig történik meg.

Az infrastruktúra-felújítás ügyében a főpolgármester még egyeztet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel arról, hogyan lehet uniós támogatást bevonni a 100 milliárd forintot meghaladó beruházásba.

A főpolgármester elmondta, 250 metrószerelvény áll rendelkezésre, ebből 220-at kell felújítani a forgalom biztosítása érdekében. Az EV3-as kocsik olyan rossz állapotban vannak, hogy nem érdemes felújítani őket. Cserélni kell a jelfogó berendezéseket is – fűzte hozzá.

A politikus új szerelvények vásárlását tartaná a jobb megoldásnak, de azt csak uniós támogatással lehetne megvalósítani, míg a felújításra képes a város is. A kormány a kevésbé költséges felújítás mellett döntött, ez 20-25 évvel hosszabbítja meg a szerelvények élettartamát – húzta alá.

Bejelentette, elindulhat a 3-as metró szerelvényeinek a felújítása; a munka 2015 végére, 2016 elejére fejeződhet be. 60-65 milliárd forint a prognosztizálható költség. Lényegesen drágább lett volna az új szerelvények beszerzése, mely a 90 milliárd forintot is meghaladta volna – jegyezte meg Tarlós István.

Emlékeztetett, a síncseréket már másfél éve elkezdték, melyek folyamatban vannak a kritikus szakaszokon. A jövő évben már be is fejeződhetnek a mukálatok – tette hozzá a főpolgármester. A szakértők egyértelmű álláspontja szerint bátran fel lehet ülni a 3-as metróra – hangsúlyozta a politikus.

Tarlós István felidézte, az állam 180 milliárd forint adósságot vállalt át a fővárostól, így pillanatnyilag hitelképes az önkormányzat. A főpolgármester ezért nem gondolja „ördögtől való ötletnek”, hogy a szerelvények felújítására kormánygaranciával hitelt vegyen fel Budapest.

Forrás: Fidesz.hu

 

Egy hozzászólás “3-as metró: elindulhat a szerelvények felújítása” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Nincs uniós támogatás, így valószínű, hogy nem a Siemens, hanem magyar cégek végzik a felújítást.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !