Frei Tamás Orbán mellett

Válasz.hu

Frei Tamás Orbán mellett

Az illiberális balhé után máris itt a lábon lövéses nemzetközi cirkusz. Mint emlékezetes: Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában fogalmazta meg kritikáját az Európai Unió Oroszország elleni szankciópolitikájával szemben, s azt mondta: lábon lőttük magunkat. Bővebben: a Putyin megfegyelmezését célzó gazdasági intézkedések sokkal jobban fájnak Európának, mint az oroszoknak.

A kijelentésből határainkon túlmutató kalamajka keveredett, a litván külügyminiszter például azt üzente: “Jobb lábon lőni magunkat, mint hagyni, hogy főbe lőjenek minket.”

A magyar kormányfő azonban most váratlan helyről kapott támogatást, egyenesen Frei Tamás, igen, a “mennyibe kerülne a kormányfő meggyilkolása bérgyilkosilag” Frei Tamás fogalmazta meg, hogy szerinte is lábon lövés esete forog fenn.

Frei úgy véli, hogy a bank-, az energia- és a hadiipari szektorra kiterjedő szankciók a jelek szerint annyira felületesek, hogy komoly sérülést aligha okoznak majd Moszkvának, miközben az Európai Unió tartósan veszíthet el olyan üzleteket, főleg az orosz gyümölcs- és zöldségpiacon, melyek maradandó károkat okoznak majd a tagországoknak, így Magyarországnak is.

Frei Tamás szerint ráadásul Putyin elnök alaposan felkészülhetett a szankcióháborúra, mivel az intézkedések letbeléptetése előtt, augusztus 8-án, teljes titoktartás mellett Moszkva széles körű agrár megállapodást írt alá Kínával. Vagyis éhínség bizonyosan nem lesz Oroszországban. Frei azt is írja, hogy az oroszok bizonyosan olajjal és gázzal fizetnek majd a kínai élelmiszerért, amit alátámaszt az is, hogy a két ország egy nemrég kötött másik megállapodás szerint rubel- és jüanelszámolásra tér át a dollárról.

Egyébként épp mai hír, hogy az amerikaiak megpróbálják rávenni a kínaiakat, hogy csatlakozzanak a szankciókhoz. Ha Frei Tamás elemzése helyes, akkor ebből az égvilágon semmi sem fog megvalósulni.

Forrás: Válasz.hu

Egy hozzászólás “Frei Tamás Orbán mellett” bejegyzésre

  1. Varga Gábor Vilmos szerint:

    Frei Tamásnak teljesen igaza van.egy világlátott gondolkodó újságíró akinek igen érzékeny poltikusi antennái vannak. Orbán Viktor miniszter elnököt igazoló szavai is ülnek. Európa nem megfelelő lépéseket tett, amikor vazallusi módon követi mindenben az USA politikáját.A szankciók vissza ütnek, s mi ebben (európával egyetemben) csak sérültebbek lehetünk.Putyin kiváló taktikus, s az általunk okozott kár minimális ahhoz képest, amilyen veszteséget szenvedhetünk el mi magunk is. Csak a tárgyaló asztalnál szabad vitatkoznunk, mert Oroszországot leírni nem lehet. A világpolitikában sem, és Európában sem.Magyar külpolitikánk, kezdeményezője lehetne egy újabb olyan tárgyalás sorozatnak, amely preszizs vesztesség nélküli megoldások modelljeinek kialakításához vezethetne!Ez a lehetőség most itt van. Úgy gondolom, a Magyar külpolitika számol ezzel a lehetőséggel is.

Itt lehet hozzászólni !