Csepelen avatják a roma Holokauszt központot

Romnet

Romnet holokauszt

Csepelen, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, avatja fel Áder János köztársasági elnök a Roma Polgári Tömörülés által létrehozott, a cigányság első komplex intézményét.

A roma holokauszt 70. évfordulójának emlékére, Csepelen avatják fel az ország első és eddig egyetlen, a cigány kultúrát, történelmet, holokausztot és a hagyományos mesterségeket is bemutató központot. A Roma Polgári Tömörülés által létrehozott Cigány Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot Áder János köztársasági elnök kiemelt, központi állami rendezvénnyé nyilvánított ceremónia keretében avatja fel augusztus 2-án – tudta meg a RomNet.

A Roma Polgári Tömörülés saját forrásból és magánadományokból, állami és önkormányzati, illetve pályázati támogatás igénybevétele nélkül, civil kezdeményezés és összefogás eredményeként hozta létre a főváros XXI. kerületében azt a komplex, a cigány kultúrát, történelmet, holokausztot és a hagyományos mesterségeket is bemutató központot, amely Magyarországon és Európában is egyedülálló intézményként tölti be küldetését.

Az RPT azzal a küldetéstudattal hozta létre egyedülálló intézményét, hogy az méltó helyet és lehetőséget adjon a holokauszt cigány áldozatai előtti tiszteletadásra is.

Az intézmény fotók, filmek, dokumentumok, tárgyak és egy interaktív honlap segítségével ismeretei és mutatja be a cigányság történelmét, kultúráját, valamint a népcsoport és az emberiség legszörnyűbb tragédiáját, a pharrajimost a holokausztot.

Makai István, az intézmény alapítója, a Roma Polgári Tömörülés elnöke a Cigány Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központról a holokauszt nemzetközi emléknapjára utalva így nyilatkozott: „Ez a hely kegyelet és tiszteletadás azok emléke előtt, akiknek életét erőszakos módon, egy gyilkos eszme szellemiségét követve szakították meg. Az utókor főhajtása a mártírok, az ártatlan véráldozatok, az elhurcoltak előtt. Milliók lelke figyelmeztet minket: nem elég kimondanunk, hogy soha többé, tennünk is kell érte! Emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk közös felelőssége, mert az Ember múltja és jelene alakítja az Emberiség jövőjét. Nem lehet elhazudnunk múltunk, eltitkolnunk történelmünk, mert a némaság keserű fájdalma sajgó lelkünkön üt további sebeket. Bátor szembenézésre van szükség, még ha az fájdalmas és szégyenletes is. Hitet és fényt kell vinnünk, hogy legyőzzük a sötétséget, amely sokszor a tudatlanságból, az emberi gyarlóságból fakad. Ismernünk kell embertársainkat, közös kultúránkat, gyökereinket, hogy lebontsuk az előítélet falait, ezáltal befogadók és ne kirekesztők legyünk. Egyéni sorsok és egyéni felelősségek formáljak társadalmunk, de tartalmas és értékes jövőt csak közös összefogással, erkölcsileg is megtisztult alapokra lehet építeni. A vészkorszak borzalmai, a hétköznapokban ma is fellelhető diszkrimináció sötét leple az Emberiség jövője érdekében arra figyelmeztet minket: annak tudatában éljünk és cselekedjünk a mindennapokban, hogy múltunk közös lesz a jövőben is.”

A teljesen felújított épület megnyitóján nem csak az intézményt avatja fel a diplomácia testületek, a történelmi egyházak vezetőinek jelenlétében Áder János államfő és Makai István, az RPT elnöke, hanem leleplezik a roma holokauszt áldozatainak márványból készült emlékfalát is, és az állami vezetők és a roma civil szervezetek képviselői a népirtás 70. évfordulójának és a nemzetközi emléknap tiszteletére elhelyezik a kegyelet koszorúit is.

Forrás: Romnet

47 hozzászólás “Csepelen avatják a roma Holokauszt központot” bejegyzésre

  1. elhallgattatni szerint:

    nagy szükség van rá.
    ady közepére! ok-okozat.

  2. elhallgattatni szerint:

    Tíz gyermeket gyilkolt meg ma délután egy csapásra a legerkölcsösebb – újabb jó ok az Izrael melletti rokonszenvtüntetésekre

    Az eddig több mint ezer palesztin halálos áldozatot követelő izraeli gyilkolászásnak körülbelül 250 gyermekáldozata van. A szám ma növekedett, miután az izraeli hadsereg terrortámadást hajtott végre a Sáti’ menekülttábor egyik óvodája ellen – közli a Má’án Palesztin Hírügynökség. A tíz kisgyermek halálát az arab sajtó “ünnepi vérfürdőnek” (مجزرة العيد) nevezi. Az újabb tömeges gyermekgyilkosságról
    a “magyar” közszolgálati média eddig nem számolt be.
    A világ legerkölcsösebbje ma délután a Földköz-tengerparti Sáti’ menekülttábor egyik óvodájára mért csapást, aminek következtében tíz gyermek a helyszínen életét vesztette, további negyven megsebesült. A kisgyerekek a ramadán hónapot lezáró háromnapos ‘Íd el-Fiter ünnep első napjára készülvén az ilyenkor szokásos ünnepi ruházattal voltak elfoglalva, amikor lesújtott rájuk a világ legerkölcsösebbje. Megjegyezzük, hogy a Gázaváros nyugati negyedének számító Sáti’ (tengerpart) menekülttáborban gyilkolt meg korábban négy focizó kisfiút az izraeli hadsereg.
    Amint azt korábban írtuk, a Sáti’ menekülttábort ért, tíz kisgyermek azonnali halálával végződő izraeli terrortámadásra válaszolt órákkal később az Iszlám Dzsihád El-Kudsz nevű katonai szárnya az izraeli Eskol körzetre irányított aknatámadással, amelynek következtében életét vesztette négy (palesztin források szerint hat) izraeli katona, többen súlyosan megsebesültek. Nem tudjuk, miként lehet az eddiginél még nagyobb gyilkolászást véghezvinni a Gázai övezetben, de röviddel ezelőtt Benny Ganz háborús bűnös izraeli vezérkari főnök figyelmeztette a palesztin polgári lakosságot, hogy minél messzebbre távolodjon el a Hamásztól. Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár viszont néhány órával ezelőtt azt mondta, hogy a gázai polgári lakosságnak egyszerűen nincs hová menekülnie… Ha ezeket kijelentéseket jól értelmezzük, Izrael népirtásra készül a Gázai övezetben.

  3. Zordon szerint:

    elhallgattatni: Izrael tagadja, hogy ő lőtte volna ki a rakétákat, szerintük a Hamász rakétái tévedtek el.

  4. Doki szerint:

    100 éve robbant ki az első világháború… Nem kéne megemlékezni a Gorlicénél, az Isonzónál és az Adrián 1914 és 1918 között meghalt magyar katonákról?

  5. felix szerint:

    Újabb szemelvény a pártatlan kuruc infóból.

  6. Gordon szerint:

    2006.04.25.:

    “Eltemették az izraeli merénylet áldozatait

    Erdélyben a hétvégén temették a múlt heti, tel-avivi bombamerénylet két áldozatát: Boda Piroska és Besenyei Rozália idősgondozóként dolgozott Izraelben.

    Az 50 éves, zilahi Boda Piroskát két gyermeke: a 21 éves Réka, illetve a 29 éves Róbert; a 48 éves Besenyei Rozáliát pedig fia, a 25 éves Róbert gyászolja.”

    http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/eltemettek_az_izraeli_merenylet_aldozatait

  7. helyi szerint:

    Na még ez hiányzik ide… Ez vajon kinek az ötlete volt? Őszinte részvétem a roma holokauszt áldozatainak, de vajon miért pont Csepelre????

  8. felix szerint:

    A Roma Polgári Tömörülés saját forrásból és magánadományokból, állami és önkormányzati, illetve pályázati támogatás igénybevétele nélkül,
    Akkor mi a fenét parádézott ott Áder?

  9. GONDOLKODÓ! szerint:

    T.21:20-as
    Remélem az az idióta féleszű is olvassa, de vajon érti-e? (fent, és lent amelyben benne van szinte az egész karaktere).

    Okuljatok!

    Alföldi Géza: Heródesék nem változnak (részlet)
    http://csepel.info/?p=35769

  10. grün szerint:

    A Szabadság téren felállított, de fel nem avatott német megszállás áldozatainak emlékműve nem vonatkozik a romákra?!
    Számíthatunk még örmény, sváb, román stb. emlékművekre is?!

  11. GONDOLKODÓ! szerint:

    Azért parádézott, mert figyelmét akarta felkelteni azoknak a féleszűeknek, akik táblával a nyakukon hirdették, hogy én is roma, máskor meg más kisebbségi vagyok. Hiszen te is ezt szoktad.

  12. felix szerint:

    Gondolkodó.
    Már megint itt teszed az agyadat?
    Én már rég leírtam a karakteredet.
    Öntelt hazug és a sátáni igazságszolgáltatásban hívő alak vagy. Olyan aki játssza a szentet, miközben zsidózik buzizik és hazudik mint a vízfolyás.
    Értem én azt amit idelopsz másoktól, csak sajnos neked nincs erkölcsi alapod arra, hogy játszd az igazak igazát.
    A hozzászólásaid csupán az mérhetetlen önteltséged bizonyítéka.
    Adod itt a fene vagy olvasottat, de az nincs benned annyi intelligencia, hogy képes legyél kifejteni az idézeteid miértjét. Neked elég, ha te érted, de akkor miért írod le.
    Ja, hogy a homokozó népe úgy se képes megérteni azt, amit a te zsenid mondani akar.

  13. felix szerint:

    véleményed szerint a roma holokauszt áldozatai féleszűek voltak, mert az esemény róluk szólt.
    Látod, hogy hibádzik nálad az intelligencia.
    Még azt sem vagy képes végig gondolni a mit te piszkítasz ide.
    Talán elöször önmagadat kéne megérted, aztán a szellemileg feletted állókat.

  14. felix szerint:

    először

  15. Doki szerint:

    Grün! Ha elmész a Belvárosba, a 2-es villamos vonalán, a Petőfi-szobor és a Vörösmarty tér között van emlékműve az örményeknek.

  16. grün szerint:

    Doki!
    Nagyon helyes! Szálasi is a német megszállás áldozata!

  17. GONDOLKODÓ! szerint:

    Okuljatok!

    Alföldi Géza: Heródesék nem változnak (részlet)

    Rettegnek az igazságtól,
    Egyszer valaki csak támad,
    S halkan mosolygó szavával
    Véget vet a hazugságnak.

    Ölnek, lopnak, csalnak, csennek,
    Szeretetnek nincs hely bennük.
    A jóságról nem hallottak.
    Nincs szépségük, nincsen lelkük.

    Hazudnak ma épp, mint tegnap,
    S holnapután: reggel, este…
    S mézes-mázos törvényszóval
    Tőrt vetnek a szeretetre.
    Ártatlanok vére csorran.
    Hullák piramisa épül.
    Sátánt raknak az oltárra
    Báránybőrbe mintaképül.
    Éjszakáik: mámor, kéjek,
    Csalót náluk mirtusz fogad:
    Akkor késsel, ma mesékkel
    Megölik a Krisztusokat.

    Minden másul, szebbül, jobbul
    Elsöpri a mát egy holnap.
    Változik a föld, az ég csak:
    Heródesék nem változnak!

    Csak nem fáj, hogy benne vagy szinte teljes egészében, a versrészletben, hiszen rólad is szól. Tükröt kaptál az eddigi életedből. Nem tudsz már megváltozni, emlékszel milyen sokszor írtam, változz meg!!! Lehet, hogy még a fletónál is alávalóbb vagy, hiszen ő a példaképed, követed is elég rendesen, sőt túlszárnyalod bizonyos tekintetekben. Idióta.

  18. GONDOLKODÓ! szerint:

    ” akik táblával a nyakukon hirdették, hogy én is roma, máskor meg más kisebbségi vagyok. Hiszen te is ezt szoktad.” (fénykép!)
    Az idézeteket te nem érted, mert nem vagy birtokában szellemi fogyatékosságodnak, ezért várod el mástól, hogy magyarázza meg a tartalmi mondanivalóját. Ez vagy te, bezzeg a rózsaszín mámort, és más hasonló színeket egyből megérted, (itthon és külföldön) mert abban otthonosan mozogsz, akár fel is vonulsz. Fölfedeztek.

  19. felix szerint:

    Lássuk a képet .
    Különben hazugságban maradsz, igaz nem először.

  20. GONDOLKODÓ! szerint:

    Örülj, hogy 65 évesen még valahol befogadnak, felfedeznek, hasznodat vehetik (Andrássy útiak és fletó, aki pont olyan idiót, mint te. Élvezd a földi örömöket, ahogyan eddig is tehetted. Légy türelmesebb!

  21. Gordon szerint:

    “GONDOLKODÓ!” most mindenhova ezt a heródesest fogja bekopizni?
    Tudom kívülről – másik verset kérek! 😀

  22. felix szerint:

    Gondolkodó.
    Igen veled ellentétben én nem vagyok a birtokában.

    “Az idézeteket te nem érted, mert nem vagy birtokában szellemi fogyatékosságodnak, ezért várod el mástól, hogy magyarázza meg a tartalmi mondanivalóját. ”

    Már megint a szokásos hülyeséged, mert nagyot akartál mondani.
    Merjél kicsi lenni, azaz akkora amekkora valójában vagy.
    Te lelki toprongy,ha nem idézeteket írsz akkor már zagyválsz?

  23. felix szerint:

    A családom még mindig rajtad kacag.
    Szeretnének megismerni, mert ekkorát még nem láttak.

  24. GONDOLKODÓ! szerint:

    Amennyiben zavar, ne olvasd el, mert nem neked, ha nem egészen másnak, (soknak) ajánlom, hogy okulhasson belőle.
    Aki szinte minden tekintetben benne van e vers részletben, igaz nem a TV-ben, ha nem fényképen.

  25. felix szerint:

    Engem nem zavar, hogy még azt sem érted amit te írsz.
    Ahogy Gordon mondaná.
    Olvasás szövegértés.
    Na most képzeld el, hogy még ő is feletted áll.
    Ez a homokozó már csak ilyen.

  26. bonifác szerint:

    A zsidó holokausztra már kifizetett néhány száz milliárdot a magyar kormányzat (eddig)
    de azt nem lehet tudni, hogy a .cigányoknak mennyit.(Úgy tudom “több százezret! “)
    Cigánynak minek a pénz?! A nagy egyenjogúság jegyében. Ha már a holokauszttal kelünk, fekszünk, szegény cigányokat is megilletné a kárpótlás. A zsidók gondoskodnak magukról:
    még több száz milliárdot követelnek a MÁV auschwizi szállításai miatt.Szerencsére az
    amerikai bíróság nem ítélte illetékesnek magát ebben a zsarolási kísérletben. A libsi
    felfogás szerint addig ember a cigány, amíg nem kerül semmibe?? Igaz, kevesebben
    haltak meg, de kevesebben is voltak! És eddig a kutya sem törődött velük. A holokausztot
    ömlesztő bérrettegők főleg nem. Nekik az állandóan érkező zsozsó a fontos. Más nem.

  27. felix szerint:

    Nem kéne azzal vádolni a magyar államot, hogy finanszírozza a holokausztot.

  28. szigetország szerint:

    Felix, ha hallgatnál, bölcsebb lennél. Rajtad röhög mindenki. Nem tűnt még fel?

  29. felix szerint:

    Szigetország!
    Ki írta ezt az ökörséget?
    A zsidó holokausztra már kifizetett néhány száz milliárdot a magyar kormányzat

  30. szigetország szerint:

    Felix! Nagyon zavaros vagy. Szerintem elfáradtál mára, mert túl sokat körmöltél feleslegesen. Feküdj le, aludd ki magad! Ha pedig berúgtál, ne igyál rá még többet…

  31. felix szerint:

    Szigetország!

    Veled ellentétben én azt írom amit mondani akarok.
    Lehet, hogy te már nem érteni magyart?
    Talán még akcentusod is van.

  32. bonifác szerint:

    Még azt is meg merem kockáztatni, hogy a kizsarolt pénz legnagyobb része el sem jut a
    szerencsétlen, megnyomorított túlélőkhöz. (A kormány tartott már vissza “járandóságot”
    mert nem tudtak elszámolni a pénzzel.) Nézzen már utána valaki, konkrétan mennyit fizettünk ki eddig! -És a cigányoknak? Mellesleg az igazi fejőstehén Németország.

  33. szigetország szerint:

    Felix! Tompa vagy… nem látod? Mondtam már, dőljél le. Holnap is lesz nap… De ne az ivóban kezdd a napot, mert úgy jász, mint ma.

  34. felix szerint:

    szigetorszg!
    A tompaságot nem látja, hanem érzi az ember.
    Nehéz neked a magyar nyelv. 🙂

  35. szigetország szerint:

    Németország “2012 végéig összesen 70 milliárd 50 millió eurót fizetett ki (háborús) jóvátételre. Ez a szám magába foglalja mindazoknak a kifizetéseknek az összegét, amelyek különböző időszakokban történtek.” (Forrás: német nyelvű wikipédia, német jóvátételi politika)

    “Die Gesamtsumme aller Entschädigungsleistungen belief sich bis Ende 2012 auf 70,050 Milliarden Euro. Die Zahl ergibt sich als Summe aus Zahlungen zu unterschiedlichen Zeitpunkte.” (Quelle: wikipedia, Deutsche Wiedergutmachungspolitik)

  36. felix szerint:

    Anyai nagyszüleim nekem többet értek volna ennél.

  37. felix szerint:

    Köszi.

  38. szigetország szerint:

    Bonifác felvetésére, hogy a cigány áldozatoknak mekkora jóvátételt fizetett ki Németország, hirtelenjében nem találtam adatot német nyelven. A német cikkek azt jegyzik meg, hogy a cigányságnak jóval gyengébb az érdekképviseletük, mint a zsidóságnak, ebből következően a cigányság is jóval kisebb jóvátételt kapott arányaiban is, mint a zsidók.

    Németország csak 1982-ben (Helmudt Schmidt kancellár) ismerte el hivatalosan a cigány holokausztot (Porajmos), amely a zsidó holokauszthoz hasonlóan faji alapon történt és egy nép megsemmisítésére tört.

  39. Gordon szerint:

    “A sajátjaikat lövik a palesztinok

    Az izraeli hadsereg légi felvételeket tett közzé, amelyek bizonyítják, hogy hétfő délután öt óra előtt pár perccel négy rakétát indítottak az övezet belsejéből, lakott területről, amelyek egyike a tengerbe zuhant, a második elérte Izraelt Askelónnál. A harmadik rakéta a gázai Sifa-kórház melletti játszótéren csapódott be, ahol tíz ember meghalt, a negyedik pedig az as-Sati menekülttábor parkjában robbant, szintén tíz életet kioltva.”

    http://index.hu/kulfold/2014/07/29/atmentek_az_alaguton_ot_izraeli_katonat_oltek_meg/

  40. bonifác szerint:

    Üdítő látvány volt, amikor a zsidók fotelt, kanapét vonszoltak a magaslatra, hogy
    végignézzék, hogyan lövik katonáik a gázai övezetet. Kellemesen nevetgélve, borozgatva nézték a gomolygó fekete füstöt, borzongtak a robbanásoktól.Ezt a videót én saját ,szememmel láttam. Nem lennék meglepve, ha kiderülne: az ócska rakéták izraeli
    provokátoroktól származnak.(saját gondolat!) Utána bátran lehet rombolni, gyilkolni.
    Hiszen az USA , akin élősködnek, ugyanezt csinálja…Félix! Minden áldozat ÁLDOZAT!

  41. grün szerint:

    bonifác!
    “Palesztinok egy csoportja tüntető felvonulást kezdett a Hamász ellen az otthonaikat ért csapások miatt, de a Hamász fegyveresei éles lövedékekkel vetettek véget a tiltakozó akciónak…”
    .
    Ezek az áldozatok hová számítanak?!
    .
    http://www.atv.hu/kulfold/20140730-palesztinokat-gyilkol-a-hamasz

  42. szigetország szerint:

    grün!

    Biztos vagy benne, hogy nem dezinformáció áldozata lettél?

  43. grün szerint:

    szigetország!

    Szívesen látom a saját, igaz információidat!
    De könyörgök, ha lehet magyarul! 😛 😀

  44. szigetország szerint:

    grün!

    Az esettel kapcsolatban nincsenek információim. Csak óvtalak attól, hogy mindent készpénznek vegyél.

  45. köves szerint:

    elfelejtették /romnet/a 7o. patraimos évforduló idejét/2014.aug.2./de.du.hány órakor és hol lesz megtartva .uj székház cime.a csepel infó mulasztása.

Itt lehet hozzászólni !