Megvannak a felvételi ponthatárok

MNO

Megvannak a felvételi ponthatárok

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este. A maximálisan elérhető pontszám alap- és osztatlan képzésben 500 pont volt, de ennyi pontra sehol sem volt szükség. A Corvinus egyetem kereskedelem és marketing szakán volt az egyik legszigorúbb határ: 470 pont.

A ponthatárok megtekinthetők a www.felvi.hu oldalon. Ezzel egy időben megjelennek az okostelefonokon használható applikációkon. A diákok elektronikus formában kapnak értesítést arról is, hogy hova vették fel őket. Az Oktatási Hivataltól mindenki kap egy e-mailt, ha a besorolási döntést letöltheti az e-felvételi rendszerben. A sikerrel felvételizőket az egyetem vagy a főiskola levélben is értesíti. Ezek az értesítések tartalmazzák többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkat.

Az idén 106 056 fiatal jelentkezett a felsőoktatásba (ez a szám tavaly 95 445 volt): 69 727-en alapképzésre, 9763-an osztatlan képzésre, 21 595-en mesterképzésre, 4971-en felsőoktatási szakképzésre. Állami ösztöndíjas képzésre 91 737-en, önköltséges képzésre 14 319-en adtak be kérelmet. Az előző évhez képest növekedés volt megfigyelhető minden képzési területen. Összesen 358 ezer felsőoktatási helyre jelentkeztek, egy jelentkező pedig átlagosan 3,4 jelentkezést adott be.

A legnépszerűbb képzőhely az ELTE, ahova 23 ezren jelentkeztek. A Szegedi Tudományegyetemre és a Debreceni Egyetemre 14-14 ezren, Pécsre 12 ezren próbálkoztak. A Budapesti Corvinus Egyetemre 12 ezren mennének.

Államilag támogatott képzésben az egyik legmagasabb pontszám, minimum 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám egyébként már korábban ismert volt, mert mindhárom szak része annak a 16-nak, amelyen már korábban központilag meghatározták a ponthatárokat.

Corvinus, BGF, ELTE, Pázmány

Egyes tanárszakokra azonban – mint most kiderült – még ennél is több pont kellett, csakúgy mint például a Budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing szakára költségtérítéses képzésben, ahová 470 ponttal lehetett bekerülni.

A Corvinus egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakán 465 pontot kellett elérni, ahogy a nemzetközi tanulmányok szakon is. Ugyanitt a kommunikáció szakhoz 455 pontra volt szükség.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnöki szakára 452 ponttól lehet bejutni, tavaly csak 441 pont kellett.

Az ELTE-n a nemzetközi tanulmányok szakhoz 465 pont szükséges, az óvodapedagógus szakra jelentkezőknek 304 pontot kellett összeszedniük.

428 pont kellett turizmus-vendéglátás szakra a Budapesti Gazdasági Főiskolán, az intézet angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakára pedig 460. Az ELTE-n 455 pont kellett a kommunikáció szakra, 439 pont kellett pszichológiára, 311 pedig a leendő programtervező informatikusoknak.

Hajszálpontosan ugyanannyi pont (464) kellett a Pázmány és az ELTE jogi karára a bejutáshoz, amennyi tavaly is.

Több pont kellett a SOTE-ra

A SOTE általános orvosi karára 432 ponttól vették fel a jelentkezőket, ez 9-cel több, mint a tavalyi. Jóval kevesebb, 407 pont kellett a Debreceni Egyetem orvosjelöltjeinek, ugyanennyi kellett a Szegedre jelentkezőknek, Pécsre elég volt 401 pont is.

A legnépszerűbb szakok idén: gazdálkodási és menedzsment, gépészmérnöki, jogász, ápolás és betegellátás, mérnökinformatikus, óvodapedagógus, turizmus-vendéglátás, pszichológia, általános orvos, kereskedelem és marketing, osztatlan tanári képzés.

Forrás: MNO

Egy hozzászólás “Megvannak a felvételi ponthatárok” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Megvannak a felvételi ponthatárok”
    Hajrá felvételizők! Most már látjátok mit kell majd elérnetek, hogy érettségi után a színvonalas felsőoktatásban részt vegyetek!
    A feladat adva van, előre! .P 😀

Itt lehet hozzászólni !