Vörös Csepel vezeti a belharcot

Népszabadság

Horváth Szenteczky Szabó 01

Ütközőzóna: az MSZP-s Szenteczky János balról, a DK-s Horváth Gyula jobbról, középen az Együtt-PM-es Szabó Szabolcs

A XXI. kerületben elsők között egyeztek meg a baloldali pártok: a Demokratikus Koalíció adja a polgármesterjelöltet Horváth Gyula személyében – számoltunk be július elején. Értesülésünket az MSZP, az Együtt–PM és a DK különböző rangú politikusai megerősítették. Néhány nap elteltével viszont kiderült, hogy még sincs kész a megállapodás. Ami történt, jól példázza, milyen buktatókkal küzdenek tárgyalásaikon az ellenzéki pártok – írja a Népszabadság.

Csepelen, ahogy Budapesten mindenütt, nyár elején kezdődött egyeztetés a jelöltállításról. A forgatókönyv ugyanaz volt: a DK az EP-választás eredménye alapján kezdeményezte, hogy az egyéni körzeteket egyenlő arányban osszák fel a három párt közt, míg az Együtt–PM etikai kódexre tett javaslatot, amely alapján csak feddhetetlen jelölteket indítanak.

Az MSZP már decemberben megválasztotta polgármesterjelöltjévé Szenteczky Jánost, a párt helyi elnökét, frakcióvezetőjét. Szenteczky az EP-választás után bejelentette: felfüggeszti kampányát, és elfogadja, ha a tárgyalások eredményeként nem a szocialisták adják a polgármesterjelöltet.

Az MSZP kész volt a DK-s Horváth Gyulát támogatni, aki korábban a szocialista pártban politizált, volt alpolgármester és fővárosi képviselő is. Cserébe egyéni körzeteket kértek.

Csepelen 14 egyéni választókerület van, ebből az áprilisi eredmények alapján 11 nyerhető. A vesztes körzetekből mindhárom párt elvitt volna egyet-gyet, és a három legjobb körzetet is így osztották volna el. Az MSZP a fennmaradó nyolc választókerületből ötre igényt tartott, mondván, a parlamenti választáson az Együtt–PM javára lépett vissza, most meg a DK kedvéért, ezért azt várja, hogy az önkormányzatban övé legyen a legnagyobb frakció.

Az Együtt–PM ugyanakkor két hete közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy Szenteczky – aki az elmúlt években a Fidesz támadásainak középpontjában állt, több eljárás indult ellene – ne induljon egyéni jelöltként, mert rontja a győzelem esélyét.

Szenteczkyt időközben a budapesti MSZP alelnökévé választották, ez erősíti párton belüli pozícióját. Azt mondja, kész volt elfogadni a feltételt, hogy ne induljon a választáson. A szocialisták az újabb „áldozatért” azt kérték, még egy, összesen nyolc körzetben adhassanak jelöltet.

Szenteczky elmondása szerint ezt az Együtt–PM visszautasította arra hivatkozva, hogy az MSZP egyedül akarja uralni a képviselő-testületet. Miután a helyi alkudozás megfeneklett, az MSZP azt javasolta: menjenek vissza a kályhához. Ha nem elfogadható, felejtsék el az eddigi egyezséget, osszák fel egyenlő arányban a körzeteket. (Mivel a tizennégyet nem lehet harmadolni, az MSZP és a DK öt-öt, a május 25-én valamivel rosszabbul szereplő Együtt–PM négy választókerületet kapjon.) És állítsanak pártoktól független polgármesterjelöltet.

Szenteczky azt is felvetette: ha valóban támadhatatlan jelölteket akarnak, kössék ki, hogy nem indulhat a választáson olyan politikus, aki korábban önkormányzati képviselő volt. Ez nemcsak őt és a többi jelenlegi MSZP-s képviselőt zárná ki, hanem a DK két legismertebb helyi politikusát, Horváth Gyulát és Borka-Szász Tamást is.

Szenteczky azzal érvel, támogatja a megújulást, de nem fogadja el, hogy csak őt vegyék le a pályáról. Hangsúlyozza, hogy büntetőügyben nem ítélték el, noha eljárás folyik ellene egy sportingatlan bérbeadása és egy könyvvizsgálói megbízás miatt, ez azonban eddig is ismert volt. A két ügyet egyesítették, az ügyészség pénzbüntetést indítványozott, a tárgyalás szeptemberben folytatódik.

Egy súlyosabb ügyben viszont megszüntették a nyomozást vele szemben. Azért jelentette fel hűtlen kezelés miatt Németh Szilárd fideszes polgármester és a vagyonkezelő új vezetője, mert gyanújuk szerint a politikus a csepeli vagyonkezelő vezérigazgatójaként öt éve kivételezett embereknek juttatott szociális lakásokat, a felújítások során pedig fiktív számlázások is voltak. Ám a négy évig húzódó eljárás végén nem történt vádemelés.

Az Együtt–PM egyik vezetője kérdésünkre elismerte, volt aggályuk Szenteczkyvel szemben, de azt nem egyedül, hanem a DK-val együtt fogalmazták meg. Szerinte Horváth Gyula indításáról sincs még hivatalos döntés, ha beleegyeznek, annak ára lesz más kerületekben.

A DK egyik vezető politikusa ezzel szemben azt mondta: nem kötötték ki, hogy Szenteczky nem indulhat a választáson, ebben az Együtt–PM volt keményebb. Olyan megállapodást viszont nem írnak alá, amely szerint Csepelen nem az övék a polgármester-jelölés joga, ez lezárt ügy, Kőbányához és a XXI. kerülethez ugyanúgy ragaszkodnak, ahogy a szocialisták Angyalföldhöz és Kispesthez.

Szerinte a probléma az, hogy amíg a DK és az Együtt–PM összbudapesti megállapodást akar, addig az MSZP kerületenként egyezne meg, az új fővárosi vezetés pedig egyelőre nem tudja átvinni akaratát, illetve a magasabb szintű tárgyalások eredményeit a kerületi szervezeteken.

Közben fogy az idő, várhatóan alig több mint egy hónap múlva kezdődik a jelöltek aláírásgyűjtése. Igaz, hivatalosan még a Fidesz sem nevezte meg, kit indít Csepelen, bár helyben – ahol tavasszal nyert a baloldali összefogás – biztosra veszik, hogy Borbély Lénárd alpolgármester lesz a jelölt.

19 hozzászólás “Vörös Csepel vezeti a belharcot” bejegyzésre

  1. CSM szerint:

    Úgy látom a baloldalon egyedül az Együtt – PM képviseli a csepelieket. Fel kellene már ismerni, hogy Csepelen megújulás kell a baloldalon!!!

  2. Balos szerint:

    Nocsak, egy óriás piros pontot az Együtt-PM-nek, amiért felismerék, hogy bűnözőkkel nem szabad indulni! Még a végén nem az LMP-re szavazok kényszerből…

  3. Gordon szerint:

    “az Együtt–PM etikai kódexre tett javaslatot, amely alapján csak feddhetetlen jelölteket indítanak”

    Ezzel eléggé beszűkülni látszanak az MSZP lehetőségei.

  4. grün szerint:

    Röfike!
    Akkor annyi a politikai életnek!
    Feddhetetlen ember egy újszülött lehetne, aki koránál fogva még nem alkalmas! 😛 😀

  5. Balos szerint:

    Gordon: “az Együtt–PM etikai kódexre tett javaslatot, amely alapján csak feddhetetlen jelölteket indítanak”

    De támogatóknak jók voltak bűnözők is…

  6. GONDOLKODÓ! szerint:

    E képről hiányzik még a féleszű is. Mint látható, innen is kipaszírozták.

  7. grün szerint:

    Gyertek vissza kedves fiúk!
    Ha csak annyit ártatok Csepelnek mint az előző ciklusotokban, már az is jelentős előrelépés lesz ehhez a garnitúrához képest!
    A zembereknek (a gondolkodóknak) ezt ajánlom megfontolásra! 😛 😀

  8. felix szerint:

    Te szerencsétlen etikus gondolkodó.
    Legalább saját magadat nem leplezd le.
    Hogy lehet valaki ilyen hazug és egyben ökör is?
    Mondtam már neked, hogy fogalmad sincs arról, hogy ki vagyok.
    Semmi képen sem lehetnék a képen, úgyhogy nem ki, hanem csak rá lehetne “paszirozni”.
    Mond csak jó hülyének lenned?

  9. nagyapó szerint:

    Teljesen mindegy, hogy a maffiabaloldal hogyan marakodik. Az ütőkártya a Jobbik kezében van. Ahogy tavasszal, úgy ősszel is eldönthetik, hogy a komcsik győzzenek, vagy sem.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  10. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x Nem csak egy helyesbítés kell!
    “Te szerencsétlen etikus gondolkodó.” Helyesen: te szerencsétlen etikusan gondolkodó avagy te szerencsétlen etikai gondolkodó (attól függően mit akar kifejezni).
    “Legalább saját magadat nem leplezd le.” Helyesen: Legalább saját magad ne leplezd le!
    “Semmi képen sem lehetnék a képen,” ez “képzavar”, amit 1/2eszű1/2x amúgy sem ért.
    De legalább a “mond” javítása stimmel.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  11. felix szerint:

    Szemétláda te nagyon hülye.
    Az etikus és a gondolkodó az két nicknév. Ugye felesleges elmagyaráznom neked, hogy miért voltál ismét hülye.
    A magad és magadat közötti különbség megértésére nem tartalak alkalmasnak ezért csak röviden./visszaható/
    A képzavar meg benned van. A semmi képen nem lehetnék a képen. Csak nálad jelent képzavart, mert megint sokat ittál.
    Akarsz még máskor is nyilvánosan hülyét csinálna magadból?

  12. felix szerint:

    A semmiképpen nem képzavar, hanem rossz helyesírás.

  13. bonifác szerint:

    Drága vörös csepeli okos fiúk! Mihez szóltok hozzá? A csepeli dozsókban már képzik a
    DK rohamosztagosait. (barna inget fognak hordani?) Fletó nem vesztegeti az idejét. És
    az is hülye, aki azt hiszi, hogy nem fog cinkelt lapokkal játszani. Még soha életében nem
    járt el becsületesen. Ti szidjátok egymás anyját, a majd kaptok, ha ki meritek
    nyitnia szátokat. A Horda már készül…

  14. felix szerint:

    Kitaláltátok és már igazságként kezelitek.
    Természetesen feledve a kezdeti kérdőjelet.
    Ez a jellem rajzotok.

  15. Pákozdi József szerint:

    nagyapó!

    A csepeli Fidesz sorsa, csak és kizárólag a saját kezében van!
    Amit adtak, azt kapnak!!
    Előre jelzem, hogy rossz a jelölt személye, mert még nem érett meg egy ilyen feladat elvégzésére. Tapasztalatlan, nagyképű, és nagyon rossz vezető!
    Azzal a döntéssel,hogy Borbélyt indítják polgármester jelöltnek, hosszútávra kiírták a közszereplők táborából. Szerintem! Lenne alkalmasabb személy erre a feladatra az önök frakciójában egy hölgy személyében, de a megfelelési kényszer és a diktatórikus vezetés felülírja a józan gondolkodást önöknél!

  16. TenkA szerint:

    Balos

    “Még a végén nem az LMP-re szavazok kényszerből…”

    Azért nem tegyen meggondolatlan lépést! 😉

Itt lehet hozzászólni !