Csökkentenék a képviselők számát, egyszerűsítenék a működtetést

“Átszabhatják” a fővárost

Magyar Hírlap

A Magyar Hírlap információi szerint a Fidesz vezérkara négy lehetséges modellt vizsgál a fővárosi önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban.

“A fővárosi közigazgatás lehetetlenné vált működése kényszeríti ki leginkább az önkormányzati reformot, javaslataimat ezzel kapcsolatban fogalmaztam meg” – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Elemzésében, amelyet az ellenzéki párt debreceni polgármestere, Kósa Lajos segítségével készített, négy elképzelést ajánl a Fidesz vezetőinek figyelmébe.

Az első variáció azzal számol, hogy megmarad a huszonhárom kerület, de bizonyos hatásköröket elvonnának a főváros javára. Megszüntetnék a kerületi szabályozási tervet, egységes vagyongazdálkodást és városrendezést vezetnének be, a képviselők számát nagymértékben csökkentenék.

Hét-nyolc kerület lehetséges kialakítását veti fel a második forgatókönyv: Budán három, Pesten négy-öt kerület jöhetne létre, megőrizve az önkormányzati jogosítványokat. Elképzelhetőnek tartják, hogy a Duna egyik partján Óbuda, Újbuda és a Hegyvidék, a túloldalon pedig Újpest, Csepel, a Belváros és Pestszentlőrinc-Pesterzsébet köré csoportosulnának a kerületek.

A harmadik változat a Fidesz kilencvenes években kidolgozott citykoncepcióját eleveníti fel, ebben a modellben Budapest belső kerületei olvadnának össze. Az elemzésben taglalt példa szerint az I., a II. kerület egy része, az V. a VI., a VII., a VIII. a IX. és a XIII. kerület egy része alkotná a fővárost. A III., a IV. és a XI. kerület megőrizné önállóságát, a többi kerületből összevonással további négy-öt alakulna. A negyedik koncepció szerint a huszonhárom kerület megszűnne, s a városrészeket elöljárók képviselnék, a Fővárosi Közgyűlés tagjainak száma negyvenre csökkenne.

Forrás: Magyar Hírlap

7 hozzászólás “Csökkentenék a képviselők számát, egyszerűsítenék a működtetést” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Pénz kell, nem ötlet. De az nincs, ill. nem arra amire kéne…

  2. baniko21 szerint:

    Az az igazság, hogy nagyon csehül működnek az önkormányzatok, tul sok
    feladatot osztottak rájuk, ráadásul nem is mindig azzal foglalkoznak ami-
    vel kellene. A juttatott támogatás egyre kevesebb, a feladat meg több.
    Nagyon helyesnek tartanám a képviselők számának csökkentését. Feles-
    leges az ilyen nagy számú képviselőtestület. Azon kivül, hogy anyagilag
    is tetemes Ft maradna meg, amit fel lehetne használni hatékonyan, ha
    kevesebb ember tart testületi ülést, talán jobban meg tudnák értetni egy-
    mással a lényegre törő elképzeléséket, hatékonyabban működhetnének.

  3. Nagyapó szerint:

    Minden ötlet jó. A modelleket ki kell dolgozni, a pártközi, a lakossági egyeztetéseket elvégezni. Ezt 2014 meg lehet csinálni. így a 2014.ben felálló országgyűlés egy jól kidolgozott törvényt tud elfogadni, ami alapján az önkormányzati választást meg lehet tartani.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. miska72 szerint:

    A hozá nem értés, és korrupció miatt kell az átalakítás!
    A hatóságok fedezik a hatóságokat! Erről a METRO újságban is megjelent a cikkem! Túl sokan vannak és senki nem tudja mi a dolga! Senki nem tudja miért kapja a fizetését! Mindenki elvan a hivatalban, mint a befőtt! Pasziánszoznak a számítógépen! Ezt LÁTTAM! De a hatóság szerint én vagyok a hülye!
    Én az egész bandát lecserélném!

  5. ikszdé szerint:

    persze… csak le akarnak csatolni minket…

  6. csollány szerint:

    Mindig mosolygok magamban, amikor hozzászólásokat olvasok bizonyos állami intézmények költségeinek csökkentéséről. Azt látom, egy állami, önkormányzati szervezet elég sok “púpot”, azaz csókost cipel a hátán. Ráadásul többségében ők viszik a pénzt, nem a kétkezi beosztottak.
    Na mármost: kit építenek le? A jól kereső cimborát, vagy helyette 3 -4 beosztottat? De akkor meg ki fog dolgozni?
    És inkább minden marad a régiben. Akárhány éve.

  7. hehehehe szerint:

    csepelnek még előtte önálló várossá kell válnia

Itt lehet hozzászólni !