Mi lesz velünk orosz gáz nélkül?

Origo.hu

Krízishelyzet alakult ki Magyarországon, Ukrajna felől kedd délután óta egyáltalán nem érkezik földgáz. A magyar tartalékok a keddi fogyasztás és a hazai kitermelés mellett több mint 2 hónapra elegendőek.

A korlátozás először a nagyfogyasztókat érintheti, de szélsőséges esetben a kommunális fogyasztók vagy a lakosság is a bőrén érezheti a hiányt. Mit kell tudni a gázválságról és mi történhet velünk?

Mennyire súlyos a helyzet?

Hétfőn a szerződésben vállalt 38 millió köbméter gáz helyett csak 30 érkezett Magyarországra Ukrajna felől. Kedd délután fél négyre viszont teljesen leállt az orosz gáz szállítása Ukrajna felől, a gázcsapokat elzárták. Hétfőn éjszaka óta Ausztria felől is kevesebb gáz érkezik. A helyzet “nagyon komoly” – jelentette ki Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója kedden délután. Molnár Csaba energiaügyi miniszter pedig úgy fogalmazott: krízishelyzet alakult ki.

Mennyi tartalékunk van?

Az EU adatai szerint Magyarország energiaellátásnak közel 60 százalékát biztosítja az Ukrajnán át érkező orosz gáz. Az ukrán gázcsapok elzárásával kieső mennyiséget a magyar tartalékokból, azaz a 3,3 milliárd köbméteres biztonsági készletből és az 500 millió köbméter földgázt tartalmazó stratégiai tartalékból pótolják.

Meddig elegendőek a tartalékaink?

Zsuga János szerint a jelenlegi fogyasztás mellett több hétre elegendőek gáztartalékaink. Kedden összesen körülbelül 68 millió köbméter gáz fogy el Magyarországon, a hazai gázkitermelés pedig napi 10 millió köbméter. 3,8 milliárdos össztartalékkal számolva ez 65,5 napra elegendő, azaz több mint 2 hónap alatt éljük fel a biztonsági készletet és a stratégiai tartalékot a keddi fogyasztás és a Molnár által jelzett napi kitermelés mellett. Az FGSZ ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy napi 51,5 millió köbmétert lehet felszabadítani a kereskedelmi tárolókból és további 3,6 milliót a stratégiai tározókból.

Ki dönt a gázfogyasztás korlátozásáról?

A jogszabályok értelmében krízis esetén az FGSZ dönthet a fogyasztás korlátozásáról, de köteles tájékoztatni erről a Magyar Energia Hivatalt egy gazdasági minisztériumi rendelet szerint. Gázellátási zavarok esetén összeül az úgynevezett Földgázellátási Krízis Bizottság is, amelynek az érintett szervezetek mellett az energiaügyi miniszter is tagja – a bizottság hétfőn és kedden már ülésezett.

Hogyan spórolnak a gázzal?

Ha korlátozni kell a fogyasztást, akkor az úgynevezett korlátozási sorrend szerint járnak el. Ez a gázfogyasztókat öt kategóriába sorolja. Szükség esetén elsőként a lista élén levő nagy ipari fogyasztók, például erőművek gázfelhasználását lehet korlátozni – nyilatkozta hétfőn Molnár Csaba miniszter. A korlátozási sorrendet minden évben aktualizálják, a sorrendet a Magyar Energia Hivatal hagyja jóvá. A fogyasztókat az öt kategóriába rendezve egy nagy táblázat tartalmazza. A táblázatban szerepel, hogy óránként kitől hány köbméter gázt lehet elvonni, ha szükség van rá.

Zsuga szerint a szerdán életbelépő korlátozás napi 6-8 millió köbméter gáz megtakarítását jelenti.

Kinek a gázfogyasztását korlátozzák először?

A gázfogyasztás korlátozása először azokat a fogyasztókat érinti, akik – leegyszerűsítve – óránként 2500 köbméternél több gázt használnak fel. A második kategóriába az 500-2500 köbmétert használó fogyasztók tartoznak – komolyabb krízis esetén ők sem kapnak meg egy bizonyos mennyiségű gázt.

Ha az első két csoport fogyasztásának visszafogása nem lenne elég, a harmadik kategória korlátozása már durvább beavatkozást jelent. Az első három kategória esetében ipari, kereskedelmi szolgáltatókról vagy mezőgazdasági fogyasztókról van szó, a negyedik és ötödik kategóriába tartoznak leegyszerűsítve a kommunális, illetve a háztartási fogyasztók. Az utolsó kategóriába tartozik tehát a lakosság, amely a tartalékok miatt még hetekig biztonságban van. A biztonsági gázkészlet elsősorban a lakosság és a kommunális fogyasztók megóvására való az erről szóló 2006-os törvény szerint.

Mit jelent az ipari fogyasztók korlátozása a gyakorlatban?

Az első három kategóriába eső fogyasztók számára a korlátozás azt jelenti, hogy nem lesz szabad gázalapú tüzelőanyagot használniuk – mondta [origo]-nak Zsuga. Az érintett ipari, kereskedelmi szolgáltatóknak vagy mezőgazdasági fogyasztóknak – ha nem tudják mással helyettesítani a gázt – le kell állniuk a termeléssel. A lakosság az első három kategóriába eső fogyasztók korlátozását nem fogja érzékelni – állította az FGSZ vezérigazgatója.

Mit jelent a kommunális és lakossági fogyasztók korlátozása a gyakorlatban?

Ez különösen extrém eset lenne, melynek lehetősége egyelőre fel sem merült – derült ki a Zsuga és Molnár által kedd délutáni sajtótájékoztatójukon elmondottakból. Ha mégis szükség lenne rá, akkor a gázszolgáltatók kapják a feladatot, hogy tartassák be a korlátozást. Ez azt jelenti, hogy a lakossági és kommunális fogyasztók számára “nem lesz gáz” – fogalmazott Zsuga János az [origo] kérdésére, de mejegyezte: “úgy vélem, hogy ez nem fog sorra kerülni”.

Mikor lélegezhetünk fel?

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója ezt megtippelni sem tudta.

Forrás: Origo.hu

16 hozzászólás “Mi lesz velünk orosz gáz nélkül?” bejegyzésre

  1. LB szerint:

    “A hazai tározókból jelenleg 51-52 millió köbméter vehető ki, ez azonban az E.ON Földgáz Storage Zrt. korábbi tájékoztatása szerint az idő múlásával csökkenni fog. Ahogy ugyanis csökken a nyomás a tározókban, a naponta kivehető mennyiség is csökken. Azaz hiába elég hosszú időre a kereskedelmi és stratégiai tározókban levő 3,5 milliárd köbméter gáz, ebből egyszerre csak egyre kevesebbhez lehet hozzáférni.

    Ráadásul egyelőre azt sem lehet pontosan tudni, mire is elegendőek a tartalékaink. Egy, neve elhallgatását kérő gázipari szakértő a Portfolio.hu-nak azt mondta: „az országban nagyon kevés ember tudja valójában, hogy mennyi ideig lehetnek elegendőek a tartalékok, de ők is csak elméletben, hiszen sosem volt még példa arra, hogy több napig a tartalékainkból kellett volna élnünk. Teljesen ismeretlen vizeken hajózunk.”

    http://index.hu/gazdasag/magyar/gkorl090107/

    😛

  2. Nagyapó szerint:

    Ezek fényében elgondolkoztató az az óriási lelkesedés, ami Csepelen volt, hogy építettek egy (szükségtelen) 400 MW-tos erőművet, ami gáz alapú, sőt terveznek egy 1000 MW-tos erőművet a Nyírségben, ugyancsak gáz alapra.
    Jobb lenne, ha a gázt másra nem használnának, mint a zsúfolt városok lakásainak fűtésére.
    Egy dologban egyezett három ember Bush USA elnök, Rafandzsani iráni elnök, és Oláh György Nobel díjas. Abban, hogy atomerőműveket kell építeni, és a villamos energiát így előállítani.
    Pakson ma is ~12Ft-ért állítanak elő 1 kW energiát, míg Csepelen 23 Ft-ért

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  3. miska72 szerint:

    Mi lesz velünk Gyurcsány Ferenc nélkül? 🙂

  4. miska72 szerint:

    Mi lesz velünk Tóth Mihály nélkül? 🙂

  5. Szilveszter szerint:

    Az eszébe sem jut senkinek, hogy vannak tartalékaink? Nem tudja senki, hogy meddig elég, de van. Szerbiában nincsenek tartalékok, már most nagy bajban vannak, és tőlünk kérnek gázt.
    Köszönjük szépen kormány? Vagy az mindegy, hogy van tartalékunk, és nincs azonnali tragédia?
    Lehet, hogy lesz gond, lehet, hogy nem. Az biztos, hogy nem egyedül vagyunk, és az oroszok is tudják, meg az ukránok is, hogy csak rövid ideig lehet szórakozni. Pláne, hogy Ukrajna Nato tag akar lenni, gondolom, később EU tag. Nem tart ez a játék sokáig!
    A 2006 os balhét is túléltük! Ezt is túléljük!

  6. zöldfa szerint:

    Most hallom, hogy a fideszes papagájkommandó kritizálja a kormányt, mert nem eléggé határozott a gáz ellátás érdekében.

    Ha volna bennük minimális tartás, akkor csak és kizárólag bocsánatot kérnének a lakosságtól, a kormánytól, mert vannak még az országban racionálisan gondolkodó és még tegnapelőttre is emlékező emberek, akik nem felejtették el, hogy amikor a gáztározók építését elhatározta a kormány, mekkora cirkuszt csináltak, hogy óbégattak. Még jó, hogy készültek tározók.

    Az Orbánék már ha levegőt vesznek akkor is hazudnak!!!!!!!!!!!!

  7. LB szerint:

    zöldfa igazad van!
    A probléma csak az, hogy fletókátokhoz képest még így is csak kisinasok!

  8. LB szerint:

    Három hét után a lakosság gázellátása sem garantált

    “Ha marad a hideg, és továbbra sem jön gáz Ukrajnából, az állam három hétig tudja garantálni a lakosság 100 százalékos gázellátását – derült ki a parlament külügyi bizottságának ülésén, ahol a kormány mellett a MOL, a földgázszállító és a nagykereskedő E.ON is tájékoztatást nyújtott az orosz-ukrán gázvita magyar következményeiről”

    http://cib.hu/actual/gazdhirek/gazdhirek?id=P108210

    Na, ennyire elegendőek a tartalékok. De mielőtt kimerülnének, addigra már minden le fog állni!!! 🙁

  9. zöldfa szerint:

    Akkor drukkoljunk, hogy mihamarabb megnyissák a csapokat, zavartalan legyen a gázellátás. A főtávnak meg szolhatna valaki, hogy legalább éjszakára vegye le egy kicsit a fütést, mert meg lehet dögleni, olyan meleg van.

    Azért remélem nem hiszitek, hogyha Orbán lenne hatalmon, akkor Ő csettintene egyet és megoldódna a gázprobléma.

  10. Szilveszter szerint:

    LB! Gondolod, hogy az EU tököl 3 hétig? Biztos, hogy nem! És a ruszkik sem annyira hülyék, hogy húzzák az EU-t. Az ukránok sem tudnak addig kitartani.

  11. Bubus szerint:

    Látom itt is zeng az új MSZP-s papagájkommandó. Ráadásul értelmesebbnél értelmesebb dolgokat. Ha nyávog a macska, azért is Orbán lesz a hibás, ha felhős az ég, azért is. Ha viszont kisüt a nap, vagy használja az ország a gáztárolóit, akkor Gyurcsány lesz az Isten.

    Kár, hogy a papagájkommandó olyan egyszerű tényeket nem tud értelmezni, mint a 2002 óta, sok esetben Medgyessy és Gyurcsány személyes hibájából bekövetkezett katasztrofális gazdasági helyzet.

  12. ikszdé szerint:

    jesszusom!!! tudom hogy nem ide tartozik de most mondták az M1-en, hogy fejbe lőttek 2 embert 1 széchényi utcai általános iskolában(itt csepelen)!! ez vagy a vásárhelyi, vagy a széchényi!

  13. Papi szerint:

    Na Szilveszter és zöldfa!
    Megtaláltátok egymást ,ég az sem zavar beneteket, hogy ezek (a kormány) azt mondta nem baj ha az Ukránok elzárják a csapokat. Nem kellett 2 óra és már pont az ellenkezőjét mondták. Ez nem jut el egyikőtök tudatáig sem, nagyon homájos a felfogásotok ha a ripacs fletóról van szó.
    ikszdé!
    A Széchenyiben történt kb 1 órája!

  14. LB szerint:

    „Egy dologról mindenki elfeledkezik. Ez ideig-óráig tartható. Nem azért, mert nincsen mennyiségünk, hanem azért, mert a nyomás technológiailag csökkenni fog” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója.

    Most 3,5 milliárd köbméter gáz van a föld alatt. Ebből naponta legfeljebb 53,5 milliót tudnak kitermelni. De minél többet vesznek ki, annál jobban csökken majd a tárolóban lévő nyomás. Vagyis elvileg hiába elegendő a tartalék még hosszú időre, nem lehet annyit a felszínre hozni, amennyi kellene – főleg, ha a mostaninál még hidegebb lesz. Ezzel egyetért a tárolókat üzemeltető cég vezetője, de ő optimistább, mint a MOL elnöke.

    „Tíz napig képesek a tárolók csúcskapacitáson menni. Utána ez a kapacitás valóban csökken valamelyest, de ez a csökkenés szerény mértékű” – mondat Kutas István, az E-ON Trade kommunikációs igazgatója.

    Én inkább a MOL elnökének hiszek, mint egy PR-igazgatónak.

  15. miska72 szerint:

    Mi lesz velünk hazugságok nelkül?

Itt lehet hozzászólni !