Százezrek vettek részt a csíksomlyói búcsún

Hirado.hu

Százezrek vettek részt a csíksomlyói búcsún

Több százezren zarándokoltak el a csíksomlyói búcsúba. Áder János köztársasági elnök magánszemélyként vett részt az ünnepi szentmisén. A világ számos magyarok lakta térségéből érkeztek zarándokok. Magyarországról négy vonat érkezett, de voltak olyanok is, akik több száz kilométert gyalogoltak, hogy eljussanak a Csíkszeredához tartozó kegyhelyre.

Több ezren vonatokkal, sokan autóbuszokkal, személyautókkal vagy gyalogosan érkeztek Csíkszeredába. A városhoz tartozó kegyhelyet a tömeg miatt péntek estétől már csak gyalogosan lehetett megközelíteni.

Énekelve, imádkozva vonultak a kegytemplom felé a keresztalják. Nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem a világ minden magyarok lakta térségéből érkeztek zarándokok a búcsúra.

Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes ünnepi beszédében öntudatra ébredésre és közösségszolgálatra buzdította a zarándokokat. “Mindenek előtt nagyon fontos volna úgy nemzeti, mint egyházi közösségeinknek fölébredni, öntudatra ébredni, vagy bűntudatra ébredni” – mondta Oláh Dénes. Hozzátette: meg kell próbálni a mai plébániai közösségeket és a magyar civil szervezeteket is olyan közösségekké formálni, mint az ősegyház, amely megélte Isten szavát, és ez boldoggá, vidámmá, egymásra figyelő és egymást szerető közösségé alakította.

A magyar köztársasági elnök szerint – aki magánemberként látogatott el Csíksomlyóba – a főesperes szavai mindenki számára fontos üzenetet hordoznak. “Ami számomra igazán fontos volt, hogy ezt az üzenetet hívők és nem hívők egyaránt megszívlelhetik és megfogadhatják, hiszen ebben a prédikációban halhattunk az alázat fontosságáról, mások tiszteletének fontosságáról, a közösségi hagyományok megőrzésének fontosságáról és a hit fontosságáról. Azt gondolom, hogy ennél világosabb és egyértelműbb üzenet így pünkösdkör nem nagyon hangozhat el innen Csíksomlyóról” – mondta Áder János.

A csíksomlyói pünkösdszombati búcsú a magyar és a székelyhimnusz eléneklésével ért véget. A vonattal érkező zarándokok holnap az ezer éves határhoz Gyimesbükkre látogatnak.

Forrás: Hirado.hu

3 hozzászólás “Százezrek vettek részt a csíksomlyói búcsún” bejegyzésre

  1. elhallgattatni szerint:

    Az éjszakák csendjét, Csepelen az illegális gyorshajtók zavarják fel sorozatosan. Persze a rendet csak a mcdonald’s kiszolgáló pultjánál kell “őrizni”.

  2. gyula szerint:

    Ez most hogy jön ide?

    Ja, persze a vörös-barnáknak minél rosszabb, annál jobb a szarkeverés! Az a baj, hogy hőbörgő, frusztrált, agresszív férgek vagytok. Ha nincs fekete hír, akkor gyártotok, ha jó hír van, másról ugattok, műbalhé, műbalhé hátán!

  3. elhallgattatni szerint:

    így igaz, erőszakkal elfedni a problémákat

Itt lehet hozzászólni !