Németh Szilárd: olcsóbb, hatékonyabb, egyszerűbb és demokratikusabb rendszer jön létre

Csepel.hu

Németh Szilárd: olcsóbb, hatékonyabb, egyszerűbb és demokratikusabb rendszer jön létre

Olcsóbb, hatékonyabb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a fővárosi közgyűlés működése és megválasztása, emellett kevesebb súrlódás várható a kerületek és a főváros között – ígérte törvényismertetőjében Németh Szilárd (Fidesz), a javaslat egyik előterjesztője. Szerinte a Demszky-korszak, valamint a szocialista-liberális paktumokon alapuló hatalomgyakorlás károkat okozott a budapestieknek.

A változtatás legfontosabb elemének a fővárosi közgyűlés összetételének átalakítását tartotta, mint mondta, a kerületi polgármesterek mellett kilencen kompenzációs listán szerezhetnek mandátumot itt.
Kiemelte: “legalább huszonhárommal kevesebb fizetett politikus lesz Budapesten”, a fővárosi közgyűlés pedig nem lesz “pártkáderek temetője”.
Közölte: az ellenzéki frakciók észrevételeit is beépítették a javaslatba, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége pedig szinte egyhangúlag támogatta az előterjesztést.

A teljes szöveg alább olvasható: 

Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés!

Magyarország fővárosa az Alaptörvény rendelkezése értelmében Budapest. Fővárosunk kiemelt gazdasági, kulturális, politikai és társadalmi jelentőséggel bír az ország életében. Budapest kerületekből áll így az önkormányzati rendszere kétszintű. Az 1990 és 2010 közötti Demszky korszak és a liberális–szocialista paktumokon alapuló hatalomgyakorlás egyértelműen megmutatta, mekkora károkat szenvedtek el a budapestiek. Bár az elmúlt négy évben sokat sikerült javítani a kerületek és a főváros kapcsolatán, s ennek egyértelmű nyertesei a fővárosi polgárok voltak, mégis vannak rendszerszintű, megoldásra váró problémák. Jelenleg a fővárosi önkormányzati rendszer két szintje még mindig élesen szétválik egymástól, ami indokolatlan költségeket és működési problémákat eredményez.

Így törvényjavaslatunk legfontosabb eleme a fővárosi közgyűlés összetételének átalakítása, a fővárosi kerületek polgármestereinek közgyűlésbe integrálása, ami mindenekelőtt demokratikusabbá, egyszerűbbé, hatékonyabbá és olcsóbbá teszi a főváros irányítását. Jobbító szándékaink szerint, az őszi önkormányzati választásokra már az új szabályok vonatkoznának.

A budapesti átalakítás lényege, hogy a fővárosi közgyűlés tagja a jövőben a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 kompenzációs listáról bekerült képviselő lesz. Jelenleg, a fővárosi listákat az egyes jelölőszervezetek állítják össze, amelybe a választópolgároknak semmilyen beleszólása nincs, ráadásul olyan jelöltek is felkerülhetnek a listára, akik személyesen és közvetlenül semmilyen formában sem mérettették meg magukat a választópolgárok előtt. A fővárosi közgyűlés tagjai javaslatunk szerint mostantól kétféleképpen szerezhetnek majd mandátumot. A fővárosi közgyűlésnek tagja lesz minden fővárosi kerületi polgármester – akiket a választópolgárok közvetlenül választanak – csakúgy, mint a szintén közvetlenül választott főpolgármester is, emellett pedig további kilenc képviselő szerezhet mandátumot fővárosi kompenzációs listáról. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármester-jelöltet tudtak állítani. Így tehát a listára azoknak a polgármester-jelölteknek a szavazatai mennek, akik nem nyertek mandátumot. A főpolgármester-választás továbbra is közvetlen lesz. Ezzel a módosítással demokratikusabbá válik a rendszer, mert a fővárosi közgyűlés nem pártdelegáltakból fog állni, hanem olyanokból, akikről a budapesti választók valamilyen formában közvetlenül döntöttek. Mindezzel egyébként az önkormányzati választási rendszer egységesítéséről is szó van, hiszen, így Budapesten is – csakúgy, mint az ország többi településén – olyan testület alakul, amelynek képviselőjelöltjeire személy szerint lehet szavazni.

Tisztelt Országgyűlés!

Mint ahogy az elején már említettem, az új rendszerrel nemcsak demokratikusabb és egységesebb, hanem egyszerűbb, hatékonyabb és jóval olcsóbb, is lesz a fővárosi közgyűlés az őszi önkormányzati választás után.

Egyszerűbb lesz a választás – mert az embereknek csak három szavazólapot kell kitölteniük – és demokratikusabb is, mert a fővárosi közgyűlés innentől kezdve nem a pártok delegáltjaiból fog összeállni, hanem olyanokból, akikről valamilyen formában a választók közvetlenül döntöttek.

A tervezett új rendszer hatékonyabb is a réginél, mert a kétszintű fővárosi önkormányzatban a két szint többé nem válik szét egymástól, hanem a fővárosi közgyűlés lesz terepe a kerületi és fővárosi érdekek összehangolásának. Azzal, hogy a fővárosi közgyűlésbe integrálódnak a kerületi polgármesterek egy olyan demokratikusan megválasztott fórum jöhet létre, amelyben szabályozott módon tudnak egymással ütközni a főváros egészének, illetve az egyes kerületeknek az érdekei, illetve ami megfelelő helyszíne lehet az ilyen viták feloldásának. Mindezzel a fővárosi közgyűlés sokkal hatékonyabban tudja majd szolgálni a főváros összlakosságának érdekeit.

Mindezek mellett a jelen módosítás, olcsóbbá teszi a pazarló fővárosi önkormányzati rendszert. Ugyanis a fővárosi közgyűlésbe integrálódott polgármesterek a javaslat szerint fővárosi közgyűlési tagságukért nem vehetnek fel sem tiszteletdíjat, sem költségtérítést, sem pedig egyéb juttatást. Így legalább 23-mal kevesebb fizetett politikus lesz Budapesten. Azt gondoljuk, hogy ezek alapján a fővárosi közgyűlés nem lesz a szocialisták, a Gyurcsányisták és a Bajnaisták parlamentből kihulló vagy az oda be sem jutott pártkádereinek a temetője.

Tisztelt Képviselőtársaim!

A változtatások bejelentése előtt konzultáltunk ellenzéki frakciókkal, és több javaslatukat is elfogadtuk, de a mai parlamenti vita alatt várjuk további módosító, jobbító szándékú indítványaikat.

Sőt, ma délelőtt a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége, a BÖSZ ülésezett, amelyen húsz fővárosi kerületi polgármester részt vett, és megvitatta az előttünk fekvő törvényjavaslatot. A vita végén szavazásra is sor került, és 19 igennel, ellenszavazat nélkül, egy szocialista tartózkodás mellett a Budapesti Önkormányzati Szövetség támogatta a fővárosra vonatkozó változtatásokat.

Kérem tisztelt Képviselőtársaimat is, hogy az önkormányzati rendszer olcsóbbá, hatékonyabbá, egyszerűbbé és demokratikusabbá tétele érdekében Önök is támogassák a törvényjavaslatot!

 

Háttér: 

A fővárosi kerületeket összefogó Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) támogatja azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében a 2014-es önkormányzati választást követően a Fővárosi Közgyűlésben a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerülő kilenc képviselő dolgozna – tájékoztatta Riz Levente, a BÖSZ elnöke a szervezet hétfői rendkívüli közgyűlése után az MTI-t.

A közlemény szerint a testület megtárgyalta és támogatta a fővárosi önkormányzati választási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek lényege, hogy a kerületi polgármesterek is tagjai lehetnek Fővárosi Közgyűlésnek.
Az érdekképviselet elnöke szerint a budapestiek által közvetlenül megválasztott városvezetők jól ismerik a fővárosban élő emberek problémáit, a helyi közösségeket érintő ügyeket, amelyeket így közvetlenül meg tudnak jeleníteni Budapest várospolitikájában. Riz Levente hozzátette: az új választási rendszer révén olcsóbb, hatékonyabb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz Budapest irányítása, intézményesített együttműködés jön létre a kerületek és a fővárosi vezetés között.
A Fidesz és a KDNP több képviselője múlt pénteken nyújtotta be a javaslatot a parlamentnek arról, hogy a Fővárosi Közgyűlésben a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők foglaljanak helyet. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármester-jelöltet tudtak állítani.
Az őszi önkormányzati választásokra már az új szabályok vonatkoznának.

Forrás: Csepel.hu

40 hozzászólás “Németh Szilárd: olcsóbb, hatékonyabb, egyszerűbb és demokratikusabb rendszer jön létre” bejegyzésre

  1. Zoltán szerint:

    Csak egy kérdésem van:
    Csepeliként miért érek kevesebbet mint egy V. kerületi lakos?

  2. Zoltán szerint:

    Bp. I. ker: 20 949 választó
    Bp. V. ker: 20 621 választó
    Bp. XXIII. ker: 17 573 választó

    Bp. XXI. ker: 61 639 választó

  3. belekotkot szerint:

    A kisebb parlamentet is azért akarták hogy az majd olcsóbb lesz, aztán kiderült hogy egy fillérrel se lett olcsóbb. Most megint az az érv hogy így olcsóbb. He-he, van aki ezt még elhiszi ?

  4. nem aranyhal szerint:

    Az egyfordulós választás is azért kellett mert olcsóbbnak tűnt mint a kétfordulós, csak nem sikerült a mutatvány.

  5. felix szerint:

    Engedjétek még egy kicsit gondolkodni Szilárdot és akkor rájön majd arra, hogy az a legolcsóbb, ha nincs fővárosi közgyűlés.
    Egyáltalán felül kéne azt vizsgálni, hogy mitől megyei jogú város, amikor Felcsút sem az.
    Vastag a bőr a fideszesk képén.
    Ennek az átalakításnak az az oka, hogy veszne Budapest és a maffia nem engedhet a hatalomból.

  6. nagyapó szerint:

    Zoltán! Ha belegondol, megválassza polgármesterét, aki képviselni fogja kerületét. Azt gondolja, hogy létszáma alapján a XI. kerület döntse el mi legyen Soroksáron? Avagy Békásmegyer mondja meg, mi legyen a Várban? A polgármesterek kevésbé függnek pártjuktól, amikor kerületükről van szó. Nem hiszem, hogy a XX. vagy a XII. kerület polgármestere nem a kerülete érdekét tenné előbbre. Így kevesebb lehetősége van annak, hogy akit megválasztanak (listán) lemond és egy másik pártkatona lép helyébe (l. EU lista)
    De ha belegondol, lesz egy kompenzációs lista is, ahol a lehet korrigálni.
    Azért olcsóbb ez a rendszer, mert a 23 polgármester a fővárostól nem kap fizetést (a listások gondolom kapnak).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  7. felix szerint:

    Zoltán. Abba is gondolj bele, hogy ki jelőli ki a polgármester személyét.
    Csak gondolj arra, hogy jelölés alapján választották a csepeliek A jelenlegi polgármestert is.

  8. Zoltán szerint:

    Tisztelt nagyapó!

    Továbbra sem értem, miért ér 3-szor többet az I. illetve V. kerület lakosa, mint egy csepeli.
    “Arányos” választáson Csepelen 3 képviselőt kellene választani a fővárosi közgyűlésbe, míg Soroksáron, a Várban vagy az V. kerületben 1-et!

    És azt sem értem, hogy fog egy kerületi polgármester EGYSZERRE két lovat megülni, amikor a két ló ellentétes irányba akar menni?!

  9. felix szerint:

    A fidesznek mindig az a jo választási rendszer és szervezeti összetétel amely a győzelmét biztosítja.
    Ez a lényeg szemétláda. Kár mellébeszélni.
    Amennyiben nincsenek EP. választások, eszébe sem jutott volna ez a “még jobb” szisztéma.
    Majd mindenki azt fogja eldönteni, hogy mi legyen nála, de Budapesttel mint egésszel ki fog törődni? Nem sázmít, hogy kerületi érdekek mentén hal meg az egész, de lesz még 4 év szivattyú.

  10. Zoltán szerint:

    Az én javaslatom:
    Minden kerület létszám arányosan és közvetlenül küldjön képviselőket a fővárosi közgyűlésbe, listáról. Ahova minden listát állítani tudó párt annyi jelöltet delegálhat, ahány hely a közgyűlésben a kerületnek “jár”.

    Én meg, mint választópolgár majd eldöntöm, kiket választok! És azok jutnak be, akik a legtöbb szavazatot kapták, függetlenül attól, melyik párt jelöltje volt!

  11. Borka-Szász Tamás szerint:

    Németh Szilárd bukott polgármester már megint hazudik, mint a vízfolyás.
    A Fidesz a fővárosban is kétharmadot akar, ehhez írja a jogszabályt, mert a mostani választási rendszerben “necces” lehet a választás eredménye. Ennyire egyszerű, a többi csak rizsa. aki azt beveszi, azzal tényleg bármit meg tudnak etetni ezek a fiúk (bocs, lassan bácsik).

    Az, hogy a főváros EGÉSZE irányíthatatlan lesz, budapesti szintű ügyekben mégis hogyan jutna dűlőre 23 kerületi kiskirály, erre senki nem felel. Nem is akar.
    A rövidtávú hatalmi szempontok mindent felülírnak. Persze a levét majd mindenki issza a végén, de akkor már késő lesz siránkozni.

  12. felix szerint:

    A nagyapóknak és gordonoknak még ez is frankó.
    A vén pöcs még meg is akarja magyarázni.

  13. Doki szerint:

    Tök jó, hogy egy tárnoki lakos akarja ilyen jól átlátni Budapest működését… 😀

  14. Zoltán szerint:

    Kedves Doki!

    Közelről nézve nem látod a fától az erdőt!
    Ha képes vagy fel(ül)emelkedni, akkor meglepő összefüggésekre jöhetsz rá!

  15. Doki szerint:

    Hidd el Zoltán nagyon jól látom, hogy miről van szó… A baloldal egyszerűen nem tudja lenyelni, hogy számukra nem hogy eredménytelen volt az országgyűlési választás, de még szét is esett… Ősszel jön az újabb pofon.

  16. Gordon szerint:

    Fáj az etánsaknak, hogy a sok levitézlett és többszörösen bukott, parlamentből kibukott (kényes ügyekben esetleg lebukott?) politikusa nem kap majd pénzt a fővárosi közgyűlésből. Bajban vannak ők – hisz csak a xarkeveréshez és hazaáruláshoz értenek (utóbbiban a KGBJobbik felzárkózóban van hozzájuk).

  17. Zoltán szerint:

    Doki!

    Vedd le a csőszemüvegedet/szemellenződet, és meg fogsz lepődni, mennyire másképpen fogod látni a környezetedet. 🙂

  18. felix szerint:

    Gordonka.
    Figyelj nagyokos, kommunikációs zseni.
    Nem csak kommunistákból áll az ellenzék. Talán a fideszben is több van már belőlük.
    Gordonka!
    Te mennyit szakítasz a közösből?
    Mit is a GDP.-t növelő munkád?

  19. Gordon szerint:

    “Nem csak kommunistákból áll az ellenzék.” – javítja Gordont a mindig nagyon okos (hisz foximaxit végzett! :D) felix.

    Jogos!
    Vannak ott még félnótások, kmk-k, és KGB-sek is.

    Én kérek elnézést!

  20. felix szerint:

    Gordon.
    Tudod az ellenzékben vannak olyanok, hogy értelmiségien.
    Nem érettségit hazudok, hanem különböző külföldi egyetemeken tanítok.ú
    Tudom, hogy ők a te kis ujjadig sem érnek fel,de talán azért ők is valakik.
    Az is igaz, hogy vannak köztük konzervatívok is.
    Igaz nekik nem kell nyalni a megélhetésért mint neked.
    Bár ők nem herék.

  21. felix szerint:

    értelmiségiek.

  22. felix szerint:

    Gordon.
    Hányok tőled.
    Jó oldalon vagy ott a helyed.

  23. nagyapó szerint:

    Zoltán! Amit ír, egy nézőpont. Gondolja meg, a létszámarányos rendszerben soha nem lehetne a Várbazárt felújítani, mert pl. a XI. kerületnek fontosabb a …., bármi és súlyánál fogva leszavazza a Várbazárt. Nem beszélve arról, hogy ha a listán pl. szerepel egy bajai lakos, aki “intézkedik” Csepel ügyében. Érdekelt? Nem. Na és mondja. A listáról lelép és jön helyette egy másik, akit senki sem ismer. Ha viszont a polgármester ül ott, akit a kerület megszavazott, érvelni tud kerületéért, de kevésbé tud kárt okozni más kerületeknek.
    Természetesen lehet gondolkodni más rendszereken is, mondjuk földterület-arányban, vagy vagyonérték arányban is. Mindegyik mellett lehetne érvelni, de szerintem ez életképes.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  24. Zoltán szerint:

    Az aljasság és a gerinctelenség pártsemleges.
    Mindkét oldalon voltak, vannak és (sajnos) lesznek is.
    Jellemzőjük, hogy a hatalom úgy vonzza őket, mint vasreszeléket a mágnes!

  25. felix szerint:

    Már csak azt kéne elérni, hogy a polgármester ne legyen egy párnak sem a tagja, hogy ne párt érdeket képviseljen és ne legyen zsarolható.
    Nincs érved szemétláda.

  26. Zoltán szerint:

    nagyapó! Másokkal ellentétben én tudom, hogy nincs nálam a bölcsek köve, így nem én vagyok az, aki mindent (jobban) tud.
    A pudingról mindig utólag derül ki, hogy ehető volt-e vagy sem, akár hogy is nézett ki korábban.
    Továbbra sem értem, hogy egy 20 ezer főt képviselő képviselő, hogy érhet annyit, mint egy 60 vagy akár 100 ezer főt képviselő képviselő! Ha már ezt a rendszert vezetik be, szerintem az lenne igazságos, hogy minden képviselő akkora szavazati joggal rendelkezik, amekkora az általa képviselt körzet lakossága (mint pl. a társasházaknál a lakások tulajdonosai).

  27. nagyapó szerint:

    Zoltán! Értem. Ezen az alapon hogyan lehet ugyanakkora szavazati joga az ENSZ biztonsági tanácsában a 60 milliós Franciaországnak, mint a 1,2 milliárdos Kínának?
    Slussz.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  28. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x! Nekem jó párom van, évtizedek óta együtt élünk. Úgy tudom Németh Szilárnak is jó párja van.
    Nyelvtan, fokozás! Hülye, hüjébb, 1/2eszű1/2x!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  29. felix szerint:

    Hatékony lesz az a testület, ahol egymást szavazzák le a kerületi polgármesterek.

  30. ebihal szerint:

    Azt gondolom, hogy a Fidesz, bízva az elmúlt két választás eredményében, abban
    reménykedik, hogy a 23 kerület szinte mindegyikében az ő polgármester jelöltje fog
    nyerni. Ezzel szemben adna 9 helyet a másképp gondolkodóknak. Demokrácia Fidesz
    módra!

  31. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Én azt remélem, hogy a választók meggondoltan fognak szavazni és a kerületi polgármesterek úgy fognak működni, mint a XII., az V., a XIII., vagy a XX. kerületi vezetők.
    Egy érdekesség. Az ökörbéka (észak-amerikai kecskebéka) két-három évig is lehet ebihal.
    Na de, hogy egy ebihal négy évig ne fejlődjön?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  32. felix szerint:

    szemétláda.
    Örülj ez elírásnak, mert van mibe belekötnöd.
    Az egyszerű agyadnak ez maga a siker.
    Azt nem értem, hogy miért hülyíted a szavazóidat, mert mást hidd el nem tudsz hülyíteni.
    Ha nem lenne tele a gatyátok Budapesten, eszetekbe sem jutott volna változtatni a választási szabályokon.
    A többi csak a szimpatizánsaitok hülyítése, ráadásul teljesen feleslegesen, mert vakon mennek utánatok.

  33. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Ezzel még nem cáfolta, hogy a Fidesz a saját céljainak megfelelően alakítgatja a
    választási törvényeket. Esetleg azt akarja állítani, hogy komolyan kell venni a Rgán,
    Papcsák vagy Kocsis Máté féle törtetőket, Németh Szilárdról nem is beszélve?!
    Mellesleg látom, a spicli vér csak kibújik magából! A múltkor a grün, felix hozzászó-
    lásokat számolta, most azt, mióta írok az infora, ügyes! Minden esetre félelemre
    semmi ok, a maga szintjét alulmúlni lehetetlen!

  34. Zoltán szerint:

    Van-e tétje a főpolgármesteri választásnak?
    http://tuaregblog.blogspot.hu/2014/05/viragzas-szegfu-nelkul.html

  35. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Igazam volt, hogy semmit nem fejlődik, semmit nem ért.
    – A XIII. kerületnek Tóth József, a XX. kerületnek Szabados Ákos a polgármestere. Mindketten MSZP tagok. Rájuk is hivatkoztam. Puff!
    – “Az ökörbéka (észak-amerikai kecskebéka) két-három évig is lehet ebihal.” majd akkor lesz ökörbéka. csecsemő béka fejlődésénél az első rész (gy.k. ökör) már meg van.
    – Kár, hogy összekeveri a statisztikust a spiclivel. Igaz mindkettő s-sel kezdődik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  36. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Ha nem vette volna észre, nem a jelenről írtam, hanem a Fidesz vágyairól! A 23
    kerületi polgármester közül akár 5-6 is lehet ellenzéki, a kompenzációs listán
    bejutottakkal együtt is kisebbségben lennének, tehát szemfényvesztés az egész!
    Mint korábban kifejtettem, a maga szintjét képtelenség alulmúlni, emberileg és
    erkölcsileg egyaránt!

Itt lehet hozzászólni !