Gyermeknap a csepeli tűzoltó laktanyában

Csepel.hu

Gyermeknap a csepeli tűzoltó laktanyában

Ki ne emlékezne szívesen vissza gyermekkorára, és azon belül is azokra az időkre, amikor „pályaválasztás” előtt álltunk. József Attila csodálatos versében, az Altató utolsó versszakának első mondatában helyettünk is megfogalmazza, az akkori vívódásainkat:

„Tűzoltó leszel s katona, vadakat terelő juhász!” Ennek eldöntésében valószínűleg nagy szerepet játszott, a május 24-ei szombati gyermeknap, amikor is óvodások, kisebb és nagyobb iskolások látogattak el szüleikkel, a csepeli tűzoltó laktanyába. Egy nagyobb csoport tagjaként végig néztem egy, szerencsére nem éles riasztást is. Ezt követően alkalmam nyílt beszélgetni Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredessel, a XXI. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokával.

– Látva a gyermekek nagy érdeklődést, kérem, hogy tájékoztassa a Csepel.hu olvasóit, hogy milyen feltételekkel lehet jelentkezni tűzoltónak?

– Felső korhatár nincs. A fedhetetlen életvitel azonban fontos. További feltételek az érettségi, egy OKJ-s szakma, valamint C kategóriás jogosítvány megléte. Jelentkezéskor erkölcsi bizonyítványt is kell hozni és mindezek megtörténte után egy egészségügyi vizsgálaton (fizikai és pszichológiai) kell átesni.

– Ha valakinek annyira megtetszettek a látottak, és kedvet kapnak, ez a rendkívül szép, de ugyanakkor nehéz szakma elsajátításához, akkor akár a napokban is jelentkezhetnek?

– Most is van toborzás, de csak szeptemberben indul a képzés.

– Milyen a gyermeknap látogatottsága?

– Eddig két-kétszázhúsz gyermek és szülő látogatott el hozzánk, de még sokan jöhetnek. Szerencsére senki sem ért baleset és jól érezték magukat a gyermekek a laktanyában. Úgy érzem, hogy olyan élményben volt részük, ami esetleg meghatározza majd a későbbi pályaválasztásuk irányát. Sokan jelezték, hogy tűzoltók szeretnének lenni.

– Ahogy látom az élményeken kívül, még kézzel fogható eredménye is volt a mai napnak, természetesen a gyermekek szemszögéből nézve.

– Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ajándékait kapták a gyermekek. A szülők pedig azt tapasztalhatták, hogy a tűzoltók az év többi napjához hasonlóan gyermeknapon is szolgálatban vannak, készen állnak az esetleges beavatkozásra, technikai eszközökkel, és az emberanyaggal, ezzel is hozzájárulva a lakosság biztonságérzetéhez.

– Ha jók az ismereteim, akkor az idén most volt itt először gyermeknap. Tervezik-e a folytatást?

– Az eddigi visszajelzések nagyon jók, de továbbiakat is várunk. Amennyiben azok is azt támasztják alá, hogy érdemes jövőre megismételni, akkor természetesen folytatjuk. Az sem elképzelhetetlen, hogy hagyomány lesz a mai nap sikeréből.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !