„Szavak nélküli istentisztelet”- Egressy Bénire emlékeztek a Királyerdeiben

Csepel.hu

Egressy Bénire emlékeztek a KirályerdeibenEgressy Bénire emlékeztek a Királyerdeiben

Egressy Béni születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi gálahangversenyt a zeneszerző nevét viselő csepeli zeneiskola. A fellépők igazán méltó módon tisztelegtek a Szózat megzenésítője előtt.

– Jól van, remek volt! – szólalt meg az egyik muzsika befejezését követően a Királyerdei Művelődési Ház széksoraiban helyet foglaló Erkel Ferenc-díjas zeneszerző Balázs Árpád, akinek két művét is előadták az Egressy Béni Református Alapfokú Zeneiskola és Művészeti Középiskola növendékei. Az idős komponista elégedettségében maradéktalanul osztozott a művelődési ház közönsége is, akik között ott volt az est fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Németh Szilárd Csepel polgármestere, és Borbély Lénárd alpolgármester is.

Időrendi sorrendben Telmann: Fanfár című zenés nyitányát követően Balogh Gábor az Egressy iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket majd Egressy Béni munkásságát méltatatta, párhuzamot vonva az intézmény és a zeneszerző életútja között amiben jócskán akad közös pont. Az igazgató után Igricz György a Vienna Konservatorium tanára emlékezett meg Egressyről megemlítve, hogy a sors nem volt túl kegyes a zeneszerzőhöz, hiszen csak 37 évet engedélyezett neki az életben, de ez az idő szerencsére meglehetősen termékenynek bizonyult.
A köszöntőket követően a házigazda intézmény drámatagozata adta elő az Egressy Béni emlékére készült összeállítását, majd Karg-Elert: fisz-moll Szonátáját fuvolázta el Baranyi Zsanett. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola Rézfúvós Quintettje négy művet is előadott, a Bartók Béla Leó Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendékei pedig Kókai Rezső Quartettinó című művét tolmácsolták. Ezt Mozart Párizsi szimfóniája követte az Egressy kamarazenekarának előadásában Tuska Zoltán vezényletével, majd kicsit könnyedebb stílusú muzsikára váltottak a zenészek: Neil Hefti: Splanky és Benny Moten: Moten Swing-jét adta elő az Egressy Big Band együttese.
Az est záróakkordjában Balázs Árpádtól a Négy képet és Van Rooyentől a La Grande Parade-t szólaltatta meg az Egressy alapfokú zeneiskola fúvószenekara Péntek János karmester vezényletével, aki a mű befejezését követően is maradt a színpadon és dirigálta kiválóan az Egressy középiskolásainak fúvószenekarát. Összesen hat művet adtak elő, köztük a Balázs Árpád Concertino-ját, amely után a szerző személyesen is gratulált a színpadon az előadóknak és nem leplezte elégedettségét. A színvonalas program méltó befejezéseként a Szózat dallamai csendültek fel amit a közönség énekszóval egészített ki.
A gálahangversenyt követő fogadáson Dr. Kövér László mondott rövid beszédet, melyben méltatta az est nívós előadásait és fejezte ki köszönetét Balogh Gábor intézményvezetőnek a meghívásért.

Az Országgyűlés elnöke búcsúzóul csak annyit tett hozzá: legjobban talán úgy tudná jellemezni a gálaműsort, mint egy szavak nélküli istentiszteletet.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !