Orosz ügynök okozhatta a vesztét

MNO

Orosz ügynök okozhatta a vesztét

Egy most is aktív, volt KGB-s ügynökkel osztott meg információkat a jobbikos Kovács Béla – értesült lapunk. Úgy tudjuk, a jobbikos európai parlamenti képviselő a lebukásáért is az orosz személlyel tartott kapcsolatát hibáztathatja.

Lapunk információi szerint a szovjet diktatúra állambiztonsági szervezetének, a KGB-nek az egyik, jelenleg is aktív ügynökével tartott kapcsolatot a kémbotrányba keveredett jobbikos Kovács Béla. A Magyar Nemzet úgy értesült, külföldi jelzés alapján a magyar polgári kémelhárítás az orosz személyre vonatkozóan gyűjtött adatokat, amikor Kovács Béla is a szolgálatok látókörébe került.

A jobbikos politikus rendszeresen találkozott a szóban forgó orosszal. Úgy tudjuk, ráadásul Kovács Béla tökéletesen tisztában volt azzal, kivel tart fenn kapcsolatot, ezt támasztja alá az is, hogy a találkozókra konspiratív körülmények között került sor. Kovács kényesen ügyelt rá, nehogy bárki tudomást szerezzen az „információátadásokról”. Amíg a „célállomáshoz” elért, többször váltogatta a taxikat és a tömegközlekedési eszközöket.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentése alapján a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Brüsszelnél az európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogának kiadását az unió intézményei elleni kémkedés gyanúja miatt. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsági ülésén az is kiderült, hogy tényekre, kép- és hangfelvételekre hivatkozva tájékoztatták a testületet az ügyről.

A bizottság jobbikos tagját kivéve minden képviselő megalapozottnak nevezte a zárt ülésen elhangzottakat. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke úgy fogalmazott: egyértelművé vált, hogy Kovács Béla kapcsolatot tartott fenn az orosz titkosszolgálattal, ez a kapcsolat szervezett és konspirált volt.

Az Index.hu eközben arról írt, hogy a magyar polgári elhárítás mellett több külföldi kémelhárító szervezetnek is szemet szúrhatott a jobbikos politikus. Lapunk is beszámolt lengyel és francia szálról, a hírportál pedig tegnap közölte, hogy mindkét ország szolgálatai, rajtuk kívül pedig a belga titkosszolgálat is dolgozhatott a politikus ténykedésének és orosz kapcsolatainak a feltárásán.

Kovács Béla tegnap kórházba került. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője csupán annyit árult el, hogy az elmúlt időszak történései megviselték, és mellkasi fájdalmakkal, valamint egyéb panaszokkal került be egy hazai intézménybe. – Ahogy Kovács Béla most van, mind a Fidesz szégyene, a Fidesz mocskossága – mondta.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke is kiállt európai parlamenti képviselőjük mellett, és nem hajlandó visszahívni EP-listájuk harmadik, befutónak tekinthető helyéről. Tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában folyamatosan csak bizonyítékokat követelt, és arra szólította fel a szolgálatokat, hogy tájékoztassák őt mint pártelnököt. Azt mondta, csak akkor fogják európai parlamenti mandátumáról visszahívni Kovácsot, ha egyértelmű bizonyítékok alapján bebizonyosodik, hogy kémként dolgozott. – Sajtóbemondásra nem fogom a Fidesznek megadni azt az örömöt, hogy a listánk harmadik helyezettjét, aki nagyon sokat tesz azért, hogy Oroszország és Magyarország kapcsolata javuljon, visszahívjuk – fogalmazott. (Az, hogy a kémkedés gyanúja a nyilvánosság számára is bebizonyosodjon, még sok időbe telik. Az Európai Parlament (EP) várhatóan hosszú hónapok alatt dönt csak Kovács mentelmi jogának kiadásáról, csak ezután következhet a gyanúsítás, majd a bírósági eljárás.)

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője tegnap aggasztónak nevezte, hogy Kovács Béla szabadlábon van. Szerinte ráadásul nem lehet kizárólag Kovács Béla-ügyről beszélni, ez immár Jobbik-ügy is, mivel a párt elnöke teljes mellszélességgel kiállt az EP-listán befutó helyen szerepeltetett, kompromittálódott politikus mellett. A Fidesz politikusa éppen ezért színvallásra szólította fel Vonát, és azt kérdezte: hány orosz ügynök van még a Jobbik soraiban? Nem Németh Szilárd az első, aki felveti, hogy többek is lehetnék még hasonló helyzetben.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban úgy fogalmazott, hogy „eleget” tud az ügyről, és végig többes számban beszélt. Példátlannak nevezte, hogy egy „magát nemzetinek valló párt hazaárulást elkövető személyeket akar eljuttatni Brüsszelbe”. Azt is mondta, hogy a hazaárulás „olyan dolog, ami elfogadhatatlan a magyar politikában, a magyar közéletben, és különösen elfogadhatatlan, ha olyan emberekről van szó, akiket külföldre küldünk azért, hogy bennünket képviseljenek.”

Az MSZP felszólította Kovács Bélát, mondjon le az egyébként is véget érő EP-mandátumáról, és vetesse le magát a Jobbik EP-listájáról. A Fodor Gábor vezette Liberálisok pedig az egész pártot érintő vizsgálatot követelnek, mert szerintük felmerül a gyanú, hogy a Jobbik fedőszervezetként működik.

A kémvádat tagadó Kovács oroszszimpátiája széles körben ismert. Az egyik alapítója a Brüsszelben számos vélemény szerint orosz befolyás alatt álló Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének, amely saját frakciót szeretne alakítani az Európai Parlamentben. A szervezetnek a 2009-es létrehozás óta kincstárnoka, tavaly decembertől pedig elnöke is. Internetes források szerint az Európai Parlament 2012-ben 289 ezer, tavaly 385 ezer, az idén pedig 454 ezer eurót irányzott elő a szövetség munkájának segítésére, az azonban nem egyértelmű, hogy a pénzből mennyit használhattak fel.

Forrás: MNO

Itt lehet hozzászólni !