A csepeliek kikérik maguknak

168 óra

A csepeliek kikérik maguknak, hogy a főváros packázzon velük, pontosabban a csatornafedeleikkel! Elegük van a sok behorpadt, veszélyes, eltömődött lefolyórácsból, s azonnali intézkedést követelnek az ügyben. A jelenség nem egyedi, a fedlapok általában útfelújítások alatt megsérülnek, felbontásuk után még az újakat is szakszerűtlenül építik vissza.

Még a frissen felújított fővárosi útszakaszokon is gyakori a jelenség: megsüllyedt, beszakadt vagy éppen az úttest szintjéből durván kiemelkedő csatornafedelek és vízlefolyók akadályozzák a közlekedést. Sokan a Fővárosi Csatornázási Műveket szidják ezért, pedig az FCSM vétlen az ügyben.

Sőt, egykori vezérigazgatójuk hosszú évekkel ezelőtti szabadalma alapján az útfelbontások után tökéletesen a szintbe lehetne visszaépíteni a felbontott elemeket, ám néhány kontár beavatkozás eredményeként ez gyakran nem sikerül.

A gond csak az, hogy mindez a műszaki átvétel során nem derül ki, vagy ha mégis, akkor nem azonnal hozatják rendbe a kivitelezővel az elhibázott munkát. A többi már menetrend szerinti: a lapok gyorsan megsüllyednek, vagy éppen kifordulnak a helyükből, ami balesetveszélyes.

Csepelen is évek óta küzdenek a problémával, többek között a négy évvel ezelőtt felújított, fővárosi kezelésben lévő Szabadkikötő úton. A kerületben egyszerűen nem értik, miért nem lehet tisztességesen kijavítani a hibákat, s hogy a főváros miért nem viselkedik ez ügyben gondos gazdaként.

Döbbenetesnek és felháborítónak tartja a helyzetet Németh Szilárd, fővárosi képviselő, a kerület Fidesz-KDNP frakciójának vezetője is, aki levélben szólította fel a főpolgármestert a „Demszky-lyukak” megszüntetésére. Németh szerint így használhatatlan, sőt egyes részeken életveszélyes a kerület legfontosabb és legforgalmasabb útja.

Az utat négy éve nem képes a főváros tisztességesen megjavíttatni – írja a képviselő. – Két-három hónappal minden egyes felújítás után újra beszakadnak a csatornafedők. Pedig a fővárosnál korábban megígérték, hogy egyszer és mindenkorra megszüntetik az áldatlan állapotot – emlékezteti levelében Demszkyt Németh Szilárd.

Bár többen, többször is javítgatták a csatornafedőket, néhány hét múlva újra törtek, kifordultak, beszakadtak. Ráadásul a balesetveszélyre figyelmeztető táblák is rendre eltűnnek vagy kidőlnek, s ezek pótlásáról sem gondoskodik a kerület. A helyzetet csak rontja, hogy a csatornák eltömődtek, nem képesek a csapadékot elnyelni – sorolja a hibákat a képviselő.

Levelében a képviselő a „lehető leghatározottabban” felszólítja a főpolgármestert, hogy tegyen végre rendet a Szabadkikötő úton, s időt állóan javíttassa ki a csatornafedőket, szüntesse meg a balesetveszélyt, tisztíttassa ki a csatornákat, foltoztassa be a kátyúkat, állíttassa vissza a közlekedési táblákat.

És szíveskedjen megjegyezni – írja –, hogy a csepeliek nem másodrendű fővárosiak, és nem tűrik, hogy éveken át az orrunknál fogva vezessék őket.

Egy független szakértő a 168ora.hu-nak elmondta, hogy a fedlapokkal jó néhány frissen felújított útszakaszon is gond van, a kivitelezők egy része egyszerűen képtelen szintbe építeni az elfolyók rácsait, vagy a csatornanyílást borító tömör vaslapokat. A legtöbb helyen olyan magasan kiemelkednek az út szintjéből, hogy félő, megrongálják az autókat.

A szakértő szerint ezeket a hibákat mára műszaki átvételkor is látni lehet, ám legtöbbször szorít a határidő, így a megbízó – adott esetben a főváros – átveszi a nyilvánvalóan hibás szakaszokat is, hogy majd később, garanciálisan javíttassa ki az otromba eltéréseket. A hibás technológiával végzett munka eredménye például az is, ha beszakad, kifordul, vagy a járművek súlya alatt betörik a rács, vagy a fedlap.

Forrás: 168 óra

3 hozzászólás “A csepeliek kikérik maguknak” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    B U É K mindenkinek ” Demszky-lyukak”-cimű iráshoz majdnem ugyan ez volt a megjegyzésem, pedig nem vagyok útépitő, akkor még is csak lehet valami probléma a kivitelezéssel és az átvétellel A PÉNZ A LÉNYEG NEM A MINÖSÉG! Utakat nem két-három évre szoktak építeni, hanem legalább husz évre a felújitás ezekszerint egy ideiglenes, átmeneti dolog, azért meg kár kiadni pénzt! DE LEGALÁBB VERHETIK A NYÁLUKAT AZ ILLETÉKESEK, HOGY MENNYI Km UTAT UJITOTTAK FEL!

  2. matyi szerint:

    csak honapra épitik a kátyuzást ,hogy mindig lássuk munkályuk
    gyümölcsét:)

  3. Nagy László szerint:

    Másik “pénzhiányos” útfelújítási módszer: az úttest közepén lévő járdasziget, ami nagyon jó, csak éppen spórolásból nem fényvisszaverő autós táblákat helyeztek el rajta. pl. a Gubacsi hídnál kicsit esősebb időben egyszerűen nem lehet látni. Minden héten ki van ütve. Ugyan így a Táncsics úton is .

Itt lehet hozzászólni !