Ma 40 éves a Rubik-kocka – világszerte a magyar találmány látható a Google keresőjének nyitóoldalán

Csepel.hu

Ma 40 éves a Rubik-kockaRubik Ernő találmánya elméletileg bármely keverés után legfeljebb 20 tekerésből kirakható, de az összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle eltérő állás hozható létre.

A logikai játéknak világbajnokságokat is rendeznek kétévente. A legutóbbi 2013-ban volt Las Vegasban.

A kezdetek

A kocka 1974-es feltalálásáig maga Rubik Ernő sem sejtette, hogy találmánya később számos nemzeti és nemzetközi verseny központi elemévé válik. 1975-ben igényelte a kocka szabadalmazását, amit két évvel később meg is kapott.

Rubik-kocka a Google keresőn

Ma 40 éves a Rubik-kocka, ebből az alkalomból világszerte a magyar találmány látható a Google keresőjének nyitóoldalán. Nem csak nézni, játszani is lehet vele.

Semmit nem kell beütni a Google keresőjében, elég csak megnyitni a főoldalt ahhoz, hogy egy virtuális Rubik-kockával találja szembe magát az ember. A mai Google doodle ugyanis a kocka. A cég ráadásul úgy készítette el a különleges logót, hogy játszani is lehessen vele.

A játék indításához először a kockára kell kattintani, ekkor egy véletlenszerűen összekevert kockát kap a felhasználó. Az irányítás egyszerű: ha a kockán kívül mozgatjuk az egeret, akkor maga a kocka fordul el, ha pedig a kockában, akkor az egyes sorokat mozgathatjuk. A bal alsó sarokban látható számláló ez utóbbit méri, azaz hogy hány lépésben/forgatással tudjuk kirakni a kockát. Az eredményt a jobb alul látható gombsor első elemével meg is oszthatjuk a közösségi felületeken.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !