Megszűnik a havibérlet

BKV

Emelkedő árak, csökkenő szolgáltatás, megszűnő buszjáratok, érthetetlen döntések, pattanásig feszült munkahelyi kapcsolatok. Ami a BKV-nál történik, kezd igazi magyar reformhoz hasonlítani.

Megszűnik a havibérlet és csak 30 napos bérletet lehet majd vásárolni, valamint az éjszakai járatokon pedig 30 százalékkal drágább lesz a jegy a rendes menetjegynél – a többi között ezt tartalmazza a BKV tarifareformja.

Jövőre várhatóan már csak 30 napos bérletet lehet vásároln, megszűnik a havibérlet – áll a BKV tarifareform javaslatában.

A közlekedési cég kommunikációs igazgatója a lépést azzal magyarázta, hogy ez egy európai trendbe illeszkedő folyamat, ráadásul ezáltal megszűnhet a hó elején tapasztalt sorbanállás a BKV pénztárainál.

Regőczi Miklós szerint a tarifareform egy másik eleme szerint az éjszakai buszokra csak a rendes menetjegynél 30 százalékkal drágább éjszakai jegy lesz érvényes.

A kommunikációs igazgató elmondta, hogy a bérlettel rendelkezőknek továbbra sem kell jegyet váltani az éjszakai buszra, ám az éjszakai üzem többletköltségeit a jegyárakban érvényesíteni fogják.

A jegyet egyébként olyan áron lehet majd kapni, mint a sofőrnél váltott jegyet, ami most 70 forinttal drágább a rendes menetjegynél.

A terv szerint megszüntetik azt a kiskaput is, hogy akit megbüntet az ellenőr, az egy aznap vásárolt bérletet felmutatva olcsóbban megússza a bírságot.

A Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület szóvivője, a BKV felügyelő bizottságának tagja szerint a havibérlet eltörlésével a BKV minden évben 5 napot nyer pluszban, ami hat év alatt egy teljes bérlet árát jelenti.

Vitézy Dávid úgy véli: aki nem hó elején akarta megvenni a bérletet, az eddig is megvehette hó közben bármikor. Az egyesület a drágább éjszakai jegy bevezetését kifejezetten ellenzi, mert az éjszakai buszok is a hálózat részét képezik, és nem ér annyit az így keletkező többletbevétel, hogy a járatok sikerét kockáztassák.

Forrás: Inforadio.hu

 

Sztrájkra készül két BKV-s szakszervezet

Kétórás figyelmeztető sztrájkot jelentett be két BKV-szakszervezet jövő keddre, mert nem értenek egyet a tervezett létszámleépítésekkel és járatritkításokkal. Ha a felek nem ülnek asztalhoz, várhatóan a buszok fele nem indul majd útnak a jövő keddi üzemkezdetkor.

A tervezett járatritkítások, az újabb létszámleépítések, a munkakörülmények romlása miatt kezdeményezett tárgyalást a BKV Zrt. vezérigazgatójával két szakszervezet, mivel szerintük ezek, az utasok elégedetlenségén túl, nem szolgálják a dolgozók érdekeit sem.

A Budapesti Közlekedési Szakszervezet vezetője az InfoRádiónak elmondta: Antal Attila nem fogadta el az általuk javasolt időpontokat, és nem nevezett meg számára megfelelőt.

Nemes Gábor hozzátette: ezért jelentették be a kétórás figyelmeztető sztrájkot jövő keddre, amely várhatóan üzemkezdettől tart majd.

Mivel a BKV Fürst Autóbusz Szakszervezet és a Budapesti Közlekedési Szakszervezet tömöríti az autóbusz ágazatban dolgozók 50 százalékát, várhatóan a buszok fele nem indul majd útnak jövő kedden – közölte a szakszervezeti vezető.

Más szakszervezetek is jelezték már csatlakozási szándékukat, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy teljes körű lesz-e a munkabeszüntetés – mondta Nemes Gábor.

A Budapesti Közlekedési Szakszervezet vezetője arról is beszélt, hogy az alkatrészellátás hiányosságai miatt a karbantartók egyre többször nem tudják a munkájukat szakszerűen elvégezni, emiatt veszélybe kerül a szolgáltatás színvonala, a biztonságos munkavégzés, valamint a tömegközlekedés biztonsága.

Forrás: Inforadio.hu

Egy hozzászólás “Megszűnik a havibérlet” bejegyzésre

  1. Gabca szerint:

    Ez arra lesz jó, hogy többen elfelejtsék, mikor vették meg a bérletet, és többet lehessen büntetni. A havibérletnek volt egy olyan diszkrét bája, hogy az emberek pontosan tudták, mikor kell cserélni. Lefogadom, hogy a bérletesek 2/3-ának havibérlete van. Ezek után persze teljesen logikus, hogy a legnépszerűbb bérletet szüntetik meg.

Itt lehet hozzászólni !