Borzalom a Balkánon: ilyen áradást még nem láttak

100 éve nem látott árvíz pusztít

MNO

ilyen áradást még nem láttak

Már több mint harmincan vesztették életüket Szerbiában az évszázad áradása miatt, miközben Horvátországban is egyre súlyosabb a helyzet. Bosznia-Hercegovinában több mint egymillió embert fenyeget az áradás, halálos áldozatokról onnan is érkezett jelentés.

Az utóbbi száz év legnagyobb áradása pusztít a Balkánon. Szerbiában szombat esti adatok szerint már legalább harminc halottja van a természeti csapásnak. Obrenovac városában a legdrámaibb a helyzet, ahol a megáradt Száva folyó gátja délelőtt átszakadt – olvasható a hu.euronews.com oldalon.

Hasonlóan súlyos a helyzet Bosznia-Hercegovinában, ahol már legalább tucatnyi halottja van az ítéletidőnek, sokan pedig eltűntek. Több mint egymillió embert fenyeget az árvíz, ezért a különleges erőket is bevetették. A talaj meglazult, így földcsuszamlásoktól is tartanak. Csaknem százezer háztartás áram nélkül maradt, és a telefonok sem működnek.

Néhány nap alatt annyi eső esett a környéken, amennyi máskor három hónap alatt szokott, több folyó szintje is rekordokat döntött, a tetőzést csak vasárnapra várják. A menekülteket iskolai tornatermekben helyezik el Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában. Ennivalót, ágyat kapnak, és tisztálkodhatnak is.

Horvátországban sem könnyű a helyzet

A Száva Horvátország keleti részén áttörte a gátat, a folyó magas vízállása miatt eddig háromezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, és két embert eltűntnek nyilvánítottak – olvasható a horvát Jutarnji list vasárnapi számában. A lap beszámolója szerint a hatvanezer lakosú Bródot (Slavonski Brod) már csak a nyúlgátak védik, és a víz elöntötte a városi sétányt is. Az illetékesek kérik a város lakosságát, hogy legyenek készültségben, mivel szükség lehet rájuk a további nyúlgátak építésében.

A horvát közszolgálati televízió (HRT) beszámolója szerint Bród-Szávamente főispánja rendkívüli helyzetet rendelt el a megye egész területére, és további katonákat vezényeltek ki a védelmi munkálatok segítésére. A Jutarnji beszámolója szerint Hrvatska Kostajnica is veszélybe került, mivel az Una folyó a város több részét is elöntötte, ezért itt is rendkívüli helyzetet rendeltek el. Az éjszakai mérések reményre adnak okot, mivel megkezdődött a Száva vízszintjének csökkenése. Továbbra is folyik a töltések megerősítése, illetve továbbra sem lehet közlekedni több közúton.

Orosz segítség Szerbiának

Újabb humanitárius segélyt küldött repülőgéppel vasárnap Oroszország a szerbiai árvízkárosultaknak, továbbá az árvízvédelmi munkálatok segítésére. A Belgrádba reggel megérkező Il–76 típusú gép 38 tonnányi szállítmányában egyebek között áramfejlesztők, szivattyúk, csónakok, takarók, cukor, hal- és húskonzervek, valamint csecsemőtápszer volt. Ezt megelőzően egy orosz szállítógép Nisben szállt le 29 tonna hasonló tartalmú rakománnyal.

Szerbia területén négy nap alatt több mint 15 ezer embert mentettek ki a megáradt területekről. Bevetették a katonaságot, a tűzoltóságot és a rendőrséget is. Sok helyen kizárólag csónakokkal és helikopterekkel folyik a mentés, az áradó folyók miatt ugyanis szárazföldi úton megközelíthetetlenek a települések. Jelenleg majdnem 100 ezer háztartásban nincs áram.

Személyes köszönet a minisztertől

A magyar Hunor hivatásos mentőalakulat huszonhat emberrel, hat csónakkal, egy mentőhelikopterrel és hét gépjárművel szombaton indult el Budapestről, hogy a szerbiai árvízi mentést segítse. Hat embert, köztük három gyereket mentett ki Szerbiában magyar mentőalakulat helikopterrel az árvíz sújtotta Grobovac térségében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel. Hajdu Márton emlékeztetett arra: a szerb kormány kérésére a katasztrófavédelem, a Hunor mentőszervezet 27 tagjával együtt öt motorcsónakot, egy csónakot és egy mentőhelikoptert indított szombaton Szerbiába, ahol az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt áradnak a folyók.

Jackovics Péter tűzoltó alezredes, a Hunor mentőszervezet parancsnoka azt jelentette, hogy Nebojsa Stefanovic, a Szerb Köztársaság belügyminisztere a helyszínen személyesen fejezte ki köszönetét a Magyarország által küldött légi és vízi mentési segítségért, illetve tevékenységüket a lakosság látható szimpátiával fogadja – ismertette Hajdu Márton.

Nyerészkedés és csizmaosztás

Nyerészkedés és visszaélés gyanújával indul eljárás Szerbiában 83 személy ellen, a bejelentések szerint ugyanis az árvíz sújtotta területeken többszörösére emelték az alapvető élelmiszerek és a víz árát – jelentette vasárnap a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). Az RTS-nek Rasim Ljajic kereskedelmi miniszter elmondta: az ilyen esetekben kiszabható büntetés 2 millió dinár (5,28 millió forint), illetve a kereskedelmi tevékenység 6-tól 24 hónapig terjedő felfüggesztése. A 24sata.rs című honlap viszont ellenpéldáról is beszámolt: Újvidék egyes üzleteiben ingyen osztogatták a gumicsizmákat a mentésben résztvevőknek.

Fotó: Europress/AFP

Forrás: MNO

Itt lehet hozzászólni !