Milyen izzót válasszunk a különböző szobákba?

Így spórolhatunk a legtöbbet az izzókkal és a világítással

MNO

Így spórolhatunk a legtöbbet az izzókkal és a világítássalHagyományos égő, halogénizzó, kompakt fénycső, LED dióda. A bőség zavarával küzd, aki világítótestet keres, mi segítünk eligazodni.

Az izzólámpa ősrégi elektromos fényforrásnak számít. Fényét a felizzított volfrámszál adja, melyet az üvegburán belül lévő semleges gáz vagy vákuum óv meg a levegő oxidáló hatásától. Fénye gyakorlatilag a bekapcsolás pillanatában eléri a maximális értékét (szemben a kompakt fénycsővel, más néven a takarékos izzóval), meleg, sárgás színhőmérséklete pedig kifejezetten kellemes a szemnek.

Élettartama átlagosan 1000 üzemóra. Ennek a rendszernek a legnagyobb hátránya az alacsony hatásfok, ugyanis az energia mindössze 2–5%-a hasznosul fényként, a többi hőként kárba vész, vagy fogalmazzunk inkább úgy, melegíti a szobát.

A hagyományos izzólámpákat Európában 2012-től végleg kivonták a forgalomból, persze sokan még időben betáraztak belőle. 10-20 évvel ezelőtt csak ilyeneket használtunk, mostanában olyan helyekre érdemes ezeket betekerni, ahol gyakran, viszont rövid ideig használjuk a lámpát (spájz, toalett, mosdó), és fontos, hogy egyből a maximális fényhez jussunk.

A halogénizzó jelenleg a legelterjedtebb hazánkban

A halogénizzó tulajdonképpen az izzólámpa továbbfejlesztett változata. A lámpa burájába halogénelemet (jódot vagy brómot) juttatnak. Spirálja a volfrámizzóénál magasabb hőmérsékletű, hatásfoka átlagosan 20-30%-kal jobb, mint a hagyományos izzólámpáké, ettől függetlenül ez is igencsak felforrósodik működés közben. Formája, élettartama és színhőmérséklete megegyezik az izzólámpáéval, azonban ezt már fényerő-szabályozós lámpákban is használhatjuk. Élettartama szintén 1000 üzemóra. A halogénizzókat ugyanazokban a helyiségekben érdemes használnunk, mint a hagyományos izzólámpát, viszont azoknál takarékosabbak.

Folyamatos világítással is spórolhatunk

A kompakt fénycső (Compact Fluorescent Lamp – CFL) akár 80 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint az izzólámpa, ami igen szép teljesítmény! Működési elve azonos a hosszú, rúd alakú fénycsövekével, de itt a kisebb helyigény miatt többször meghajlítják a vékony csövet. Mivel a begyújtást egy, az izzóba beépített elektronika vezérli, a mai korszerű kompakt fénycsöveknek már nem árt a gyakori kapcsolgatás.

Egyetlen hátránya, hogy a bekapcsolás után 30-60 másodpercre van szükség, hogy elérje teljes fényerejét. Élettartama 6-8-szorosa a hagyományos izzóénak, ami szintén növeli gazdaságosságát, azonban természetesen jóval drágább is, mint a halogénizzók. Ezért olyan helyeken célszerű alkalmazni, ahol ritkább ki/bekapcsolás mellett hosszabb ideig folyamatos világításra van szükség, például a nappaliba, konyhába, hálószobákba, esetleg olvasólámpákhoz.

Hosszú távon megtérül a LED

A LED (fényt kibocsátó dióda) félvezető anyagból készült korszerű technológia, melyben hatalmas lehetőség rejlik. A LED fényforrások széles fény-szín tartományban vásárolhatók, és egyes típusoknak a színe is szabályozható. Akár 90 százalékkal kevesebb energiára van szüksége, mint a hagyományos izzólámpának! Élettartama elérheti a 25 000 üzemórát, ami 12-18 évet is jelenthet.

Ára meglehetősen borsos, viszont hosszú távon egyértelműen megtérül. A remek hatásfok miatt minimális a hőkibocsátása, és bekapcsolás után azonnal teljes fényerővel világít. A LED-es világítóeszközökből vehetünk olyat, amelyiknek a foglalata kompatibilis a hagyományos izzókéval, de választhatunk speciális kivitelű, saját tápegységgel működtethető megoldást is. Ha pénztárcánk engedi, a lakás bármelyik helyiségében használhatjuk, mert ahogy korábban említettük, hosszabb távon behozza az árát.

Forrás: MNO

Itt lehet hozzászólni !