Kutya egy világ a Nagy Imre ÁMK-ban

Csepel.hu

Kutya egy világ a Nagy Imre ÁMK-ban

Füzi Réka kiállítását csodálhatjuk meg a Nagy Imre ÁMK Galériájában. A festőművész képeinek állandó „szereplője” egy kutya. Nem is akármilyen, hiszen a Pöci névre hallgató kutya a sajátja. Ez a kutya az embert személyesíti meg, ezáltal bárki beleképzelheti azt a személyt, akit szeretne. Legyen az a szomszédja, a főnöke, a barátja vagy éppen saját maga.

Az esti megnyitón Angyal Mária művészettörténész is, azt említette elsősorban, hogy a kutya emberi tulajdonságokkal történő felruházásával a vizualitás nyelvén, valójában filozofikus gondolatokat fogalmaz meg.

„Füzi Réka Pöci kutya ábrázolásán keresztül, eljut az emberábrázolásig. Csak így jut el ahhoz, hogy megfogalmazza véleményét. A kiállítás képei erőteljes munkák. Figurális, spontán expresszív képek a kutyájáról, és áttételesen az őt körülvevő emberekről is. A festmények nem nélkülözik, a groteszket és a humort sem. Nem is lehetne másként, hiszen Pöci mindenféle jó és rossz emberi tulajdonságokkal rendelkezik. Az emberi tulajdonságok elviseléséhez, pedig jókora humorra van szükség. A kutya szürreális figura, pasztózus felületekkel megfestett portréi, a beállítások, a furcsa kérdő tekintettel, fintorokkal, emberi érzések kifejezésével hozzák közelebb a személyiségét, lelkét. A képekben a mozgás dinamikája, méretükhöz képest nagy, pasztózus élénk felületek, az erős színek és a ritmus dominál. A képek színhasználata erős, letisztult. Egységes színfelületeket fest. Dekoratív, síkszerű kompozícióin a képmezőt, a kiemelt figura uralja. A vastagon felhordott festék, a faktúrát plasztikussá teszi. Gesztusai őszinték és hitelesek.”

Angyal Mária röviden még kitért a kétgyermekes, fiatal festőművész életútjára, akitől a megnyitó végén a Csepel.hu olvasói számára kértem egy rövid interjút.

– Salgótarjánban született és Egerben él, ahol a tanulmányait is végezte. Hol voltak eddig kiállítva, és most hogy kerültek ezek a csodálatos képek Csepelre?

– Angyal Mária segítségével, aki bemutatott Hollné Farkas Enikőnek, az itteni kiállítások rendezőjének. Vele állandó kapcsolatban voltam és egyeztettük a dátumokat, így került sor a mai megnyitóra. Eddig Salgótarjánban, Debrecenben, Egerben és Berettyóújfaluban állították ki a képeimet.

– Eddig több jó művésztanár volt az oktatója. Kit tekint mesterének?

– Földi Péter művészi attitűdje, gondolkozása áll hozzám a legközelebb. Példaképem, és ha valami újba belefogok, megkeresem és kikérem a véleményét. A mester művészetében a hantmadarak – a spontán agresszív, talán a német expresszív festészettel rokon „kultikus figurái” -, ugyanazokat a tulajdonságokat idézik meg bennünk, mint Pöci. Egy élőlényét, „aki” talán maga a művész, vagy akár mi magunk is lehetnénk. Szeretném, ha ezek a képek minél több településre eljutnának, és felkeltenék a figyelmét a galériatulajdonosoknak is.

A kiállítás május 23-ig megtekinthető.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !