Választások: megjöttek a listás eredmények

Biztos a kétharmad

MNO

Választások: megjöttek a listás eredmények

Szerdai ülésén két nappal az április 25-i határidő előtt húsz igen és kettő nem arányban megszavazta az áprilisi országgyűlésiképviselő-választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság – közölte a Hír Televízió tudósítója.

Emlékeztetett, 93 mandátum adható ki, amihez a pártlistákra leadott voksokat (a Magyarországon illetve levélben leadottakat) és az egyéni választókerületekben nem hasznosuló, úgynevezett töredékszavazatokat vették figyelembe.

A mandátumok

A távirati iroda azt írja, a mandátumokat a szavazatok arányában, a korábbi gyakorlatnak megfelelően az úgynevezett d’Hondt-módszer alapján osztották ki. Az NVB ezen metódus alapján a Fidesz–KDNP-nek 37, az MSZP–Együtt–PM–DK–MLP-nek 28, a Jobbiknak 23, az LMP-nek 5 országos listás mandátumot tudott kiosztani.

Az NVB ezt követően összevetette az országos listákon szereplő, illetve az egyéni választókerületekben mandátumot szerzett jelöltek neveit és ez alapján állapította meg, mely képviselők kaptak mandátumot az országos listáról. Megbízóleveleiket április 30-ig vehetik át a képviselőjelöltek.

Biztos a kétharmad

A Fidesz–KDNP kétharmados győzelme szerdán vált teljesen biztossá, amikor a Kúria tételesen átvizsgálta a budapesti 15-ös számú választókerület érvénytelen szavazatait és megállapította, hogy a választási szervek jogszerűen nyilvánították érvénytelennek azokat, így az országgyűlési egyéni választókerület eredménye nem változott meg, a mandátumot Kucsák László, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte.

A Kúria április 19-én rendelte el a budapesti 15-ös egyéni választókerület valamennyi érvénytelen szavazatának újraszámlálását. Az ügy azt követően került a Kúria elé, hogy a baloldali összefogás bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottság április 16-án meghozott határozata ellen.

Az NVB még április 16-án megvizsgálta a választókerület 10. számú szavazókörében az érvénytelen szavazatokat, a 40. számúban pedig az érvényeseket. Az újraszámlálás után nem változott a választás választókerületi eredménye, mert néggyel csökkent ugyan a különbség, a Kunhalmi Ágnesre (MSZP–Együtt–PM–DK–MLP) leadott szavazatok száma így is 56-tal kevesebb, mint a mandátumot elnyerő Kucsák Lászlóé (Fidesz–KDNP).

Emlékezetes, a 15-ös választókerület az egyike volt a billegőknek, ahol a pártok jelöltjei fej fej mellett haladtak. A pestszentlőrinc–pestszentimrei választókerületben eredetileg Simon Gábor, az MSZP bukott elnökhelyettese indult volna a baloldali ellenzék színeiben. Bővebben >>>

Fellebbezett a baloldal

Az április 6-ai választáson Kucsák 60 szavazattal győzött Kunhalmi Ágnes, a baloldali összefogás jelöltje előtt, a baloldali összefogás azonban megfellebbezte az eredményt megállapító országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság határozatát.

Hivatkoztak arra, hogy a választókerület 40-es számú szavazókörében a szavazatszámláló bizottság (szszb) tagjának nyilatkozata szerint olyan szavazatokat is érvényesnek fogadtak el, amelyeken csak alá volt húzva a jelölt neve, de nem volt a neve melletti karikában két egymást metsző vonal, a 10-es számú szavazókörben pedig – szintén az szszb-delegált nyilatkozata szerint – több olyan szavazat is érvénytelen lett, amelyen a választópolgár feketén fogó tollal nyilvánította ki akaratát.

Tovább nőtt a legitimáció

A kétharmados parlamenti többség ismételt megszerzésével tovább nőtt a Fidesz politikájának legitimációja, a baloldal szereplése pedig az ellenzéki összefogásban részt vevők válságáról tanúskodik szakértők szerint. Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője kiemelte, hogy a Fidesz biztossá vált kétharmados parlamenti többségétől függetlenül is a korábbinál még egyértelműbb kormányzati felhatalmazást kapott nagyarányú választási győzelme és a baloldal több részre szakadása miatt.

Országos listás mandátumok

Fidesz–KDNP (37 mandátum):

Balla György, Balog Zoltán, Bánki Erik, Bartos Mónika Éva, Bíró Márk, Dr. Budai Gyula, Dr. Czomba Sándor, Farkas Flórián, Dr. Gulyás Gergely Győző, Győrffy Balázs, Halász János, Dr. Hoffmann Rózsa Margit, Jakab István, Dr. Kerényi János, Kövér László, Kubatov Gábor, L. Simon László, Dr. Latorcai János Miklós, Mátrai Márta, Dr. Molnár Ágnes, Németh Szilárd István, Németh Zsolt Attila, Orbán Viktor, Dr. Papcsák Ferenc, Dr. Pesti Imre, Rácz Róbert, Dr. Répássy Róbert, Dr. Rétvári Bence Máté, Dr. Rubovszky György, Dr. Selmeczi Gabriella, Semjén Zsolt, Soltész Miklós, Szijjártó Péter, Dr. Tapolczai Gergely József, Dr. Turi-Kovács Béla, Varga József, Dr. Vejkey Imre

MSZP–Együtt–DK–PM–MLP (28 mandátum):

Bajnai Gordon, Bangóné Borbély Ildikó, Dr. Bárándy Gergely Péter, Dr. Botka László István, Demeter Márta, Dr. Fodor Gábor, Gúr Nándor László, Gyurcsány Ferenc, Harangozó Gábor István, Dr. Harangozó Tamás Attila, Heringes Anita, Dr. Józsa István, Kónya Péter, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Dr. Legény Zsolt, Lukács Zoltán Géza, Mesterházy Attila, Dr. Molnár Csaba István, Dr. Molnár Zsolt Krisztián, Szabó Timea, Dr. Szakács László, Teleki László, Tóbiás József, Dr. Tóth Bertalan, Tukacs István, Dr. Vadai Ágnes, Velez Árpád

Jobbik (23 mandátum):

Ander Balázs, Dr. Apáti István, Balczó Zoltán György, Bana Tibor, Dúró Dóra, Egyed Zsolt, Farkas Gergely, Gyöngyösi Márton Balázs, Dr. Gyüre Csaba, Hegedűs Lóránt Gézáné, Kepli Lajos, Kulcsár Gergely, Magyar Zoltán, Mirkóczki Ádám, Novák Előd Attila, Sneider Tamás, Dr. Staudt Gábor, Szávay István, Szilágyi György, Vágó Sebestyén, Volner János, Vona Gábor, Zsiga-Kárpát Dániel Gábor

LMP (5 mandátum):

Ikotity István, Sallai Róbert Benedek, Schiffer András, Dr. Schmuck Erzsébet,  Dr. Szél Bernadett

Forrás: MNO

2 hozzászólás “Választások: megjöttek a listás eredmények” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Na etánsak, most lehet vakaródzni.

  2. Perspektíva? szerint:

    Lesérültek.

Itt lehet hozzászólni !