11 tény, amit tudnod kell Magyarországról – az amerikaiak szerint

Pozitívnap.hu

Magyarország mindig is a turisták közkedvelt országa volt, most azonban aCNN külföldön is rávilágított azokra a dolgokra, amiért a magyar ember joggal lehet büszke hazájára.

 Tizenegy dolog, amit tudni kell, mielőtt Magyarországra utazik az ember – ezzel a címmel jelent meg a CNN utazás rovatának legújabb cikke országunkról, amely bevezetőjében arról világosítja fel az olvasókat, hogy a lovat még mindig tisztelik nálunk, Liszt Ferenc óriási, és a gulyás itt nem pörkölt, hanem leves.

A szerző, Robin Marshall, aki korábban a Budapest Sun felelős szerkesztője volt, írása elején megjegyzi: „Lehet, hogy a forgóajtóban megelőznek, de nagyon érezni fogod a vendégszeretetet – feltéve, hogy nem akarsz sörrel koccintani”.

Most lássuk, mi az a 11 dolog, amivel hazánkba csábítja az amerikaiakat a CNN!

1. A magyar tenger

A majdnem 80 km hosszú, csaknem 600 négyzetkilométert beterítő Balatont külföldön csak Magyar tengerként emlegetik. Keleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a tó többi részétől. Déli partjánál medre sekélyebb. Északi oldalán található abadacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence, jellegzetes vulkáni tanúhegyeivel. A tó egyes részein halászat folyik.
A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe, 2004-ben elnyerte az Örökségünk – Somogyország Kincse címet is. Környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók. A tavon minden évben megrendezik a Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt.

2. Fürdőruha szükséges!

Magyarországon rengeteg (több, mint 1000) termálvíz forrás található. Többek között a világ legnagyobb termálvizű tava Hévízen, közel a Balatonhoz.

A Duna pesti oldalán találhatjuk a Széchenyi Gyógyfürdőt, amely a legnagyobb termálfürdő komplexum egész Európában. Ajánlják továbbá a Gellért-hegy lábánál található Gellért Gyógyfürdőt a kikapcsolódásra.

3. A magyarok okosak (számoljuk csak meg a Nobel-díjaikat)

Magyarország kiemelkedő helyen szerepel a Nobel-díjas országok ranglistáján, hiszen 13 nagyszerű ember kapta meg a díjat. Először 1905-ben( fizikai Nobel-díjat), legutóbb pedig 2004-ben(kémiáért). A magyaroknak számtalan híres találmánya van, kezdve például a Bíró-féle golyóstolltól ( Bíró László feltalálóról elnevezve) a számítógépzseni Neumann Jánoson keresztül egészen a Rubik kockáig.

4. Liszt Ferenc még mindig óriási

Az ő 200. születésnapjának évfordulója alkalmából nevezték át a Budapesti Nemzetközi repülőteret 2011-ben. Továbbá Budapesten még egy tér is viseli a nevét, ahol divatos kávézók és éttermek találhatók, ez hihetetlenül népszerű hely nyaranta.

5. A kiskapuk keresése az élet része

A negyven éven át tartó kommunizmus nyomot hagyott a magyar emberekben, kitalálták hát a “kiskapu” elnevezést a körülöttük lévő dolgok, problémák alternatív, de még törvényes megoldására. Arról híresek, hogy ők az egyetlen nép, akiknél előfordulhat: egy forgóajtóba mögötted lépnek be, de előtted kerülnek ki belőle. Olyannyira megvan a véleményük mindenről, hogy ha 3 magyar van egy szobában, biztos hogy 4 politikai pártot fognak alakítani.

6. A gulyás nem az, aminek gondolod

Az, amit a nyugati országok éttermeiben felszolgálnak gulyásként, általában egyfajta ragu. A magyar gulyás viszont egy rendkívül finom leves. Sokak véleménye szerint a legjobb gulyást Szolnokon, az évenként, szeptemberben megrendezett gulyásfesztiválon kóstolhatod meg.

7. Mindenbe kell pirospaprika

Csak egyetlen olyan fűszer van a magyar konyhában, amit minden háztartásban jelen van, a nagyi konyhájától egészen a Michelin-csillagos éttermekig: a paprika. A porított pirospaprika ízesítésre használják, szinte minden ételbe, például gulyáshoz is.

A magyaroknak olyannyira fontos az eredeti, hazai paprika minősége, hogy a fűszergyártó Univer bejelentette, paprikaalapú fűszerei továbbra is kizárólag 100%-ban magyar paprikából készülnek, a szerény évi termésmennyiség ellenére is.

8. Ne próbálj sörrel koccintani

Budapest bővelkedik éttermekben, bárokban és szórakozóhelyekben. Mikor a magyarok elveszítették az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot, s az osztrákok kivégeztek a magyar tábornokok közül 13-at, állítólag azzal ünnepeltek, hogy sört ittak és koccintottak a poharaikkal.

A magyarok megesküdtek, hogy a következő 150 évben nem koccanhatnak össze a söröspoharak. Bár az az időszak 1999-ben véget ért, a tiltást még mindig széles körben megfigyelhetjük, különösen idősebb embereknél.

9. Övék a borok királya

Kellemesen édes befejezése minden étkezésnek. A Tokaji annyira jó, hogy még XIV. Lajos is a Borok Királyának nevezte. A Tokaji édességét abból állapíthatod meg, hogy hány “puttonyos”. Jó példa erre a topáz színű Tokaji Aszú, amely 4 puttonyostól akár a skála tetejéig, 6 puttonyosig is kapható. A legjobb Tokaji a legritkább és legdrágább Esszencia.

10. A magyarok sportőrültek

A magyarok szeretnek sportolni és rendkívül büszkék arra, hogy az országnak van az egyik legtöbb az olimpiai érmek ellenpárjai közül. (482 db a téli és nyári játékokon keresztül is).
Továbbá jól szerepelnek vívásban, úszásban, tornában és kajakban is, de a vízilabda-csapata kivételes.

11. Élünk-halunk lovainkért

A magyarok belovagoltak a Kárpát-medencébe, s Közép-Európa területeit lóháton hódították meg. A lovaglásért azóta is élnek-halnak.

A híres világos ruhás lovasságuk adta az angol “Hussar” szót, a magyar Huszárból. Az aktuális fogathajtó világbajnokok például a Lázár testvérek, akik rendszeres lovasbemutatókat tartanak.

Egyébként az országon belül számtalan lehetőségünk nyílik arra, hogy lovaglóleckéket vegyünk vagy egyszerűen csak elmenjünk egyet vágtázni.

Szóval, ha huszár-kereső, paprikás szájú, fürdőruhás amcsikba botlotok a Liszt Ferenc téren, ne lepődjetek meg! 🙂

Forrás: Pozitívnap.hu

 

3 hozzászólás “11 tény, amit tudnod kell Magyarországról – az amerikaiak szerint” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    11 tény, amit tudnod kell Magyarországról – az amerikaiak szerint
    Jó volt elolvasni a fentieket. 🙂

  2. grün szerint:

    “Szóval, ha huszár-kereső, paprikás szájú, fürdőruhás amcsikba botlotok a Liszt Ferenc téren, ne lepődjetek meg! :)”
    .
    Az itt leírtak után nem lepődünk meg!
    Max. ha sarkantyús strandpapucs és árvalányhajas fürdősapka is lesz rajtuk! :P:D

  3. bonifác szerint:

    Most az egyszer egyetértek Grünnel. Most már csak az hiányzik, hogy az idegenforgalom
    is felnőjön a feladathoz. És segítséget kapjon, ahelyett hogy fejőstehénnek néznék.

Itt lehet hozzászólni !