Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a védőoltási hét keretében

Csepel.hu

Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a védőoltási hét keretében

A súlyos fertőző betegségek elleni oltások fontosságára hívják fel szakemberek a figyelmet az európai védőoltási hét keretében; Magyarországon az évtizedekkel korábban bevezetett védőoltási rendnek köszönhetően az átoltottság 98 százalékos.

Beneda Attila, az egészségügyért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar védőoltási protokoll világszínvonalú, de sokan még ennek ellenére sem értékelik helyén a fertőző betegségek ellen nyújtott oltásokat, és sokan még mindig megkérdőjelezik fontosságukat.
Felidézte, hogy az idei évtől a kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. Ezenkívül a méhnyakrák-megbetegedésért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás kötelezően felajánlható lesz a tizenkét éves lányoknál szeptembertől.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője elmondta, az európai védőoltási hét kiváló alkalom arra, hogy kiemelje a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és az ellenük való védekezés fontosságát. Elmondta, világszerte még mindig 2-3 millió halálesetet lehet megelőzni védőoltással, de még mindig minden ötödik gyermekből egy nem kap védőoltást.

Az európai régióban évente 10 millió újszülöttből 650 ezer nem kapja meg egyéves kor alatt a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni oltás mindhárom dózisát – mondta a szakember.

Az idei oltási hét arra is rávilágít, hogy érdemes szem előtt tartani az egész életen át tartó védelmet, hiszen számos védőoltást felnőttkorban is ajánlatos megismételni. Példaként a szamárköhögés elleni oltást említette, mivel a betegség komoly tüneteket okoz felnőtteknél is.

Pusztai Zsófia elmondta még, míg a világ nagy részén lassan sikerül “kiszorítani” a rubeolát és kanyarót, Európában éppen ellenkező a helyzet. Tavaly Európában több mint 31 ezer kanyaró- és több mint 39 ezer rubeolamegbetegedést regisztráltak, ebből több mint 38 ezret Lengyelországban. A szakember szerint ez a védőoltás-ellenességnek tudható be.

Az irodavezető bejelentette, a WHO olyan mobilapplikációt fejlesztett ki, ami a szülőknek segítséget nyújt abban, hogy figyelmeztet a soron következő oltás időpontjára. A programot most tesztelik – tette hozzá.

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa is arról beszélt, hogy a magyar védőoltási rend egyfajta hungarikum, Magyarországon 1980 óta nincs himlő, és tizenkét éve nem volt hazai eredetű kanyarómegbetegedés. Tavaly egyetlenegy esetet regisztráltak, de az átoltottságnak köszönhetően a betegség nem terjedt el.

Felhívta rá a figyelmet, hogy sok megbetegedés – így a rubeola, a tetanusz, a mumpsz – ellen nincs gyógyszer, csakis az oltás adhat megfelelő védettséget.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája 2014-ben kilencedszer hirdeti meg az európai védőoltási hét eseménysorozatát. A 2014. április 22-26. közötti programokban Magyarország hivatalosan nyolcadszor vesz részt.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint Magyarországon tíz fertőző betegség ellen van az életkorhoz kötött kötelező védőoltás. Ezek: a gümőkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B.

Az idén az oltási rendbe felvett pneumococcusbaktérium elleni oltás a tizenegyedik a sorban.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a védőoltási hét keretében” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    A polgári Csepel előzött. Csepelen megoldott a HPV elleni védőoltás. (A szocik lányait is oltják!)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  2. Pákozdi József szerint:

    Csak melyikkel?

Itt lehet hozzászólni !