Számos fogyasztóvédelmi hibát találtak a Főgáznál

Fidesz.hu

Számos fogyasztóvédelmi hibát találtak a Főgáznál

Több kisebb, de sok embert érintő fogyasztóvédelmi problémát tárt fel a Főgáznál az energetikai hivatal – hangsúlyozta Németh Szilárd.

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 90 munkatársa 2013-ban több mint 1000 hatósági eljárást indítottak, és 429 millió 513 ezer forintos bírságot szabott ki. Ez elsősorban a villamos energia- és a földgázszolgáltatókat érinti – fűzte hozzá Németh Szilárd, megjegyezve, elsősorban a nem szabályszerű számlázással, a visszakapcsolással, valamint a rezsicsökkentés végrehajtásának elmaradásával, illetve hiányosságával kapcsolatban voltak kifogások.

Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy jelenleg hét kötbér eljárás zajlik, ami 206 millió forintos összeget jelent. Két további esetben a bíróság első fokon megsemmisítette a bírság kiszabását, ám a hatóság a Kúriánál fellebbezett. Emlékeztetett arra is, hogy több százezer olyan számlát találtak, ahol nem hajtották végre a rezsicsökkentést, példaként a Tigáz ügyét említette meg. Szólt arról is, hogy a Zöld Híd esetében is kötbérezésre került sor, mert a cég „nem volt hajlandó végrehajtani a 10 százalékos rezsicsökkentést”.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál 33 ember foglalkozik fogyasztóvédelmi kérdésekkel, a létszámot idén mintegy 30 fővel bővíteni kívánják. A zöld számra a rezsicsökkentéssel kapcsolatban több ezer telefonhívás érkezett, ezek nagy része a villamos energiával és a földgázszolgáltatással kapcsolatos, de megjelentek számlázással, illetve hulladékszolgáltatással, távhőszolgáltatással összefüggő kérdések is – emelte ki.

Mint mondta, 2013-ban a hivatal összesen 39 milliós bírságot rótt ki, és 4900 panaszt vizsgáltak ki. 2014 áprilisáig már 31 millió forintos bírság kiszabásáról beszélhetünk – tette hozzá.

“A ZÖLD SZÁMRA A REZSICSÖKKENTÉSSEL KAPCSOLATBAN TÖBB EZER TELEFONHÍVÁS ÉRKEZETT.”

Felidézte, a hivatal március 5-én kezdte meg a vizsgálatot a Főgáznál annak kapcsán, hogy a cég 49 százalékos részesedését megvásárolta a magyar állam. Nem súlyos, hanem kisebb, de sok embert érintő fogyasztóvédelmi problémákat tártak fel a szakemberek, ez határozatban jelenik meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján – jelentette ki Németh Szilárd.

Rámutatott, sok esetben a szolgáltató a visszakapcsolásnál túllépte a megadott 24, illetve 48 órát, emellett több mint húsz településen nincs lehetőség személyes tájékozódásra, mert nincs ügyfélszolgálati iroda. A határozat alapján 60 napon belül meg kell szüntetni a jogsértést, meg kell nyitni az irodákat, és írásban tájékoztatniuk kell erről a hivatalt is – tájékoztatott a fideszes politikus.

Elmondta azt is, hogy a telefonos ügyintézésnél is gyakran túllépték a várakozási időt, és sok esetben nem jutott öt percen belül ügyintézőhöz a telefonáló.

Németh Szilárd hangsúlyozta, a fogyasztóvédelmi hatóság is átvilágította a Főgázt. 629 863 fogyasztási helyen nem megfelelő a számlakép, 433 061 esetben nem volt helyes az alapdíjak feltüntetése – sorolta. Mint mondta, a diktálós fogyasztók elszámolási számlája 196 832 helyen hiányzott, és 433 061 esetben pontatlan volt.

A Főgáz Földgázelosztási Kft. esetében nincs rendezve az üzleti szabályzatban a kötbérkezelés, nem megfelelő a panaszkezelés, és problémák vannak az ügyfélszolgálat működtetésével is – jelentette ki.

Németh Szilárd kiemelte, a megalakuló új kormány legfontosabb energiapolitikai célkitűzése, hogy hazánkban kapják az emberek és a vállalkozások Európa legolcsóbb energiáját. Ehhez egy nonprofit jellegű, közösségi tulajdonban lévő szolgáltató megalakítására van szükség – fogalmazott. Szavai szerint emellett fontos feladat a fogyasztók érdekeinek érvényesítése és a tudatos fogyasztói magatartás erősítése.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a nonprofit közműszolgáltatás kapcsán lehetőség van arra, hogy jogi úton kimondják, ezen a területen kizárólag nonprofit módon lehet szolgáltatni. A másik út, amikor egy szolgáltató többségi, illetve 100 százalékos közösségi tulajdonban van, nem veszi ki a hasznot, hanem nonprofit jelleggel működik a piacon – szögezte le. Mint mondta, a kérdés még nem dőlt el, de „úgy néz ki, a második utat érdemesebb ebben a tekintetben járni”.

Forrás: Fidesz.hu

Egy hozzászólás “Számos fogyasztóvédelmi hibát találtak a Főgáznál” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Kár erőlködni Szilárd, minek a sok munka, Szabó majd elrendezi!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

Itt lehet hozzászólni !