Schumacher: ezt kell tenni az orvosoknak

Mno

michael_schumacher_ferrari_afp

Mindenki neki szurkol

Több mint 90 nap mesterséges kóma után Michael Schumacher állítólag az ébredés első jeleit mutatja, az orvosok pedig reménykednek. Mégis felmerül a kérdés, vajon a korábbi Formula–1-es világbajnok valóban magához tér?

A versenyző szurkolói már nagyon várták a hírt, amelyet Sabine Kehm, Michael Schumacher menedzsere közölt a nyilvánossággal: „90 nap kóma után a világbajnok pilóta pillanatokra magához tért, és úgy tűnik, tudatánál van”.

michael_schumacher_agyserulesei

Schumacher 2013 december végén a franciaországi Méribelben síelés közben balesetet szenvedett, aminek következtében súlyosan sérült a koponyája és agya is. Azóta a Grenoble-i Egyetemi Kórházban kezelik.

Még az orvosok számára is reménykeltőnek hangzik a legfrissebb fejlemény: „Ha Michael Schumacher a külső ingerekre valóban tudatosan reagál, az nagyon jó hír” – mondja Peter Biberthaler, a müncheni Rechts der Isar Klinika baleseti sebészetének főorvosa.

Bár a menedzser nem ismertette Schumacher állapotának pontos részleteit, mégis az orvosok tapasztalatai szerint a korábbi Ferrari-sztár próbálkozásai, hogy a zajokra vagy beszédre reagáljon, annak az első jelei lehetnek, hogy fokozatosan visszanyeri a tudatát. Néha a páciensek megpróbálkoznak azzal is, hogy a hozzátartozóik kezét megszorítsák. „Nagyon jó jel lenne, ha Schumacher megpróbálná kinyitni a szemét” – teszi hozzá Biberthaler.

Rendszerint a betegek, akik kómából ébrednek fel, különböző fázisokon mennek keresztül. Az önálló légzést az először csak rövid, majd egyre hosszabb szemkontaktus követi, a szem, száj és arc mimikája is egyre kifejezettebb lesz. A legutóbbi hírek arra engednek következtetni, hogy Michael Schumacher épp ezeken a lépéseken megy keresztül.

Néhányan soha nem ébrednek fel

Mindezek ellenére nagyon nehéz lenne meghatározni azzal az időpontját, hogy mikor ébred fel Schumacher. „Jelen pillanatban senki nem tudja előre megmondani, hogy valójában mennyire fog a világbajnok versenyző tudatához térni” – óv Peter Biberthaler a túlzott optimizmustól.

Annak ellenére, hogy reagált a külső ingerekre, előfordult néhány páciensnél, hogy mégsem javult tovább az állapota. Egyszerűen megrekedtek az eszmélés egy bizonyos szintjén.

Hogy Schumachert már január vége óta fokozatosan próbálják felébreszteni, az az orvos szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy a korábbi autóversenyzőt is hasonló veszély fenyegeti. Biberthaler beszámolt olyan betegekről is, akik csak kétszáz nap alatt tértek teljesen magukhoz. Mindenesetre: „Vannak arra korábbi adatok, hogy olyan gyorsan sikerült az egyes páciensek rehabilitációja, amilyen gyorsan a kómából magukhoz tudtak térni.” Ennek az az egyszerű oka, hogy ilyenkor az orvosok természetesen hamarabb elkezdhetik a rehabilitációs kezeléseket is.

Romolhat is, javulhat is Michael Schumacher állapota

Még a legkedvezőbb „csillagállás” esetén is hosszú és nehéz út vár Michael Schumacherre, amelyen számos veszély leselkedik rá. Peter Biberthaler abból indul ki, hogy a francia orvosok azért kezdték el csak néhány héttel ezelőtt híres páciensüket felébreszteni az altatásból, mert ekkorra lettek biztosan abban, hogy a szervezete a létfenntartó készülékek (például lélegeztetőgép) segítsége nélkül is működni fog. Azonban pontos információi neki sincsenek erről. „Nem tudjuk, hogy Schumachernek szüksége van-e még lélegeztetőgép segítségére” – teszi hozzá a szakértő, egyúttal megnevezve az egyik legnagyobb kockázati faktort: „ha a tüdőből nem jut elegendő oxigén a vérbe, akkor a páciensnek az ébredési fázisban erős légszomja lehet.”

Éppen ezért általában az ébresztés ideje alatt a lélegeztetőgépes rásegítést alkalmazzák, miközben az orvosok fokozatosan csökkentik a nyugtatók mennyiségét, ennek az az oka, hogy a mesterséges kóma hosszú ideje alatt a páciens légzőizmai elgyengülnek. Azért, hogy ne lépjen fel légzési elégtelenség az ébresztési fázisban, az ébredő páciens légzését tehát géppel segítik, ami folyamatosan alkalmazkodik a beteg tüdőfunkcióihoz.

„Weaning, azaz leválasztás” annak a szakasznak a neve, amikor a beteget fokozatosan leválasztják a különböző gépekről, magyarázza az orvos. „Minél jobban dolgozik a beteg saját tüdeje, annál kevesebbet kell a gépnek segítenie a légzés fenntartásában” – fejti ki Biberthaler. „Ez a folyamat jó esetben addig tart, míg a páciens újra önállóan és szabadon tud lélegezni.”

Olyan hosszú idejű lélegeztetés esetén, mint amilyenről Michael Schumacher esetén beszélünk, azonban nem olyan egyszerű a páciens leválasztása. Több hétig is tarthat, mire a beteg tüdeje újra teljesen átveszi a légzést jelentő komoly munkát. Mindazonáltal Peter Biberthaler főorvos azt javasolja, hogy semmiképp ne veszítsük el a reményt: „Továbbra is nagyon kell drukkolunk Michael Schumachernek.”

Forrás: Mno

Itt lehet hozzászólni !