Milliárdok várnak Csepel útjaira

FigyelőNet

Gerincút

 

Az évtized végére jelentősen megváltozhat Csepel forgalma. Két helyszínen, közel nyolcmilliárd forintért kapnak új utakat a XXI. kerületiek. Igaz, a gerincút nyomvonalán még állnak a házak, és néhány helyen laknak is.

Még az idén elkezdhetik bontani a Csepelre tervezett gerincút helyén álló házakat. Szlávik Zoltán, a csepeli önkormányzat beruházási főtanácsadója a FigyelőNet megkeresésére elmondta, már csak egy ingatlan van, melynek tulajdonosaival nem sikerült megegyezni, de a peres ügy várhatóan heteken belül lezárul.

A helyszínen járva ugyanakkor feltűnő, hogy a bontásra váró épületek – és néhány már beomlott ház – mellett több ház kéménye füstöl, ruhák száradnak az udvaron. A lakók, mikor megtudták, hogy az épülő, új út ügyében kérdezzük őket, nem akartak nyilatkozni. Mindössze egy középkorú férfi elegyedett velünk szóba, de ő arra hivatkozott, hogy a közelmúltban költöztek ide, így nem ismeri a helyi viszonyokat.

A kerületi önkormányzat adatai szerint négy-öt család valóban nem költözött ki. Mint Szlávik Zoltántól megtudtuk, ezek a családok felvették ugyan a házaik kisajátításáért járó pénzt, és a közigazgatási határozat is megszületett, hogy ki kell költözniük, ám eddig mégsem mentek el.
A fővárosi beruházású csepeli gerincút kiviteli terveit egyébként még nem engedélyezték, így a tényleges útépítés várhatóan jövő nyáron kezdődhetne meg, a forgalom pedig 2010-ben indulhat meg a kétszer kétsávosra tervezett 2,4 kilométer hosszú gyűjtő főútvonal megépítése után. A tervek szerint a nyomvonal mentén zöld sáv és kerékpárút halad. A közel hatmilliárd forintos beruházást a második Nemzeti Fejlesztési Tervből finanszíroznák.

Út, aluljáró

2010-re egy másik jelentős útépítés is befejeződik Csepelen. A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó beruházás keretében egy háromszáz méter hosszú út épül, amely a Csepel belvárosába vezető Szabadkikötő út északi részéről ágazik le, s egy kétszer egysávos aluljáróval halad át a Szabadkikötő út és egyben a csepeli HÉV töltése alatt.

A főváros szennyvíztisztítási rendszerét és technológiáját az Élő Duna projekt keretében korszerűsítik: a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a folyóba visszajutó, biológiailag tisztított víz aránya a jelenlegi 50 százalék alatti értékről 95 százalékra emelkedjen. A Budapesten egy nap alatt keletkező 600 ezer köbméter szennyvízből 350 ezer köbméternyit kezel majd az új szennyvíztisztító.

A központi szennyvíztisztító telep létrehozásán túl a projekthez tartozik a budai főgyűjtő csatorna, három átemelő telep, a ferencvárosi, az albertfalvai, valamint a kelenföldi, illetve a folyó alatti átvezetések, a csepeli árvízvédelmi mű, a komposztáló telep, valamint a külső közlekedési infrastruktúra megépítése is.
A teljes beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró, aminek 65 százalékát a közösség finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja. A bekötőút költsége több mint 1,8 milliárd forintra tehető.

Forrás: FigyelőNet

4 hozzászólás “Milliárdok várnak Csepel útjaira” bejegyzésre

  1. Laja szerint:

    Hiszem, ha látom.

  2. Karcsi szerint:

    Mi kerül egy 300 méter hosszú (!) bekötőúton 1.8 milliárd forintba? Nanemár…

  3. Csepeli Galvániszap szerint:

    “A fővárosi beruházású csepeli gerincút kiviteli terveit egyébként még nem engedélyezték, így a tényleges útépítés várhatóan jövő nyáron kezdődhetne meg, a forgalom pedig 2010-ben indulhat meg a kétszer kétsávosra tervezett 2,4 kilométer hosszú gyűjtő főútvonal megépítése után.”

    Még nem engedélyezték??? Ez tehát a gerincút, amit 14 éve ígértek meg, és az utóbbi 3 évben “holnapra” ígérték? Még csak nem is engedélyezték, miközben végigkampányolták vele 2005-2006-ot?

    Amúgy is már vagy a harmadik variáció, amit az útról az elmúlt hetekben hallottam. Tájékoztatásból jeles.

  4. 56.os figyelmeztetése! szerint:

    CSepelen évekóta nem történik semmi változás.A Polgármester nem arra költi a pénzt amire kellene.Az utcák piszkosak ,az utak kátyusak.és sok utcákban még a csatorna is hiányzik.Nem csak az Szent Imre -teret kellene szépitgetni.van más is amire ráférne a megujúlás!.A közbiztonság sem a legjobb,az emerek félnek este az utcára menni,mert könnyen kirabolják őket,Nem azon kellene nosztalgiázniuk,hogy milyen pompás volt a kádár.rémkorszak!!Hanem azon kellene gondolkodni,hogy miként lehetne egy új szemléletet bevinni a politikába.Itt gyökeres változtatásra van szükség,a fiatal generácio érdekében.Mert a régi vörös kizsákmányolók ,még most is ott ülnek a bársonyszékben,akiket minél előbb ki kell onnan penderiteni.És átadni a helyüket a Fiatal Demokratáknak!!!Ők döntsönek a jövőjük felől.legyenek végre virágos utcák és terek a szép Csepel .szigeten is!!Tisztelettel egy 56.os veterán.

Itt lehet hozzászólni !